در سال‌های آینده روند ورود مجتمع‌ها و شرکت‌های ریخته‌گری به چرخه صنعت فولاد ادامه خواهد داشت و این موضوع به معنای ورود تقاضاها و عرضه‌های جدید به بازار خواهد بود. اما از آنجا که صنعت فولاد ایران در بخش عرضه با کمبود روبه‌رو است بنابراین وقوع این امر پدیده‌ای میمون و مبارک خواهد بود اما نکته اصلی و مهم در بخش ایجاد تقاضاهای جدید در بازار مواد اولیه خواهد بود که با توجه به وجود کمبود و ضعف کنترل و جایگزینی و رفع آن نشان از افزایش مشکلات موجود در بخش تامین مواد اولیه فعالان صنعت فولاد در سالیان آینده خواهد بود که قطعا در این میان سهم تولیدکنندگان خرد در این عرصه خصوصا با سیستم ذوب القایی از این مشکلات بیشتر خواهد بود.

اما به نظر می‌رسد با توجه به تصمیمات مسوولان بلند‌پایه اقتصادی کشور در تامین و ایجاد زیرساخت‌های مناسب برای توسعه و پیشرفت صنعت فولاد و شکست طرح‌های مرتبط در این زمینه همچون طرح از رده خارج کردن خودروهای فرسوده در کنار کاهش آرام نرخ جایگزینی فولاد در کشور نباید انتظار وقوع اتفاق مثبتی در این زمینه را داشته باشیم.

بنابراین لزوم توجه و برنامه‌ریزی مسوولان اقتصادی کشور در این زمینه بسیار موثر و کارآمد خواهد بود.

نکته دوم در ایجاد بازارهای جدید تقاضا در بخش محصولات و فرآورده‌های فولادی است تا این بازار از حالت تقاضای محدود و مشخص که عموما به مصارف صنعتی و به طور خاص مصرف در بخش مسکن محدود است خارج شود اگر چه که این امر به صورت جسته و گریخته در کشور آغاز شده اما سرعتی کند دارد.

نکته مهم بعدی قدرت اقتصادی بنگاه‌های فعال در صنعت فولاد است چرا که به گونه‌ای می‌توان گفت که بنگاه‌های دارای قدرت و پتانسیل اقتصادی مناسب سهم بیشتری در بازار آینده خواهند داشت.

بنابراین با توجه به تمامی آنچه در این مقاله مطرح شد به نظر می‌رسد بنگاه‌هایی که دارای ویژگی‌های ذیل هستند در آینده موفق‌تر بوده و سهم بیشتری از بازار را در اختیار خواهند داشت.

۱) بنگاه‌هایی که قدرت و پتانسیل اقتصادی بالاتری داشته باشند.

۲) بنگاه‌هایی که توان مالی، قدرت اقتصادی، دانش تجاری و امکانات و تجهیزات لازم برای تامین مواد اولیه از خارج را داشته باشند.

۳) بنگاه‌هایی که از سیستم ذوب تلفیقی بهره‌مند هستند.

۴) بنگاه‌هایی که تمام چرخه تولید از ابتدا تا محصول نهایی را در اختیار دارند.

۵) بنگاه‌هایی که دارای مدیریت کارآمد‌تر بوده و همواره در راستای بهره‌گیری از تکنولوژی و بهره‌وری در کنترل و کاهش هزینه‌های تولید خود سود می‌جویند.

M_keyvansrai@yahoo.com

مدیرعامل راهیان آهن گیلان