خریداران: شرایط فعلی بهترین موقعیت خرید است؟
گروه بورس کالا - سردار خالدی: دادوستدهای بازار قراردادهای آتی طی هفته‌های گذشته با شرایط کاهشی رو به پایینی مواجه بود؛ در این روزها بیشترین صحبتی که راجع به این بازار مطرح می شود همه به نوعی روی افزایش استرس‌ها در بازار تاثیرگذار بوده، اما نکته اصلی این است که نسبت به یکی دو هفته گذشته فضای آرام‌تری در بازار حاکم است، زیرا ادامه کاهش قیمت‌ها در بازار نقدی ارز و سکه به وضعیت موجود تا حدودی ثبات بخشیده است.

حسین هرندی یکی از کارشناسان بازار آتی، با بیان اینکه در کنار تحرکات رو به پایین قیمت ارز و سکه در بازار نقدی، کاهش قیمت طلای جهانی و رسیدن به مرز یک هزار و 670 دلار به ازای هر اونس یکی از پارامترهای تاثیرگذار روی کاهش قیمت‌ها بوده است، افزود: گزارش اشتغال ایالات متحده پیرامون نرخ بیکاری در این کشور، نشست کنگره چین در روز پنج شنبه هفته جاری که به مدت 10 روز آغاز می شود و موضوعاتی پیرامون انتخاب رهبران جدید و تعیین سیاست‌های جدید به مدت 5 تا 10 سال آینده در این کشور از دلایلی بوده که روی روند تغییرات قیمت طلای جهانی موثر بوده است.
به نظر هرندی، پیش‌بینی‌های انجام شده در رابطه با کاهش قیمت طلای جهانی ممکن است ادامه پیدا کند، اما برخی نیز بر این باورند قیمت طلای جهانی از محدوده فعلی پایین‌تر نخواهد آمد؛ البته صحت پیش‌بینی‌ها در رابطه با تغییرات طلای جهانی به برگزاری انتخابات ایالات متحده و پیروزی میت رامنی یا باراک اوباما و نتایج نهایی کنگره پیش روی تعیین رهبران جدید در چین بستگی دارد. به اعتقاد این کارشناس، نظرات متفاوت رامنی و اوباما پیرامون سیاست‌های اقتصادی و نگاه متفاوت هر یک از این نامزدها در سیاست خارجی باعث شده بسیاری از بازارهای جهانی و داخلی با حساسیت بیشتری این موضوع را پیگیری کنند که به نظر می رسد از نظر بار روانی نیز معامله‌گران با دقت این مسائل و موضوعات را مدنظر قرار دهند. این کارگزار بورس کالا، تنها عوامل جهانی را در تغییرات قیمت ارز و سکه در بازار داخلی دخیل نمی‌داند و بر این باور است که صحبت‌های مسوولان بانک مرکزی پیرامون بازار ارز و سکه و تصمیم بر تداوم حمایت از این بازارها در کنار دیگر پارامترهای سیاسی باعث شده افت و خیزها ادامه داشته باشد.
این در شرایطی است که نباید از ناپایدار بودن این وضعیت به راحتی گذشت، زیرا اگر چه روند قیمت‌ها در بازارها ممکن است متناسب با شرایط رو به پایین نرخ ارز با افت همراه شود اما نکته اصلی این است که به دلیل متاثر بودن بازارها از عوامل غیر اقتصادی و عدم ثبات سیاست‌های دولت در خصوص بازار ارز ممکن است قیمت‌ها با روند متفاوتی در آینده نزدیک همراه شود، هر چند که برآیند عوامل موجود، حاکی از فضای رو به پایین قیمت‌ها دارد. این کارشناس بازار آتی با بیان اینکه عدم اعلام ورود سررسیدهای جدید به سیستم معاملاتی دلیل خاصی ندارد، افزود: به نظر می رسد نگاه مدیریت بر این است که اختلاف قیمت‌ها از نظر زمانی کاهش پیدا کند و ممکن است تا دو ماه آینده اعلام سررسیدهای جدید همچون سکه سررسید بهمن ماه از سر گرفته شود. وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود افزود: برای برخی از محصولات کشاورزی همچون برنج و گندم با توجه به زمان کاشت و برداشت آنها استفاده از قراردادهای آتی می تواند مناسب‌تر و مطلوب‌تر باشد، این در حالی است که چندی پیش مسوولان بورس از راه‌اندازی قراردادهای آتی ذرت طی ماه‌های آینده در صورت برطرف شدن مشکلات آن خبر داده بودند.
افزایش میزان وجه تضمین و کاهش موقعیت‌های تعهدی باز از دلایلی بوده که روی کاهش حجم و ارزش مبادلات قراردادهای آتی سکه تاثیر گذار بوده است. به عقیده هرندی، روال معاملات باید به گونه‌ای باشد که تغییر قیمت‌ها و حجم و ارزش مبادلات منطقی تر صورت گیرد. با تمام این اوصاف، کاهش قیمت سکه در بازار قراردادهای آتی در حالی از همان ساعات ابتدایی صبح دیروز آغاز شد که در دادوستدهای عصر به یکباره روال عوض و بازار در حالی که با صف فروش شروع شده بود با افزایش موقعیت‌های خرید و مثبت شدن دامنه نوسان قیمت تا محدوده ۴ درصد پیش رفت. سیاوش سلیمانی یکی از کارشناسان بازار آتی با بیان اینکه تزریق شدید ارز به بازار و فروش ارز با محدوده قیمتی مشخص توسط صادرکنندگان یکی از دلایل کاهش قیمت‌ها بوده بر این باور است که با به پایان رسیدن شرایط تزریقی ارز، قیمت‌ها دوباره با افزایش همراه شده است. به نظر وی، خریداران عقیده دارند شرایط فعلی بهترین موقعیت و زمان برای خرید است اما معامله‌گران آماتور و حرفه‌ای باید بهترین رفتار معاملاتی را انجام دهند، زیرا ناپایداری بازار به حدی است که امکان هر گونه تغییر قیمت‌ها در روزهای آینده وجود دارد به همین خاطر بهتر است معامله‌گران تمامی شرایط را در نظر و بعد تصمیم به خرید یا فروش بگیرند.
در مجموع در بازار دیروز، قیمت‌ها در صبح کاهشی بود اما بعد از ظهر در همه سررسیدها به تاثیر از افزایش موقعیت‌های خرید روال افزایشی به خود گرفت؛ سکه سررسید آبان‌ماه با کاهش 5 درصدی در مبادلات صبح و افزایش 97/1 درصدی در مبادلات عصر در محدوده یک میلیون و 160 هزار تومان تا یک میلیون و 245 هزار تومان، سررسید آذرماه با کاهش 98/4 درصدی در مبادلات صبح و افزایش 4 درصدی در مبادلات عصر در محدوده یک میلیون و 210 هزار تومان تا یک میلیون و 325 هزار تومان و سررسید دی ماه با کاهش 98/4 درصدی در مبادلات صبح و افزایش 37/3 درصدی در مبادلات عصر در محدوده یک میلیون و 288 هزار تومان تا یک میلیون و 402 هزار تومان قرار گرفت.