مشکلی جدید برای مجتمع‌های پتروشیمی!

عکس: آکو سالمی

ممنوعیت صادرات لغو می‌شود؟

گروه بورس کالا- کتایون دارابی: بی‌رونقی در رینگ پتروشیمی روز گذشته در حالی ادامه‌دار شد که برخی از فعالان بازار از تصمیمات جدید کارگروه برای صادرات محصولات پلیمری خبر می‌دهند. گویا روز گذشته جلسه‌ای در این کارگروه برگزار شده که قرار است به صادرکنندگان پی‌وی‌سی و پلی‌اتیلن اجازه صادرات تناژی محدود از این دو کالا را بدهد. البته اجرایی شدن نتایج این جلسه به گفته آگاهان بازار زمان زیادی طول خواهد کشید و با توجه به اینکه انبار مجتمع‌های پتروشیمی از کالا انباشته شده، نگرانی‌ها در خصوص ممنوعیت صادرات هم ادامه دارد.

از سوی دیگر تعطیلی پتروشیمی مهر هم که در هفته گذشته متاثر از ممنوعیت صادرات رخ داده، برای بسیاری از مجتمع‌ها نگران‌کننده است. گفته می‌شود انبار این مجتمع از پلی اتیلن انباشته شده و با توجه به اینکه تقاضا در بازار داخل هم محدود است، بحرانی جدید برای مجتمع‌های پتروشیمی ایجاد شده که به گفته بسیاری از کارشناسان بازار با توجه به ارتباط زنجیره‌‌ای مجتمع‌های پتروشیمی، نگرانی از تعطیلی برخی دیگر از مجتمع‌های پتروشیمی هم قوت گرفته است.

این در حالی است که برخی از کارشناسان بازار هم با توجه به شرایط کنونی یعنی ممنوعیت صادرات و تعیین قیمت محصولات و خوراک براساس ارز مبادله‌ای می‌گویند: در آینده‌ای نزدیک مجتمع‌های پتروشیمی باید تصمیم بگیرند گاز اتان وارد شده به مجتمع‌ها را بسوزانند یا اینکه از تولید صرف‌نظر کنند. به گفته این کارشناسان واحدهای تولید الفین بیش از واحدهای دیگر در شرایط فعلی ضربه خواهند خورد.

البته بیشتر فعالان بازار معتقدند؛ در حال حاضر با توجه به ممنوعیت صادرات و واردات که حتی به مصنوعات هم کشیده شد، قیمت‌ها در بازارهای مختلف غیرواقعی است و نهایتا بازار با رکود مواجه شده و از این رو بیشتر سرمایه‌گذاران حاضر نیستند نقدینگی خود را درگیر بازار پتروشیمی کنند که با ممنوعیت صادرات درگیر است.

حال آنکه بیشتر آگاهان بازار هم به نرخ‌های غیرواقعی دلار در بازار داخل اشاره می‌کنند و می‌گویند: لغو ممنوعیت صادرات می‌تواند دوباره بازار را با جهش قیمتی مواجه کند، از این رو دریافت مجوز صادرات برای مجتمع‌های پتروشیمی به سختی امکان‌پذیر است.

بالاخره قیمت‌های پایه تعیین شد

در همین حال روز گذشته پس از مدت‌ها کشمکش قیمت‌های پایه براساس فوب منهای ۵ درصد و ارز مبادله‌ای یعنی ۲۴۸۰ تومان در رینگ پتروشیمی تعیین شد و در نتیجه تمامی محصولات عرضه شده در روز پیش ۵ درصد افت قیمت را تجربه کردند. البته باز هم رینگ پتروشیمی با تقاضای محدودی که به گفته فعالان بازار ناشی از افزایش ۳ برابری عرضه‌ها است، روبه رو شد. به طوری که اکثر کالاها وارد زمان مچینگ شده و تنها سه کالای PET۷۸۱، پلی‌اتیلن سبک ۰۰۷۵ و پلی‌‌اتیلن سبک فیلم ۰۲۰ با رقابت محدود از سوی کارگزاران خریداری شدند.

در همین حال روز گذشته پی‌وی‌سی با وجود افزایش عرضه وارد زمان مچینگ شد. پی‌وی‌سی پتروشیمی اروند در این روز به میزان ۴ هزارتن عرضه شده بود که با ۱۳۰ تن تقاضا مواجه شده و وارد زمان مچینگ شد.

البته بخشی از پی‌وی‌سی بندرامام در زمان مچینگ توسط کارگزاران خریداری شد. به گفته فعالان بازار، در حال حاضر بازار پی‌وی‌سی با رکودی شدیدتر از هفته‌های گذشته درگیر است. حال آنکه ممنوعیت یک باره صادرات هم مشتریان خارجی را رانده و نگرانی از نبود خریدار خارجی پس از لغو ممنوعیت صادرات هم در بازار وجود دارد. این در حالی است که گفته می‌شود قرار است در جلسه امروز کارگروه پتروشیمی، صادرات ۱۵ هزارتن پی وی سی آزاد اعلام شود.

به عقیده کارگزاران در حال حاضر قیمت اکثر محصولات در رینگ پتروشیمی به کف خود رسیده است، از این رو خریدهای انجام شده هم متاثر از رسیدن قیمت‌ها به کف انجام شد.

به گفته این گروه در حال حاضر خرید محصولات پتروشیمی برای تولیدکنندگان توجیه اقتصادی داشته و به صرفه است. این در حالی است که بازار داخل روز گذشته با آرامش به کار خود پایان داد و اکثر معامله‌گران رغبتی به خرید محصولات پتروشیمی نشان ندادند. ممنوعیت صادرات یکی از دلایل عمده افت خریدها در بازار پتروشیمی عنوان می‌شود که در هفته‌های اخیر بسیار پررنگ شده است.

البته بیشتر فعالان بازار، با توجه به تعطیلات ماه محرم و آرامش کنونی در بازار پتروشیمی، معتقدند باید در انتظار پایان یافتن تعطیلات محرم باقی ماند تا تکلیف خوراک مجتمع‌‌ها، همچنین صادرات محصولات پلیمری مشخص شود. این در حالی است که پیش‌بینی آینده بازار پتروشیمی در روزهای اخیر دشوار شده است.

البته برخی از معامله‌گران می‌گویند: گر چه بازار روندی نزولی در پیش گرفته اما این موضوع به دلیل کاهش تقاضا و ممنوعیت صادرات رخ داده است و بعید به نظر می‌رسد که محصولات پتروشیمی بیش از ۱۰۰ تا ۲۰۰ تومان در هر کیلو افت قیمت را در روزهای آتی تجربه کنند.

در همین حال روز گذشته بازار داخل متاثر از افت ۵ درصدی قیمت محصولات پتروشیمی با ریزش ۱۰۰تا ۲۰۰ تومانی قیمت اکثر کالاها روبه‌رو شد. از سوی دیگر شایعه افت دوباره قیمت ها در هفته آتی هم توانست بازار را بیش از پیش با رکود همراه کند، از این رو بازار داخل با ضعف مبادلات به کار خود پایان داد.