گروه بورس کالا - سردار خالدی: معامله‌گران قراردادهای آتی سکه در حالی هفته پر استرس و نگران‌کننده‌ای را پشت سر گذاشتند که نتیجه‌گیری در خصوص ادامه معاملات موکول به روزهای آینده است. طلای جهان ثبات در محدوده مشخص

مبادلات طلای بازارهای جهانی در شرایطی محدوده تقریبا ثابتی را در هفته گذشته تا ظهر روز جمعه پشت‌سر گذاشته بود که تغییرات دلار در بازارهای جهانی یکی از مهم‌ترین دلایل تغییر قیمت‌ها در بازار طلا عنوان شده است.

تحلیلگران با اشاره به تازه‌ترین شاخص‌های منتشر شده پیرامون شاخص خرده فروشی و شاخص تولید صنعتی در ایالات متحده بر این باورند تمامی اعداد و ارقام نشان‌دهنده بهبود اوضاع اقتصادی در این کشور است که یکی از دلایل تحرک بازارهای کالایی همچون بازار فلزات پایه و امیدواری سرمایه‌گذاران در بازارهای مالی بوده است. البته سطح تقاضای خُرد در هند با توجه به جشنواره های پاییزی و تعطیلات ملی مذهبی چینی‌ها توانست تا حد زیادی روی روند دادوستدها و باقی ماندن سطوح قیمتی در محدوده ثابتی تاثیر گذارد.

علاوه بر گزارش اخیر چین پیرامون افزایش ۴/۷ درصدی تولید ناخالص داخلی در سه ماهه سوم که از فاکتورهای تغییر دهنده روند مبادلات بوده، اما در مجموع اخبار تازه‌ای از روند مبادلات در بازار طلا به گوش می‌رسد؛ کاهش ادامه دار تعداد موقعیت‌های باز قراردادهای آتی طلا در بازار کالایی (کامکس - Comex) نیویورک و گزارش اخیر شورای جهانی طلا (WGC) درباره سطح تقاضای خرید طلای جهان که کاهش محسوسی نسبت به مدت مشابه سال گذشته داشته است، از جمله دلایلی بوده که توانسته تغییرات بازار طلا را منطقی جلوه دهد.

این در حالی است که پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است قیمت‌ها تا قبل از پایان سال جاری محدوده یک هزار و ۸۰۰ دلار به ازای هر اونس را تجربه خواهد کرد و حتی ممکن است این محدوده به مرز ۲ هزار دلار به ازای هر اونس نیز نزدیک شود زیرا سیاست‌های پولی بانک‌های مرکزی جهان در قالب تزریق نقدینگی به سیستم پولی و مالی همچون سیاست‌های جدید QE۳ بانک مرکزی ایالات متحده از اهرم‌های تحریکی بازار خواهد بود.

سکه و ارز و اراده برای افت؟

بازار داخلی معاملات ارز و سکه هفته‌گذشته را در حالی دنبال کرد که به نظر می‌رسد التهاب بازار ارز همچنان پایدار است؛ افت و خیز در بازار نقدی سکه نیز متناسب با تغییرات بازار ارز همراستا با اخبار و گزارش‌های اقتصادی و غیر اقتصادی تا حد زیادی روی دادوستدها تاثیر قابل توجهی گذاشت. این در شرایطی است که در بازار نقدی قیمت‌ها هر روز عدد جدیدی به ثبت رساندند و سیاست‌ها و برنامه‌ریزی‌های دولت نیز نتوانست از التهاب بازار بکاهد؛ اگر چه مسوولان از موفقیت اتاق ارز سخن به میان آورده‌اند، اما واردکنندگان و تجار بر این باورند اعتمادسازی از پیش‌شرط‌های موفقیت اتاق ارز خواهد بود که امید است با منطقی کردن نرخ ارز و بازگشت نرخ واقعی روی تابلوی صرافی‌ها در کنار تعامل صرافی‌ها با سیستم ارزی، اوضاع را تا حدودی تغییر دهد. این در شرایطی است که مذاکرات احتمالی ایران و گروه ۱+۵ در ماه نوامبر از اخبار و گزارش‌هایی خواهد بود که می‌تواند به عنوان عامل برونزای سیاسی در تغییر روند دادوستدها به صورت روانی موثر باشد.

تاتی تاتی با کدام آتی؟

بازار قراردادهای آتی برخلاف بازار نقدی هفته بسیار نگران‌کننده‌ای را به دنبال داشت و حتی برخی تحلیلگران از به واقعیت پیوستن شایعات مبنی بر توقف معاملات آتی سکه خبر داده‌اند. آنان بر این باورند افزایش میزان وجه تضمین و تثبیت میزان آن روی رقم بالای ۷ میلیون تومان در شرایطی که هر روز دامنه این میزان سپرده ممکن است بیشتر شود از جمله مواردی است که با بیشتر شدن رقم آن تعداد بازیگران حقیقی کم می‌شود و می‌تواند در کاهش حجم و ارزش مبادلات موثر باشد.

یک طرفه شدن معاملات قراردادهای آتی

در حالی که براساس تازه‌ترین اطلاعیه بورس کالای ایران خرید فزاینده توسط معامله‌گران تا زمان نامعلومی ادامه دارد و حتی ممکن است هر روز با شرایط جدیدی رو به رو شود از جمله موضوعاتی بوده که بیشتر دادوستدها را تحت‌الشعاع قرار داده و حتی بسیاری از ناظران را بر آن داشته که در صورت ادامه التهاب‌ها احتمال هر گونه تصمیمی در قبال تعطیلی بازار آتی وجود دارد اما مسوولان بر این باورند قصد دارند تنها از حجم و ارزش مبادلات بازار بکاهند تا امکان نظارت بیشتری بر روند دادوستدها باشد؛ موضوعی که در شرایط فعلی تنها به منظور کاهش فشارها صورت می‌گیرد و چه بسا در روزهای آینده شاهد وضعیت متفاوتی از روند مبادلات باشیم.

*در پایان لازم است به اطلاع خوانندگان گرامی برسانیم به دلیل نبود و عدم در دسترس بودن اطلاعات و داده های مربوط به بازار قراردادهای آتی سکه در گزارش امروز از درج نمودار روند قیمت‌ها و جدول آمار معاملات معذوریم.

سکه آتی مبهوت بازار نقدی

مهر - بازار قراردادهای آتی سکه در حالی معاملات خود را ادامه می‌دهد که همچنان امکان ورود خریداران جدید به این بازار وجود ندارد، البته گرایش تقاضا به بازار نقدی همچنان بر دامنه افزایش قیمت‌ها افزوده است.

به دنبال خیز مجدد قیمت‌ها در بازار سکه مدیریت قراردادهای مشتقه در بورس کالای ایران از دوشنبه هفته گذشته و برای مدتی نامعلوم، از اخذ موقعیت تعهدی خرید فزاینده در قراردادهای آتی سکه توسط معامله‌گران این بازار جلوگیری کرده است. این اقدام از روی ناچاری بورس کالا و در راستای کاهش التهاب در بازار و جلوگیری از نوسان رو به بالای قیمت‌ها صورت گرفته و در حال حاضر فقط امکان فعالیت عرضه‌کنندگان را در بازار آتی سکه فراهم کرده و به اصطلاح بازار را یک طرفه فروشنده کرده است.

در این زمینه یک معامله‌گر بازار آتی سکه با بیان اینکه یک طرفه شدن این بازار در حال حاضر تنها منافع فروشندگان را تامین می‌کند، اظهار کرد: با شرایطی که بوجود آمده، خریداران تنها می‌توانند در بازار نقدی فعال باشند. این در شرایطی است که عدم جذابیت سایر بازارها، بر نوسانی شدن هر چه بیشتر قیمت‌ها در بازار آزاد سکه افزوده است.

شاه حسینی افزود: با وجود یکطرفه شدن بازار آتی سکه و عدم امکان ورود خریداران جدید، اغلب سررسیدها در بالاترین سقف دامنه نوسان قیمتی خرید در سامانه رو به رو هستند. وی در ارتباط با تداوم نوسان قیمت‌ها در بازار سکه گفت: تا زمانی که بانک مرکزی گزینه جدیدی برای کاهش قیمت‌ها در بازار اعلام نکند، صاحبان نقدینگی‌های سرگردان عمده وجوه خود را برای خرید سکه اختصاص خواهند داد. شاه حسینی درباره ارزش ذاتی سکه و حباب مثبت و منفی قیمت فعلی آن نیز سخن گفت و افزود: با احتساب مالیات بر ارزش افزوده، چنانچه قیمت ۱۷۵۰ دلاری هر اونس طلا ضربدر نرخ دلار ۳۷۶۰ تومانی شود و سپس بر عدد ۲۵/۴ (نسبت سکه با اونس) تقسیم شود رقم یک میلیون و ۵۵۰ هزار تومان برای طلای موجود در هر سکه بدست می‌آید که نقطه سر به سر قیمت سکه است.

این معامله‌گر بازار آتی سکه درباره افزایش ۷ میلیون تومانی وجه تضمین اولیه و اضافی قراردادهای آتی گفت: بورس کالا با این اقدام؛ اگرچه میانگین حداقل مبلغ مورد نیاز در بازار آتی را سه برابر کرده، اما برای کاهش ریسک بازار و دامنه ضرر، این رویکرد به نفع معامله‌گران خواهد بود.

تازه‌ترین اطلاعیه

گروه بورس کالا- مدیریت قراردادهای آتی بورس پیرامون افزایش وجه تضمین اولیه قراردادهای آتی اطلاعیه جدیدی صادر کرد.

به گزارش روابط عمومی و امور بین‌الملل بورس کالای ایران، براساس مصوبه هیات پذیرش درخصوص تعیین وجه تضمین اولیه قرارداد آتی سکه طلا و با توجه به افزایش قیمت تسویه روزانه قراردادهای فعال طی روزهای اخیر، وجه تضمین اولیه برابر ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان تعیین می‌شود. علاوه بر این وجوه تضمین اضافی اعلام شده به میزان ۳۰۰ هزار تومان و ۶۰۰ هزار تومان، آزاد می‌شود.مبلغ ۴۵۰ هزار تومان از وجه تضمین اضافی اعلام شده و همچنین مبلغ ۲ میلیون و ۵۰ هزار تومان همچنان به قوت خود باقی است. بنابراین وجه تضمین مورد نیاز برای هر قرارداد معادل با وجه تضمین اولیه به علاوه وجوه تضمین اضافی باقی‌مانده، ۷ میلیون تومان خواهد بود.