گروه بورس کالا- کتایون دارابی: رینگ پتروشیمی روز گذشته با حجم خبرهای گسترده‌ای از سوی مدیران فعال در این حوزه روبه‌رو بود، از این رو جو روانی بر مبادلات بورس کالا غلبه کرد و در نهایت اکثر کالاهای پلیمری با نرخ پایه خریداری شدند، حال آنکه بخش زیادی از تناژهای عرضه شده هم وارد زمان مچینگ شد. در این روز انتشار اخباری همچون افت قیمت‌های پایه به میزان ۵ درصد، همچنین شایعه ادامه دار شدن کاهش قیمت‌های پایه تا زمانی که نرخ‌ها به فوب برسد، سبب شد تا اکثر معامله‌گران این بازار با احتیاط به مبادله کالاها روی بیاورند.

این در حالی است که هفته گذشته ممنوعیت صادرات محصولات پلیمری توانست بازار این کالاها را در سراشیبی قرار داده و بسیاری از معامله‌گران را وارد شوک جدیدی کند. گرچه روز گذشته برخی از اخبار حاکی از لغو ممنوعیت برخی از کالاهای پلیمری و شیمیایی بود، اما همچنان معامله‌گران این بازار در بلاتکلیفی به سر می‌برند.

علاوه بر این اخبار، افت قیمت‌های پایه به میزان ۵ درصد هم توانست شوکی مضاعف به بازار پتروشیمی‌ها وارد کند؛ چرا که تعداد زیادی از معامله‌گران گمان می‌کنند افت قیمت‌های پایه ادامه‌دار شود. حال آنکه عده‌ای از کارشناسان بازار هم معتقدند؛ در حال حاضر برخی از کالاهای عرضه شده در این روز زیر قیمت فوب و برخی دیگر بالاتر از قیمت فوب هستند و در نتیجه انتظار نمی‌رود، قیمت‌ها برای هفته آینده تغییر زیادی داشته باشد؛ چرا که اختلاف قیمت پایه محصولات پلیمری و فوب اندک است.

کاهش نقدینگی در بازار

در همین حال گرچه قیمت محصولات پلیمری روز گذشته در بورس کالا ۵ درصد افت کرد، اما همچنان قیمت‌ها در بازار داخل کمتر از بورس کالا است. در حال حاضر اکثر محصولات پلیمری ۱۰۰ تا ۱۵۰ تومان ارزان‌تر از بورس کالا در بازار داخل توسط فروشندگان پیشنهاد می‌شوند.

برخی از آگاهان بازار می‌گویند: در ماه‌های پیش، خرید محصولات پلیمری با توجه به پیش‌بینی مثبت قیمت‌ها به شدت افزایش یافت، از این رو بیشتر نقدینگی‌ها در بازار پتروشیمی تبدیل به کالا و در انبارها ذخیره شده است.

از سوی دیگر ممنوعیت صادرات هم سبب شده تا بیشتر معامله‌گران در هفته جاری و با توجه به افت قیمت‌ها در بازار پتروشیمی ریسک نکنند و ترجیح دهند با توجه به نوسانات بالا در بازار مقداری از تناژهای ذخیره شده در انبارهایشان را به فروش برسانند. از این رو، کاهش نقدینگی و همچنین پر شدن انبارها، سبب شده تا معامله‌گران در این شرایط علاقه‌ای به خرید از بورس کالا نداشته باشند. این در حالی است که بسیاری از کارشناسان بازار پتروشیمی، قیمت‌ها را در این حوزه وابسته به نوسانات بازار ارز می‌دانند.

با این حال روز گذشته تنها پی‌وی‌سی S۶۵,۷۰ با سقف قیمت و پلی‌اتیلن سبک ۰۰۷۵ هم در این روز با رقابت کارگزاران خریداری شد. مابقی کالاهای عرضه شده در این روز هم با نرخ پایه خریداری شدند و بخشی از تناژهای عرضه شده هم وارد زمان مچینگ شد. در همین حال بازار آزاد پتروشیمی روز گذشته متاثر از افت قیمت‌های پایه در رینگ پتروشیمی و به میزان ۵ درصد با شوک همراه شد، به طوری که بیشتر معامله‌گران دست از خرید و فروش کشیدند.

ممنوعیت صادرات برخی کالاها حذف شد

البته روز گذشته مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی از تجدید نظر در خصوص ممنوعیت صادرات برخی از کالاهای پتروشیمی خبر داد. از سوی دیگر قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت هم از احتمال حذف برخی کالاها از لیست ممنوعیت صادرات خبر داد و گفت: موادی که مورد مصرف صنایع پایین دستی هستند صلاح نیست که صادر شوند ولی آن دسته از کالاهایی را که مورد نیاز مصرف‌کننده لایه پایین‌تر نیستند تشویق به صادرات می‌کنیم. البته مهدوی، دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایان پتروشیمی در این روز گفت: ممنوعیت صادرات برخی محصولات پتروشیمی مانند بنزن، استایرن منومر، سود کاستیک، LAB، کریستال ملامین، PVC و پلی‌اتیلن حذف شد و به گمرک اعلام خواهد شد.