همایش فولاد فرصتی برای تولیدکنندگان موفق
گروه بورس کالا - منیژه حیاتی: اگر با نگاهی واقع بینانه به مساله تولید نگاه کنیم این روزها در همه جای دنیا، حاشیه سود یکی از انگیزههای اصلی سرمایهگذاران در واحدهای مختلف تولیدی و خدماتی محسوب میشود. در این میان جدا از این نکته که حاشیه سود یک واحد فولادی تا چهاندازه منطقی و به نفع چرخه تولید تا مصرف است واقعیت این است که رشد دو برابری قیمت محصولات نهایی فولادی در یک سال اخیر تحلیلهای متفاوتی را از وضعیت واحدهای فولادی ایجاد کرده که از یک نظر رشد قیمتها به ضرر تولیدکننده و از سوی دیگر کاهش واردات مواد اولیه فرصتی در جهت بهبود روند طرحهای توسعهای ارزیابی میشود.
از اینرو در سومین همایش «چشمانداز صنعت فولاد و معدن» که از سوی روزنامه دنیای اقتصاد برگزار میشود، به بررسی این موضوع و اثر تحریمها و نوسان قیمت ارز بر صنعت و بازار فولاد پرداخته میشود.
محمدکاظم مشکواتی، یکی از کارشناسان مسائل فولادی در خصوص بهرههایی که از همایش فولاد در جهت بهبود شرایط سرمایهگذاری و واحدهای تولیدی میتوان برد، میگوید: به عقیده من یکی از موضوعاتی که در این زمان بسیار اهمیت دارد این است که میتوان از این طریق شرکتهای موفق را که حتی در شرایط تحریم و نوسانهای شدید قیمتی توانستهاند فروش و شرایط خوبی داشته باشند شناسایی کرده و از آنها و تجربیاتشان استفاده کنیم.
وی با اشاره به چند شرکت بخش خصوصی میگوید: برخی شرکتها بدون تسهیلات بانکی سنگین و تنها از طریق برنامهریزیهای دقیق ومدیریت اصولی توانستهاند حتی در شرایط تحریمهای بینالمللی، هم از لحاظ مالی و هم از جنبه بازار، وضعیت خوب و جایگاه مناسبی را برای خود رقم بزنند و حتی دربرخی موارد شرایط بهتری در مقایسه با واحدهای دولتی دارند. در نتیجه این همایش فرصتی است تا این شرکتها با حضور در همایش فولاد، تجربیات خود را مطرح و دیگران نیز از این تجربیات استفاده کنند.
مشکواتی در این خصوص میگوید: عقیده من و نگاهی که به مساله تولید فولاد دارم دیدگاه تولید بهرهور است به این معنی که در خلال آن بهرهوری و خلق ثروت وجود داشته باشد.
وی به سالها قبل و در حالی که بعضی از تولیدکنندگان فولاد داخلی با ۵۰ هزار نفر نیروی انسانی ۲ میلیون تن تولید داشتند اشاره کرده و میگوید: در آن زمان در جریان بازدید از یک شرکت لهستانی متوجه این نکته شدم که این کارخانه سالانه تا ۸ میلیون تن فولاد تولید میکند حال آنکه درهر شیفت کاری تنها از ۱۰۰ کارگر ثابت و ۱۰۰ کارمند پشتیبان بهره میبرد.
به عقیده وی این مساله نشان میدهد در مقایسه با شرکتهای ایرانی این شرکت از لحاظ بهرهوری شرایط بسیار خوبی داشته ضمن اینکه در آن زمان حتی آمار بیکاری این کشور از ایران هم کمتر بود. مشکواتی با اشاره به این نکته که تولید در ایران به حمایت دولت و خدمات ارزان قیمت چشم دوخته میافزاید: فولاد سازان باید به این نتیجه برسند که زیاد بودن حمایتهای دولتی باعث میشود تا صنعت فولاد نیز به وضعیت صنعت خودرو گرفتار شود. به عقیده وی شرکتها باید خود راه حل موفق شدن در این عرصه را ارزیابی و پیدا کنند حتی در شرایط تحریم و نوسان قیمت ارز چرا که در بسیاری از کشورها همچون چین، صنایع و اقتصاد در شرایط فشار به بالاترین درجه از پیشرفت رسیدهاند.
وی معتقد است در کنار مطرح شدن چالشها و کاستیهایی که تولید ممکن است با آنها دست و پنجه نرم کند باید این موضوع در همایش فولاد بررسی شود که واحدهای موفق فولادی که به راحتی فعالیت میکنند از چه اصول و روشهایی برای رسیدن به این مرحله استفاده کردهاند تا دیگران نیز از این اصول و تجربیات استفاده کنند به بیانی دیگر این همایش باید فرصتی باشد برای آموختن تجربیات فولاد سازان موفق.
وی با اشاره به یکی از همایشهای قبلی که در حوزه صنعت فولاد و معدن برگزار شده بود میگوید: در این همایش بیشتر تولیدکنندهها بر سر این موضوع بحث میکردند که وضعیت خوبی در تولید ندارند و نیازمند یارانه بیشتری در بخش انرژی هستند در حالی که یکی از تولیدکنندهها با آمار و ارقام ثابت کرد که نباید تنها اظهار ناراحتی کرد، چرا که تولیدکنندهها با مدیریت صحیح ومصرف بهینه سوخت میتوانند این مشکل را برطرف کنند چرا که همه مشکلات را میتوان با مدیریت صحیح برطرف کرد و برخی هزینهها همچون هزینه انرژی تنها ۳ تا ۴ درصد قیمت تمام شده فولاد است. این کارشناس فولادی و رییس سابق میزکالایی فولاد میگوید: تولید کنندهها در مباحث کارشناسی باید کمی به درون مجموعه خود نگاه کرده و مشکلاتشان را به دور از مسائل بیرونی ارزیابی کنند؛ چرا که ما در کشور مزیتهای خوبی در تولید فولاد داریم و پتانسیل بازار مصرف هم بالا است. به همین دلیل تنها راه نجات تولید، افزایش بهرهوری در کارگاهها و واحدهای تولیدی است.
وی به آرسلورمیتال اشاره کرده و میگوید: این شرکت با ارز معامله شده در بازارهای بینالمللی تولید میکند در حالی که نرخ فروش محصولاتش به بازار ایران حتی در شرایط فعلی در نهایت ۶۰۰ دلار است.
بنابراین واحدهای فولادی در ایران نیز باید نسبت به تغییر ساختارهای سازمانی و شیوههای تولید و مدیریت منابع مالی و بالا بردن کیفیت تکنولوژی اقدام کنند و تنها در انتظار تغییر تعرفه واردات، ارز ارزان یا یارانه انرژی نباشند و با تکیه بر شاخصهای مربوط به اشتغال در صدد توجیه شرایط خود بر نیایند.
این کارشناس بازار فولاد در ادامه در خصوص وضعیت بازار فولاد و میزان واردات مواد اولیه میگوید: در حال حاضر طبق آخرین آمار میزان رسوب بنادر به ۶۰۰ هزار تن کاهش پیدا کرده که این افت بی سابقه بوده و از طرفی ثبت سفارشها نیز بیش از ۶۰ درصد افت کرده و آمار واردات نیز نشان از کاهش ۳۱ درصدی واردات دارد. البته وی نسبت به روند مصرف امیدوار است چرا که آدرسهایی که این روزها برای تحویل کالا از سوی خریداران پیشنهاد میشود، نشان دهنده بالا رفتن میزان تقاضای مصرف واقعی است.
به گفته وی در حال حاضر ۹۰ درصد از درخواستها با آدرس پروژههای ساختمانی وعمرانی پیشنهاد میشود که دلیل آن رشد ۱۵ درصدی قیمتها در بخش ساختمان طی یک ماه اخیر و بالا رفتن انگیزه ساخت و ساز بین سازندهها است.وی با اشاره به رشد ۵۰ درصدی صدور پروانههای ساخت و ساز در شهرهای بزرگ میافزاید: چند دلیل وجود دارد تا امیدواریها را نسبت به رونق بازار فولاد بیشتر کند، نخست اینکه تقاضای مصرفی به سمت بازار هدایت شده، دوم اینکه تقاضاهای فصلی که مربوط به بعد از عید است از الان وارد بازار شده، سوم اینکه موجودی انبارهای بنکداران نیز به دلیل رشد قیمتها و فروشی که به دلیل بالا رفتن قیمت داشتند و عدم خریدشان در این مدت، به شدت کاهش داشته است و انبارداران نیز درصدد تامین موجودیهای انبار خود هستند.
به گفته وی علاوه بر بالا رفتن تقاضاهای سنتی بهمن و اسفند، عامل چهارم تقاضای سفته بازی است که به این مجموعه اضافه شده ضمن اینکه علاوه بر تقاضا، در طرف دیگر سه نکته در بازار دیده میشود که میزان عرضه را در مقابل این عرضهها که در مسیر ورود به بازار قرار دارد، کاهش داده است.
مشکواتی در این خصوص گفت: در ماه گذشته ذوب آهن به دلیل قطع شدن گاز حدود ۳۰ درصد تولید خود را از دست داد و از طرف دیگر واردات کاهش یافته و ارز تخصیص یافته به واردات نیز محدود شده وآمریکا بر شدت تحریمها از طریق ممنوعیت واردات فولاد به ایران افزوده است.
به گفته وی در حال حاضر با توجه به این شرایط تنها راه چاره بازار فولاد آزاد گذاشتن قیمتها است تاازطریق واردات نیاز بازار و تعادل قیمتها در شرایط بالا رفتن تقاضا حفظ شود به خصوص که با توجه به بسته شدن زمینه و منطق سرمایهگذاری در بازار سکه، طلا و ارز و سخت شدن سرمایهگذاری در زمینه تولید، مسکن به بهترین گزینه برای سرمایهگذاری و جذب نقدینگیهای سرگردان تبدیل شده است. وی در خصوص تاثیر فولاد بر قیمت تمام شده مسکن میگوید: اگر هر مترمربع واحد ساختمانی یک میلیون تومان ارزش داشته باشد سهم فولاد در آن ۵۰ هزار تومان (پنج درصد) است و اگر این رقم به دو میلیون تومان هم برسد باز هم هزینه فولاد در مقایسه با قیمت نهایی مسکن ارزش ناچیزی دارد در نتیجه رشد قیمت مسکن ارتباطی با بهای فولاد ندارد و فقط به عنوان بهانه ای برای رشد قیمت مسکن مطرح میشود.
به اطلاع همه علاقهمندان و صاحب نظران میرساند سومین همایش چشمانداز صنعت فولاد و معدن ایران توسط روزنامه «دنیای اقتصاد» در تاریخ ۲۸ بهمن ۱۳۹۱ در مرکز همایشهای بینالمللی صدا و سیما برگزار خواهد شد و عزیزان میتوانند جهت کسب اطلاع بیشتر به وبسایت این همایش به آدرس http://events.den.ir. مراجعه یا با شماره تلفن ۸۷۷۶۲۴۳۰ تماس بگیرند.
ارسال نظر