راه‌اندازی بورس انرژی کمک می‌کند تا بر اساس اطلاعاتی که این بورس به مسوولان می‌دهد، برنامه‌ریزی بهتری را در حوزه انرژی شاهد باشیم. به گزارش سنا، مدیر نظارت بر بورس‌ها و بازارهای سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان این مطلب گفت: پس از برگزاری مجمع بورس انرژی در سال ۹۰ و تعیین مدیران شرکت، اعضای هیات مدیره تعیین صلاحیت شدند و پس از آن مدیرعامل نیز انتخاب و تعیین صلاحیت شد. محمودرضا خواجه نصیری ادامه داد: پس از آن ساختار اولیه بورس انرژی تشکیل و تقریبا نیروی انسانی هم تکمیل شده است. وی با اشاره به بحث‌های اجرایی و عملیاتی گفت: راه‌اندازی یک بورس نیازمند تدوین ساختارها و فرآیندهای مقرراتی است و در کنار آن، بحث مربوط به تولید نرم‌افزار مطرح می‌شود که هر دو موضوع به خوبی در کنار هم پیش رفته است. خواجه نصیری ابراز کرد:

پیش‌نویس دستورالعمل‌ها، آیین‌نامه‌های معاملات، تسویه و پایاپای و پذیرش بورس انرژی تدوین شده و فرآیند تصویب نهایی را طی می‌کند. مدیر نظارت بر بورس‌ها و بازارهای سازمان بورس خاطرنشان کرد: نرم‌افزار مبادلاتی هم تدوین و طراحی شده و نسخ اولیه در حال بررسی است که به زودی اجرایی می‌شود. وی با بیان اینکه در کنار این مسائل، آموزش کارگزاران و فعالان بازار به صورت مدون آغاز شده است، ادامه داد: فرآیند آموزش نرم‌افزار و آموزش فرآیندها از سوی بورس انرژی و شرکت مدیریت فناوری که طراحی این نرم‌افزار را برعهده داشته در حال پیگیری است.

خواجه نصیری اظهار کرد: در کنار این مسائل، مطالبات تطبیقی بورس‌های دنیا انجام شده و جلسات متعددی با وزارت نیرو جهت معامله برق در بورس انرژی انجام شده است. همچنین راهکارهای عملیاتی معاملات و تسویه این بخش از معاملات با مجموعه وزارت نیرو و بورس انرژی نهایی شده و به نظر می‌رسد با نهایی شدن نرم‌افزار و عملیاتی شدن آن و تصویب نهایی مقررات و فرآیندها، امکان معامله برق و سایر حامل‌های انرژی فراهم شود.

محصولات قابل معامله

وی در خصوص محصولات قابل معامله در بورس انرژی گفت: بخشی از این بورس، معاملات برق و محصولات مرتبط با آن را پوشش می‌دهد. همچنین محصولات حوزه نفت و هر محصول نفتی که به نوعی حامل انرژی محسوب شود مانند بنزین، گازوئیل و گاز عمده‌ترین محصولات قابل معامله در بورس انرژی هستند. وی در پاسخ به این سوال که چه افرادی می‌توانند در این بازار فعالیت کنند، گفت: بورس انرژی دارای دو بازار فیزیکی و مالی است، بر این اساس در بازار فیزیکی معاملاتی انجام می‌شود که جنبه معاملات واقعی منجر به تحویل کالا برای تامین نیاز مصرف‌کننده را دارد. به طور معمول تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان، فعالان تجاری این بخش هستند.