موج شایعات در بازار پتروشیمی
مشتریان خارجی در انتظار رفع محدودیتهای صادراتی میمانند؟
گروه بورس کالا- کتایون دارابی: بازار پتروشیمی با شروع هفته جدید متاثر از شایعه باز شدن مرزها برروی محصولات پلیمری با رشد ۱۰۰ تا ۱۵۰ تومانی اکثر کالاها همراه بود. گر چه این موضوع در حد شایعه بود و مشخص نیست که واقعی باشد یا نه، اما توانست روند بازار را در ابتدای مبادلات تغییر دهد. این در حالی است که بیشتر کارشناسان بازار پتروشیمی هفته گذشته با اعلام خبر ممنوعیت صادرات محصولات پلیمری به کشورهای دیگر اظهارنظرهای متفاوتی در این باره عنوان کردند. این موضوع گر چه موافقان و مخالفان بسیاری داشت، اما در نهایت عدهای معتقد بودند ممنوعیت صادرات برخی از گریدها لازم است و برخی دیگر از محصولات با مازاد در داخل مواجه هستند و چارهای جز صادرات به کشورهای دیگر وجود ندارد.
البته برخی از آگاهان بازار شایعه باز شدن مرزها برروی مواد اولیه پلیمرها را غیرواقعی عنوان میکنند و میگویند: با توجه به اینکه در لیست کالاهای ممنوعه برای صادرات عنوان انواع محصولات پلیمری ثبت شده بود، در این روز اجازه خروج محصولات نهایی را هم به صادرکنندگان نمیدادند که با رایزنیهای انجام شده، مشکلات این گروه از محصولات حل شد، اما هنوز مواد اولیه پلیمرها اجازه خروج از کشور را نیافتهاند.
این در حالی است که برخی از معاملهگران میگویند: با توجه به اینکه فشار دولت برای ورود ارزهای مجتمعهای پتروشیمی به اتاق مبادلات ارزی در ماههای گذشته ناکام ماند، صادرات این کالاها هم لغو شد. البته برخی از مدیران مجتمعهای پتروشیمی میگویند برای تهیه کاتالیست و دیگر نیازهای مجتمع نیازمند ارز هستند و از این رو ترجیح میدهند که ارز به دست آمده از کالاهای صادراتی را وارد اتاق ارز نکنند و برای گرفتن مجدد آن ارز در انتظار نمانند. در همین حال عدهای از مدیران مجتمعهای پتروشیمی هم میگویند: در ماههای گذشته کالاهای صادراتی را به کشورهای دیگر فروخته و ارز آن را دریافت کردهاند، اما در حال حاضر با توجه به ممنوعیت صادرات قادر به تحویل این کالاها به خریداران نیستند و به همین دلیل، مشتریان خارجی خود را قطعا در آینده از دست خواهند داد.
کالاهای وارداتی خریداری نداشتند
با این حال هفته گذشته بازار پتروشیمی با فشار خبرهای بسیاری مواجه بود، عدم تغییر قیمتهای پایه، ممنوعیت صادرات و کاهش تقاضا در هفته گذشته تا آنجا پیش رفت که قیمتهای بازار را در برخی موارد به زیر نرخهای بورس کشاند. البته برخی از معاملهگران میگویند: با توجه به پیشبینیها در هفته گذشته مبنی بر کاهش قیمتها، همچنین رکود موجود در بازار و کاهش تقاضا، بیشتر معاملهگران ترجیح دادند با احتیاط وارد مبادلات شوند. در همین حال، روزگذشته تعداد محدودی از کالاهای پلیمری در بورس کالا عرضه شد که برخی از آنها وارداتی بود. البته در این روز برخی از این کالاها وارد زمان مچینگ شدند و برخی دیگر هم با عدم استقبال خریداران مواجه شدند. به گفته معاملهگران کالاهای وارداتی که در این روز و در بورس کالا خریداری نشدند، نرخ آنها عمدتا از بازار داخل بیشتر بود، به همین دلیل، کارگزاران علاقهای به خرید آنها نشان ندادند. در این روز پلی اتیلن سنگین P۶۰۰۶ سابیک عربستان و ABS کرهجنوبی، همچنین پلی استایرن انبساطی چین در بورس کالا عرضه شد.
مثلا روزگذشته نرخ انبساطیهای وارداتی در بورس ۵ هزار و ۷۰۰ تومان ثبت شد، که با محاسبه مالیات بر ارزش افزوده و کارمزد، برای خریداران حدودا ۶ هزارتومان تمام خواهد شد. حال آنکه انبساطیهای داخلی در بازار آزاد ۵ هزار و ۸۰۰ تومان است و در نتیجه خریداران علاقهای به خرید این محصولات نشان ندادند.
البته برخی از معاملهگران میگویند: اگر شایعه باز شدن مرزها واقعیت داشته باشد، احتمال افزایش قیمتها در بازار پتروشیمی وجود دارد، از این رو بسیاری از معامله گران بازار پتروشیمی در انتظار جزئیات این خبر هستند تا با اطلاعات بیشتری وارد مبادلات شوند.
صدور مصوبه اوراق سلف نفتی در دولت و تشکیل کارگروه تعیین قیمت
در همین حال روز گذشته وزیر نفت از راه اندازی اوراق سلف نفتی خبر داد. گر چه پیشتر هم وزیر نفت قول راهاندازی اوراق سلف نفتی را داده بود، اما در این روز گفت: مصوبه انتشار اوراق سلف نفتی دو هفته پیش در دولت صادر شده است و این اوراق به زودی منتشر خواهد شد.
از سوی دیگر روز گذشته قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت از تشکیل کارگروهی برای کاهش قیمت مواد اولیه محصولات تولیدی واحدهای پاییندستی پتروشیمی خبر داد. محمد صادق مفتح با اشاره به اینکه برای کاهش قیمتهای مواد اولیه کارگروهی تشکیل شده است، گفت: این کارگروه با هدف کاهش قیمت مواد اولیه محصولات تولیدی واحدهای پایین دستی تشکیل شده که در چند هفته اخیر رشد غیرمنطقی داشتهاند.
ارسال نظر