گروه بورس کالا- کتایون دارابی: گرچه بازار محصولات پتروشیمی هفته گذشته با احتیاط معامله گران و توقف قیمت‌ها همراه بود، اما بورس کالا شاهد افزایش حجم خریدها متاثر از نگرانی ها در آینده بود.

البته هفته گذشته بورس کالا شاهد افزایش قیمت‌های پایه اکثر محصولات پتروشیمی بود، با این حال افزایش حجم خریدها ترس از گران‌تر شدن کالاها را در آینده ای نزدیک نشان می‌داد. از سوی دیگر عدم جایگزینی ارز مرجع با مبادله‌ای در تعیین نرخ بسیاری از محصولات شیمیایی هم عطش معامله‌گران را افزایش داد؛ چراکه خرید از رینگ شیمیایی به گفته بسیاری از معامله‌گران در حال حاضر به صرفه است؛ چرا که احتمال جایگزینی ارز مرجع با مبادله‌ای در تعیین نرخ‌های پایه محصولات شیمیایی وجود دارد. کارشناسان بازار معتقدند؛ با توجه به اینکه تکلیف دلار عرضه‌های محصولات شیمیایی هنوز مشخص نشده و بسیاری از کالاها با نرخ ارز مبادله‌ای جایگزین نشده‌اند، فرصت خرید استثنایی برای خریداران فراهم آمده است و از این رو بیشتر معامله‌گران ترجیح می‌دهند خریدهای خود را انجام دهند.

البته در رینگ محصولات پتروشیمی هفته گذشته گرچه نرخ برخی از کالاها افزایش یافته بود، اما تعدادی از آنها با سقف قیمت خریداری شدند و از این رو اطمینان به روند مثبت نرخ‌ها در آینده، تردید خریداران را کاهش داد. از سوی دیگر، در رینگ شیمیایی هم کربنات‌ها پس از یک ماه غیبت عرضه و نهایتا با سقف قیمت خریداری شدند. این در حالی است که اختلاف قیمت کربنات سدیم سبک و سنگین در بازار و بورس افزایش چشمگیری یافته تا آنجا که نرخ این کالاها نسبت به یک ماه گذشته دوبرابر شده است.

البته برخی از آگاهان بازار می‌گویند: به مجتمع شیراز پیشنهاد افزایش قیمت پایه داده شده بود، اما گویا این پتروشیمی علاقه‌ای به افزایش قیمت پایه کربنات‌ها نشان نداد. از سوی دیگر عدم عرضه جوش شیرین نیز طی یک ماه گذشته، بازار این کالا را با روندی صعودی همراه کرده و نگرانی‌ای هم از افزایش مجدد قیمت‌ها وجود دارد.

با این حال بیشتر کارشناسان بازار معتقدند؛ با توجه به اینکه میزان عرضه‌ها متاثر از ممنوعیت صادرات افزایش یافته، می‌توان برخی از محدودیت‌های رینگ پتروشیمی را لغو کرد؛ چرا که با وجود افزایش میزان عرضه‌ها و اشباع بازار برخی از کالاها مانند پلاستیک‌ها، نیاز به محدودیت وجود ندارد و می‌توان قیمت محصولات پتروشیمی را شفاف کرد.

این در حالی است که برخی از معامله‌گران معتقدند؛ با توجه به افزایش قیمت ارز در ماه‌های اخیر و همچنین نوسانات پی در پی قیمت دلار، بازار محصولات پتروشیمی از جو روانی بازار ارز متاثر می‌شود، گرچه این تاثیرپذیری در هفته‌های اخیر کاهش یافته بود و بیش از همه تغییرات قیمت‌ها در بازارهای جهانی توانست بازار را به سوی افزایش قیمت‌ها هدایت کند. اما هنوز عده‌ای از معامله‌گران هم وجود دارند که قیمت برخی از کالاها را واقعی نمی‌دانند و معتقدند؛ مرجع تعیین قیمت‌ها در بورس باید مشخص شود؛ چرا که نحوه قیمت‌گذاری‌ها می‌تواند روند بازار داخل را بیش از موارد دیگر تحت تاثیر قرار دهد.

با این حال بیشتر فعالان بازار پتروشیمی با وجود تعطیلی در هفته جاری، در انتظار وقوع اتفاقات سیاسی و اقتصادی در روزهای آتی هستند تا روند بازار را ارزیابی کرده و با اطمینان بیشتری وارد مبادلات شوند.