بازار فلزات پایه - قیمت مس ۹۰۰ تومان کاهش یافت
افت فلز سرخ در بازار فلزات
مفتول مس شرکت ملی مس نیز با ۹۱۷ تومان کاهش نسبت به هفته قبل با قیمت ۲۶ هزار و ۸۹۷ تومان در هر کیلو معامله شد. همچنین کل عرضه برای این محصول ۵۰۰ تن بوده که نسبت به یکشنبه گذشته تغییری نداشته است.
مفتول مس شرکت دنیای مس نیز در این روز با قیمت 26 هزار و 860 تومان در هر کیلو عرضه شد که افت 917 تومانی را در مدت مورد بررسی نشان میدهد. کل عرضه برای این محصول 500 تن بوده که نسبت به هفته گذشته 40 تن افزایش داشته است.
مس اسلب نیز در این معاملات عرضه نشد. به گفته کارشناسان، دلیل این کاهش بیش از ۹۰۰ تومانی در بورس کالا کاهش نرخ ارز نسبت به هفته اخیر و افت قیمت مس در بورس لندن بوده است. قیمت مس در داخل نیز عمدتا تابع سه عامل نرخ ارز، نرخ جهانی و نرخ میانگین است و از آنجا که در ایران نرخ پایه مس در بورس بر اساس قیمت دلار و میانگین قیمت مس در بازارهای جهانی تعیین میشود هر نوسانی در نرخ ارز میتواند به اندازه نوسان قیمت جهانی مس بر تصمیم عرضهکنندهها اثر بگذارد، اما این در حالی است که نرخ ارز در بازار ایران همچنان روند نامشخصی را طی میکند.
از طرف دیگر یکی از فعالان بازار میگوید: اگر قیمت جهانی مس را در قیمت دلار ضرب کنیم قیمت مس داخلی به دست میآید. برخی از کارشناسان حوزه مس نیز معتقدند که برخی کالاها در بورس کالا گرانتر از قیمت واقعی آن عرضه میشود، اما این در حالی است که بورس کالا نقشی در اعلام قیمت پایه محصولات ندارد، بلکه قیمتها توسط شرکتهای تولیدکننده تعیین میشود که مس نیز از این قائده مستثنی نیست.
حال در اینجا این سوال برای معاملهگران مطرح است که روش تعیین قیمتها در شرکت ملی مس چیست؟ آیا با توجه به نرخ مرجعی که دریافت میکنند قیمتها تعیین میشود؟ اگر این طور است پس گرانی مس چه دلیلی دارد؟ متاسفانه در این مورد پاسخی از شرکت ملی مس دریافت نکردیم، اما یکی از کارشناسان حوزه فلزات در این باره به خبرنگار دنیای اقتصاد میگوید: روش قیمتگذاری این شرکتها علاوه بر نرخ ارز و قیمت جهانی این کالا در بورس لندن، نرخ کشف شده آخرین کالای عرضه شده در بورس کالا، قیمت نهایی این کالا برای شرکت تولیدکننده و شرایط بازار است.
این کارشناس معتقد است که دلیل پایین نیامدن قیمت مس یک سیاست داخلی است؛ چرا که پایین کشیدن قیمت این محصول نسبت به دیگر کشورها سبب صادرات تمام محصولات مسی خواهد شد. البته ناگفته نماند از آنجا که مس کالای پرمصرف و قاچاق پذیری است در نتیجه ممکن است با صادرات و قاچاق این کالا با کاهش مس در داخل رو به رو شویم و نیاز داخلی برطرف نشود.
به این ترتیب شاید این روش برای کنترل بازار درست به نظر برسد، اما این موضوع نمیتواند در طولانیمدت منطقی باشد. از سوی دیگر نیز خبرهای مثبتی از بازار آزاد به گوش میرسد، به نظر میرسد ارز ثبات یافته و قیمتها اندکی کاهش یافتهاند، اما این در حالی است که بازار راکد است و هیچ خرید و فروشی در آن صورت نمیگیرد.
به گفته فعالان بازار، این افت قیمتها به ضرر برخی فروشندگانی است که با قیمت بالا خرید کردهاند و این افت سبب شده که از فروش محصولاتشان خودداری کنند. البته علاوه بر کاهش جهانی این محصولات عرضه روز گذشته بورس کالا نیز در نزول قیمتها تاثیر گذار بوده است.
ارسال نظر