واکنش بازارها به تصمیم دولت درباره بازار ارز بستگی دارد
سکه آتی نزولی شد
طلا روی دادههای اشتغال ایالاتمتحده متمرکز شد
تغییرات قیمت طلا در بازارهای جهانی در چند روز آخر هفته بیشتر روی دادههای منتشر شده پیرامون اشتغال ایالاتمتحده در روز پنجشنبه متمرکز بود و به تاثیر از این گزارش و به تبع از تضعیف دلار قیمت طلا در بازارهای جهانی با افت و خیز همراه شد. کارشناسان با اشاره به خرید طلا توسط بانکهای مرکزی جهان به دلیل حالت بازدارندگی از افزایش نرخ تورم و سیاستهای در نظر گرفته بانکهای مرکزی اتحادیه اروپا در خصوص عدم تغییر نرخ بهره و از سویی، سیاستهای تسهیل پولی بسیاری از کشورها همچون ایالاتمتحده، چین و بانک مرکزی اتحادیه اروپا بر این باورند تمامی علائم و سیگنالهایی که منتشر میشود نشان میدهد استفاده از طلا به عنوان دارایی جایگزین و مطمئن هر روز جدی تر میشود.
دو موسسه UBS و HSBC در گزارشی تحلیلی در رابطه با وضعیت تقاضا در بازارها اعلام کرده نسبت تغییر روپیه هند به دلار و افزایش سطح تقاضاهای خرید در این کشور یکی از فاکتورهای محرک در بازار خرده فروشی طلا بوده است. در هر صورت بازار طلا اگر چه به مرز یک هزار و
۸۰۰ دلار به ازای هر اونس هم نزدیک شد اما در ساعات پایانی تا حدودی از این مرز فاصله گرفت تا همه چیز به گزارشها و سیاست دولتها در خصوص وضعیت بازار در روزهای آینده موکول شود.
بازار منتظر تصمیم جدی و عملیاتی دولت
بازار داخلی سکه و ارز در حالی یک هفته پر از نوسان را پشت سر گذاشت که «هر چه نباید اتفاق بیفتد، اتفاق افتاد» تا همه به نتیجه و گزارهای که اقتصاددانان پیش از این هشدار داده بودند توجه کنند. نرخهای اعلام شده در بازار ارز و سکه به قدری بالا و غیرمنطقی بود که باعث شد بسیاری از بازارها در دو روز پایانی با شرایط نیمه تعطیلی مواجه شوند. بالا باقی ماندن نرخ تورم و حجم زیادی از سطح نقدینگیهای سرگردان که پیشتر، کارشناسان نسبت به سرازیری طیف عمدهای از این نقدینگیها در دو بازار کاذب ارز و سکه هشدار داده بودند یکی از مهمترین دلایل علمی و اقتصادی افزایش قیمتها در این دو بازار عنوان شده است؛ اما اخبار و گزارشهای ضد و نقیض از پارامترهای برونزای سیاسی در دامن زدن به این التهابها تاثیر روانی چشمگیری گذاشت.
البته این تمام ماجرا نبود؛ زیرا درست یک روز پس از نارضایتی بازار، روز پنجشنبه قیمتها در بازار ارز و سکه با کاهش رو به رو شد؛ بسیاری از کارشناسان منسوب به دولت بر این باورند در هفته پیش رو قیمتها سیر نزولی به خود میگیرد و حتی ممکن است قیمت دلار به مرز ۲ هزار تومان برسد؛ اما تحلیلگران معتقدند رسیدن به عدد اعلام شده اگر چه از سوی دولتمردان بارها تاکید شده و قول آن نیز از طرف بسیاری از مسوولان نقل شده، اما تجربه تاریخی در این خصوص نشان میدهد باید منتظر تبیین سیاستها و تصمیمات جدید دولت بود وهر گونه واکنش بازار در این باره را نیز مورد بررسی قرار داد؛ زیرا اگر تدابیر کاهشی جنبه عملیاتی به خود نگیرد بازار تسلیم اراده دولت مبنی بر کاهش قیمتها نخواهد شد.
در این روزها؛ آتی به نقدی مینگرد
بازار قراردادهای آتی سکه بورس کالای ایران نیز در هفتهای که گذشت به تاثیر از ناآرامیهای بازار نقدی ارز و سکه شرایط متفاوتی را پشت سر گذاشت و در حالی که انتظار میرفت به تاثیر از این نوسانات واکنش بازار آتی طبیعی باشد و قیمتها افزایش یابد؛ اما در روز پنجشنبه قیمت سکه پس از یکی دو روز تعطیلی و چند روز افزایش ۵ درصدی، کاهش بیش از ۴ درصد را تجربه کرد. براساس اعلام شرکت بورس کالای ایران و ماده ۲۲ آییننامه معاملات قراردادهای آتی در صورتی که شرایط اضطراری در بازار حاکم شود مدیریت قراردادهای آتی میتواند بازار را به مدت یک روز متوقف و در صورت ادامه آن توسط مدیرعامل، توقف معاملات تا ۳ روز میتواند طول کشد. البته توقف معاملات در بازارهای کالایی و بورسها فقط به کشورمان محدود نمیشود و در بسیاری از بورسهای مهم جهان نیز اگر شرایط اضطرار ایجاد شود بازارها میتوانند به صورت موقت متوقف یا تعطیل شوند. در بورس کالای ایران نیز مدیریت قراردادهای آتی با اختیار قانونی که در دست داشت معاملات بازار آتی را که قرار بود ساعت ۱۴ همان روز از سر گرفته شود متوقف کرد تا همه چیز به پایان التهابها در بازار ارز و سکه در روز پنجشنبه
منجر شود. کارشناسان بازار آتی بر این باورند با وضعیت ایجاد شده در بازار ارز و سکه به نظر میرسد، میتوان به کاهش قیمتها امیدوار بود، اما همه چیز به رفتار بازار نقدی ارز و سکه در روزهای آینده بستگی دارد و چه بسا علاوه بر بازار داخلی، افزایش قیمت طلا در بازارهای جهانی مسیر دیگری پیش روی بازار سکه قرار دهد.
کاهش قیمت در تمام سررسیدها
در هفته گذشته تعداد 58 هزار و 879 قرارداد آتی سکه به ارزش 7 هزار و 221 میلیارد ریال در بورس کالای ایران مورد دادوستد قرار گرفت.
پدرام عزیزی، مدیر قراردادهای مشتق کالایی در بورس کالای ایران در گفتوگو با خبرنگار «دنیایاقتصاد» در مورد وضعیت بازار معاملاتی سکه آتی گفت: آمار معاملات قراردادهای آتی سکه طلا در هفته گذشته نسبت به هفته قبل از آن به لحاظ حجم معاملات ۶۵ درصد و از نظر ارزش کل معاملات۶۰ درصد کاهش نشان میدهد.
عزیزی درباره روند معاملات قراردادهای آتی در آخرین روز هفته گذشته اظهار کرد: در روز پنجشنبه 13 مهرماه پس از یک روز وقفه، معاملات قراردادهای آتی سکه مجددا بازگشایی شد که از همان لحظات ابتدایی، معاملات با روند کاهشی در قیمت تمام سررسیدها مواجه شد و پس از گذشت دقایقی، بازار با صف فروش روبهرو شد و در نهایت پس از اتمام جلسه معاملاتی روز پنجشنبه قیمت تسویه روی تمامی نمادهای قراردادهای آتی سکه نزدیک به پنج درصد پایینتر از قیمت تسویه روز قبل کشف شد.
وی در مورد قیمتهای کشف شده در پایان روز پنجشنبه هفته گذشته عنوان کرد: در پایان جلسه معاملاتی روز پنجشنبه قیمت تسویه قراردادهای آتی سکه برای سررسید مهر ماه 12 میلیون و 20 هزار ریال، سررسید آبان ماه 12میلیون و 531 هزار و 361 ریال، سررسید آذرماه 12 میلیون و 900 هزار ریال و قیمت تسویه قرارداد آتی سکه در سررسید دیماه 13 میلیون و 180 هزار ریال کشف شد که تمامی این قیمتها نسبت به قیمت تسویه کشف شده در روز کاری قبل کاهش محسوسی را نشان میدهد.
بازار معاملات قراردادهای آتی سکه پس از یک روز وقفه، روز پنجشنبه در بورس کالا ساعت ۱۱ بازگشایی شد و پس از پنج دقیقه از آغاز معاملات تمام سررسیدهای معاملاتی با کاهش قیمت بیش از چهار درصدی روبهرو شد.
ارسال نظر