گروه بورس کالا - سردار خالدی: قیمت سکه در بازار نقدی اگرچه با افت و خیز همراه شده بود، اما طی هفته گذشته بازار قراردادهای آتی با افزایش نزدیک 20 درصدی مواجه شد. این در شرایطی است که معامله‌گران بازار آتی همچنان با احتیاط گام برمی‌دارند.

تلاطم در طلای جهان
طلا همچنان در تلاطم قیمتی به سر می‌برد و در حالی که برخی تحلیلگران از ادامه شرایط نوسانی قیمت‌ها طی روزهای آینده حداقل تا پایان هفته کاری تا امروز خبر می‌دهند که انتشار گزارش پیرامون کاهش قابل توجه متقاضیان بیمه بیکاری در هفته گذشته در ایالات متحده روی این تغییرات تاثیر محسوسی داشت. تایید صندوق بین‌المللی پول بر کاهش پیش‌بینی رشد جهانی و ملاقات رهبران اروپایی در بروکسل حول محور اقتصاد منطقه یورو از دیگر موضوعاتی است که بازارهای مالی و کالایی را به واکنش واداشته بود. اعتقاد اغلب سرمایه‌گذاران بر این است در حالی که تقاضای طلای هند در سطح ضعیفی به سر می‌برد و تقاضای خرده فروشی در چین نیز در سطح متوسطی قرار دارد، نگرانی‌ها پیرامون بحران بدهی‌ها در اسپانیا و ایتالیا شرایط برای استفاده از طلا را به عنوان پناهگاه امن دارایی‌ها، بیشتر کرده است.
هفته‌ای که رنگ امید به خود گرفت
در بازارهای داخلی در شرایطی که پس از روند ملتهبی که دو هفته گذشته سپری شد انتظار بر این بود قیمت‌ها با کاهش چشمگیری مواجه شود که براساس گفته تحلیلگران، در هفته سپری شده شرایط تغییر زیادی نکرد و چه بسا دادوستدها با کاهش اندک هیجانات روند تکراری رو به بالایی را شاهد بود. اغلب سرمایه‌گذاران بر این باورند التهاب‌ها در بازار داخلی هنوز به سطح پایینی نرسیده و چه بسا در روزهای آینده نیز تغییری نخواهد کرد، اما نکته اصلی این است که سیاست‌ها و تدابیر بانک مرکزی در قبال بازار ارز هنوز نتوانسته کنترل کامل بازارها را به عهده بگیرد، به همین دلیل در هفته گذشته قیمت‌ها دوباره در همان محدوده بالای 3 هزار تومان باقی ماندند. این موضوع را نباید فراموش کرد که بازار داخلی نسبت به روزهای قبل تا حدودی با آرامش همراه شده بود و اتاق ارز نیز با نرخ بالای 2 هزار تومان و کمتر از بازار آزاد، دلار را به فروش رسانده و در اختیار واردکنندگان قرار داده بود و شاید این یکی از دلایلی بوده که از تب التهاب‌ها کاسته است. این در حالی است که مسوولان کشور نیز به صورت جسته و گریخته در محافل عمومی اعلام کردند ارز موجود جوابگوی متقاضیان خواهد بود و روال بازار طی روزهای آینده طبیعی خواهد شد، اما همه صحبت‌ها بسته به عملیاتی شدن سیاست‌ها و بسته‌های اجرایی و جوابگویی به تقاضای ارز داخلی است و تا زمانی که این پارادایم‌ها در رابطه با تامین نیاز ارز به صورت واقعی تحقق پیدا نکند چه بسا دادوستدها با همان التهاب دنبال خواهند شد.
رفتار «آتی» در آینده چیست؟
مبادلات بازار آتی نیز در هفته گذشته به تبع از بازار نقدی در تلاطم بود. برای بازار قراردادهای آتی سکه روند اما به گونه‌ای دیگر بود و چه بسا که یک قدم جلوتر از بازار نقدی حرکت کرد و معامله‌گران با نگاه به رفتار سایر بازارها و بسته‌های تدوین شده دولتی در خصوص بازار ارز و از سویی تغییرات قیمت طلای جهانی به این نتیجه رسیدند که روند در آینده نه چندان دور و حتی در سررسیدهای نزدیک همچون آذر و آبان هم می‌تواند صعودی باشد و شاید به همین دلیل بود که قیمت سکه در دورترین سررسید طی مبادلات روز پنج‌شنبه از یک میلیون و 500 هزار تومان فراتر رفت، این در حالی است که معامله‌گران بازار آتی همچنان با احتیاط گام بر می‌دارند.
در مجموع در بازار آتی تعداد ۸۷ هزار و ۳۶۱ قرارداد به ارزش ۱۱ تریلیون و ۴۲۴ میلیارد و ۳۱۹ میلیون و ۹۵۰ هزار ریال معامله شد. برای سکه‌های مهرماه ۳ هزار و ۵۶۳ قرارداد به ارزش ۴۶۴ میلیارد و ۴۷۰ میلیون و ۱۰۰ هزار ریال، سکه‌های آبان‌ماه ۶۴ هزار و ۴۸۴ قرارداد به ارزش ۸ تریلیون و ۳۷۰ میلیارد و ۹۱۴ میلیون و ۶۵۰ هزار ریال، سکه‌های آذرماه ۴ هزار و ۹۸۴ قرارداد به ارزش ۶۵۳ میلیارد و ۴۳۰ میلیون و ۷۰۰ هزار ریال، سکه‌های دی‌ماه ۱۴ هزار و ۴۲۰ قرارداد به ارزش یک تریلیون و ۹۵۳ میلیارد و ۵۰۴ میلیون و ۵۰۰ هزار ریال دادوستد شد.
روند قیمت‌ها در بازار قراردادهای آتی سکه نیز به گونه‌ای بود که در پایان معاملات روز پنج‌شنبه نسبت به روز شنبه قیمت‌ها با افزایش محسوس و قابل توجهی همراه شده بود؛ به طوری که سکه سررسید مهرماه 140 هزارو 809 تومان (97/11 درصد)، سررسید آبان‌ماه 179 هزار و 767 تومان (46/14 درصد)، سررسید آذرماه 211 هزار و 986 تومان (61/16 درصد) و سررسید دی‌ماه 248 هزار و 236 تومان (25/19 درصد) افزایش نرخ داشت.

صف‌های خرید به خاطر افزایش سپرده
درباره افزایش قیمت سکه در بازار آتی اگر چه بسیاری براین باورند به دلیل ادامه التهاب در بازار ارز و باقی ماندن محدوده قیمت دلار در نرخ‌های دو هفته ماقبل معامله‌گران همچنان روند صعودی را برای آینده تصور می‌کنند اما به نظر می‌رسد یکی از دلایل این وضعیت، افزایش میزان وجه تضمین و جابه‌جایی فروشندگان و خریداران بوده که باعث شده بود بازار از روز دوشنبه به یکباره تا روز پایانی هفته شاهد افزایش موقعیت‌های خرید و تشکیل صف‌های خرید باشد.