گروه بورس کالا - منیژه حیاتی: نوسان قیمت آهن آلات تا عصر روز دوشنبه ادامه پیدا کرد و این جریان باعث شد تا روز سه‌شنبه دست به دست شدن کالاهای انباری بین تجار شدت پیدا کند، اما از سوی دیگر برخی کارخانه‌ها از فروش کالا دست کشیدند. شنیده‌ها حاکی از آن بود که دیروز بارهای موجود در انبارها فقط در بین تجار دست به دست می‌شد و عملا گردش واقعی بازار پایین است. ضمن اینکه به دلیل بالا بودن قیمت شمش فولاد تولیدکننده‌ها نیز تردید زیادی در فروش دارند.

البته علاوه بر بازار مقاطع، روز گذشته بازار کالاهای تخت هم نوسان داشت و با رشد قیمت‌ها فروش کالاهای انباری ورق نیز بیشتر شد.

رشد قیمت‌های بورس

از سوی دیگر عرضه‌های بورس نیز علاوه بر بازار با تقاضای زیادی روبه‌رو شد به طوری که میلگرد سایز ۱۸ تا ۲۲ فولاد کویر از ۱۷۹۰ تومان به ۱۹۶۹ تومان افزایش یافت. این کالا در حالی ۲۰ هزار تن تقاضا داشت که تنها ۴ هزار تن عرضه شده بود.

تختال هرمزگان هم دیروز رشد داشت و از یک هزار و ۳۷۸ تومان به یک هزار و ۵۱۵ تومان رشد کرد. از این کالا ۱۰ هزار تن عرضه شده بود، اما ۲۹ هزار تن تقاضا داشت.

اگرچه قیمت‌ها در بورس رشد داشت اما در بازار سطح قیمت‌ها تفاوت زیادی با نرخ‌های عصر روز دوشنبه نداشت. به گفته معامله‌گران اگرچه کالاها دست به دست می‌شود، اما خریداران زیاد راضی به خرید کالا با نرخ بالاتر نیستند به خصوص که بیشتر تجار از این موضوع اطلاع دارند که در صورت جهش غیرمنطقی قیمت‌ها خریداران زیادی از بازار عقب‌نشینی خواهند کرد.

در همین حال دیروز علاوه بر اینکه بازارها مقاومت زیادی در برابر قیمت‌ها داشتند، قیمت شمش وارداتی تغییر زیادی نکرد به طوری که شمش در بنادر شمالی همچنان در محدوده ۱۹۴۰ تومان بود.

راهکارهای تعادل بازار فولاد چیست ؟

در کنار تمامی مواردی که باعث شده تا جریان قیمت‌ها چه واقعی و چه به واسطه دلالی روبه بالا باشد، اما واقعیت، فشار مضاعف این رشد قیمت‌ها بر بازار مصرف است.

یکی از کارگزاران بورس کالا در این خصوص می‌گوید: پذیرش بالا رفتن محدوده نوسان قیمت‌ها در شرایطی مورد موافقت قرار گرفته که از سوی دیگر موضوع مصرف هم مطرح است. به گفته وی رشد قیمت‌ها از آنجا که این کالاها در بازار با نرخ‌های بالاتری معامله می‌شدند از یک جهت منطقی است، اما از بین بردن فاصله قیمتی باید به صورتی انجام شود که دوباره به رشد قیمت‌ها در بازار منجر نشود. به عقیده وی راه‌‌های زیادی برای ایجاد تعادل در بازار وجود دارد؛ نخست اینکه می‌توان دراین شرایط با ایجاد انگیزه‌های مالی همچون برخی معافیت‌های معاملاتی و مالیاتی، تولیدکننده‌های بخش خصوصی را به عرضه در بورس کالا ترغیب کرد.

به علاوه، یکی دیگر از معامله‌گران در این خصوص می‌گوید: در ماه‌های اخیر و در شرایطی که بازار درگیر رکود بود زمان مناسبی برای ترغیب و تشویق تولیدکننده‌ها در بورس بود، اما متاسفانه در حال حاضر ما شاهد خرید فولادسازان از بورس اما عرضه محصولاتشان در بازار هستیم.

به عقیده وی اگرچه در مقایسه با تولید بخش دولتی، تولیدات بخش خصوصی تاثیرگذاری زیادی بر بازار ندارند، اما در هر صورت به لحاظ روانی حضور آنها می‌تواند تا حدودی بازار را آرام‌تر کند ضمن اینکه برخی واحدهای فولادی در بازار آزاد سهم زیادی دارند و بازار از ابتدای روز در انتظار قیمت های آنها است.از دیگر مواردی که از نظر معامله‌گران می‌تواند اثر زیادی بر بازار و تعادل آن داشته باشد، سرعت در جریان ترخیص کالاهای وارداتی است و اگرچه این کالاها هم از نظر حجمی در مقایسه با سال‌های قبل بسیار محدود هستند، اما در هر صورت خبر ورود کوچک‌ترین محموله به بازار می‌تواند نگرانی‌ها را کم کند. در همین حال به گفته یکی از تجار از دلایل اصلی کاهش میزان عرضه محصولات فولادی در بازار آزاد از سوی برخی کارخانه‌های خصوصی این است که نسبت به منطقی بودن قیمت‌های فروششان در مقایسه با قیمت شمشی که این کالاها از آنها تولید می‌شوند یا در آینده تولید می‌شوند، تردید زیادی دارند. در نتیجه تامل بیشتری می‌کنند تا بازار تعادل بیشتری پیدا کرده یا به سقف و کف قیمتی برسد.

لزوم ثبت قیمت‌های شفاف در بازار آزاد

در همین حال یکی از معامله‌گران بازار فولاد در خصوص این وضعیت بازار می‌گوید: در حال حاضر بسیاری از تولید‌کننده‌ها در بورس فروش ندارند و طی این مدت هنوز مشخص نشده که آیا به معاملات بورس بر می‌گردند یا خیر در نتیجه حال که نمی‌توان در این زمینه نتیجه ای گرفت بهتر است مرجعی به عنوان کانون ثبت قیمت‌های شفاف در بازار آزاد شکل بگیرد تا بر اساس آن بتوان به یک روندی در بازار اطمینان کرد.

وی در خصوص این موضوع می‌گوید: برخی واحدهای خصوصی پیش از این به دلیل عدم عرضه کالاهایشان مشمول برخورد بورس شدند و یکی از فولادسازان نیز به دلایل حقوقی و مشخص نبودن برخی موارد مالکیت قانونی هنوز در بورس عرضه ندارد و در نهایت برخی نیز خودشان به طور مستقل عرضه‌های خود را در ماه‌های اخیر کاهش دادند.

به گفته این کارشناس بازار در برخی روزهای معاملاتی همه معاملات تنها به دلیل انتظار برای اعلام قیمت یک کارخانه مختل می‌شود و روز دیگر به دلیل عدم فروش کالا از سوی کارخانه‌ای دیگر. در نتیجه این تعلل در کشف قیمت خود دلیلی می‌شود برای نوسان و التهاب غیر واقعی بازار. البته در مورد اینکه این مرجع که قالب غیردستوری برای اعلام قیمت‌های آن پیشنهاد می‌شود، می‌تواند انجمن تولیدکنندگان فولاد باشد یا خیر نظارت متفاوتی وجود دارد ضمن اینکه نگرانی از دستوری شدن این روند نیز وجود دارد.