گروه بورس کالا - دادوستدهای بازار کشاورزی برخلاف بازارهای کالایی و در شرایطی که بازار ارز طی یک هفته گذشته با التهاب همراه شد، نوسان اندکی را شاهد بود.
تغییرات قیمتی در این بازار طی یک هفته گذشته چندان زیاد نبوده هر چند این التهاب‌ها بی‌تاثیر هم نبوده است؛ براساس گفته کارشناسان اگر چه بازار تغییر قیمتی زیادی نداشته؛ اما معاملات بی‌رمق بوده است. به دلیل اعطای ارز یک هزار و ۲۲۶ تومانی به محصولات کشاورزی تغییرات بازار ارز در این بازار چندان مشهود نیست.

این در شرایطی است که برخی اخبار حاکی از آن است بانک‌های عامل دیگر جوجه‌های یک روزه را بیمه نمی‌کنند و همین پارامتر یکی از عوامل روانی تغییر‌دهنده قیمت مرغ، نهاده‌های دامی و سایر خوراک طیور بوده است.
البته قیمت هر یک از محصولات به تناسب نوع محصول متفاوت بوده؛ اما به عقیده تحلیلگران چه بسا که به دلیل عدم اطمینان و ترسی که معامله گران دارند، افت‌و‌خیزها همچنان ادامه خواهد داشت. یکی از مطلعان بازار بر این باور است شرکت پشتیبانی امور دام تنها بازار کنجاله سویا را با ارز مرجع کنترل می‌کند این در حالی است که بازار سایر محصولات کشاورزی همچون ذرت و جو کنترل نمی‌شود و قیمت‌ها دستخوش نوسانات بازار ارز و دلالان است. به گفته برخی، بعد از اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها انتظار بر این بود مصوبه‌های متناقض با قانون هدفمندی اجرا نشود در صورتی که همچنان با اعطای یارانه و سوبسید به برخی محصولات و نهاده‌ها، شرایط عملا در تناقض با قانون هدفمندی است. به همین دلیل اغلب کارشناسان بر این باورند اگر دولت می‌خواهد کمکی به فعالان کند بهتر است این سوبسید از طریق کانال عرضه و تقاضا و بورس انجام شود تا همه چیز روشن و مشخص شود.
اما در بازار دیروز برای کنجاله سویا تغییرات قیمت اندک بود و علاوه بر کنترل بازار توسط دولت، نبود کشش برای خرید این کالا باعث شده قیمت این محصول در محدوده ثابتی باقی بماند. برای گندم نیز قیمت محصولات خارجی به دلیل میزان گلوتنی که در آن است با سطح قیمتی بالاتری معامله شود، زیرا به ازای هر کیلو از این محصولات از بندر تا محل تحویل نزدیک 60 تا 100 تومان به ازای هر کیلو کرایه حمل و نقل می‌شود. (برای مرغدار فرقی نمی‌کند گندم دریافتی و مصرفی‌اش داخلی است یا خارجی، اما برای نانوا به دلیل میزان گلوتن موجود در گندم استفاده از گندم خارجی به‌صرفه‌تر و مناسب‌تر است.) در بورس کالای ایران، 2 هزار و 900 تن برنج وارداتی تایلند با قیمت 650 تومان و 45 تن ذرت دانه‌ای برزیل به قیمت هر کیلو 724 تومان معامله شد.
نکته: *قیمت محصولات وارداتی در جدول بدون هزینه کرایه و حمل و نقل است که به نظر می‌آید ۶۰ تا ۱۰۰ تومان باید به ازای هر کیلو برای این هزینه‌ها در نظر گرفت.