گروه بورس کالا- کتایون دارابی: شایعه رشد قیمت‌های پایه برای عرضه‌های هفته جاری در رینگ پتروشیمی در شرایطی به واقعیت بدل شد که همچنان بازار داخل روند صعودی خود را ادامه می‌دهد. گفته می‌شود عرضه‌های روز سه‌شنبه با بیشترین افزایش قیمت گریدهای پلی‌اتیلن سبک همراه است. با وجود اینکه برخی از معامله‌گران رشد قیمت‌ها در هفته جاری را در حد بالایی می‌دانستند و انتظار داشتند اندکی قیمت‌ها عقب گرد کند، اما این اتفاق نه تنها رخ نداد، بلکه سیر افزایشی بازار پتروشیمی دنباله دار هم شد. به طوری که روز گذشته با به واقعیت رسیدن شایعه افزایش قیمت‌های پایه برای عرضه‌های روز سه‌شنبه، بسیاری از معامله‌گران به روند صعودی قیمت‌ها در آینده اطمینان کردند.

این در حالی است که التهاب در بازار پتروشیمی نیز ادامه دار شده، به طوری که حاشیه‌های استیضاح وزیر کار هم به گمان بسیاری از کارشناسان، فضای بازار را بیش از پیش ملتهب کرده است.

البته روز گذشته روند قیمت دلار هم متاثر از این گفت‌و‌گوها با رشد روبه‌رو شد و نهایتا بسیاری از معامله‌گران را قانع کرد که خریدهای خود را با وجود رشد نرخ‌ها، افزایش دهند. گر چه در این روز نرخ مشخصی در بازار آزاد از سوی تاجران عنوان نمی‌شد و نرخ‌ها به صورت لحظه‌ای بود، با این حال برخی از تاجران گریدهای متفاوت پلی‌پروپیلن را در محدوده ۴ هزار و ۶۰۰ تومان عنوان کردند، تا پیش از شروع هفته جدید نرخ این کالاها ۳هزار و ۹۰۰ تومان در هر کیلو بود. همچنین پلی‌اتیلن سبک ۰۰۷۵ و ۰۲۰ نیز که در هفته گذشته ۴ هزار و ۱۰۰ تومان عنوان می‌شد، در روز یکشنبه به ۴ هزار و ۳۰۰ تومان رسید.

البته همچنان شایعه عدم عرضه محصولات پتروشیمی در ماه اسفند در بازار مطرح بود، اما برخی از معامله‌گران این موضوع را در حد شایعه می‌دانند و می‌گویند: با توجه به اینکه ممنوعیت صادرات محصولات پلیمری همچنان وجود دارد، احتمالا بیشتر مجتمع‌ها راغب باشند که کالاهای خود را در بازار داخل عرضه کنند و از این رو بعید به نظر می‌رسد که عرضه‌ها در ابتدای ماه اسفند متوقف شود. با این حال وجود این شایعه در بازار به افزایش قیمت‌ها در روزهای اخیر کمک کرده است.

گرچه موضوع تغییر قیمت و کمبود خوراک که در هفته‌های پیش کم و بیش مطرح بوده، هنوز به سرانجام نرسیده است. با این حال هنوز اظهارنظرها در این باره ادامه دارد، به طوری که روز گذشته عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در گفت‌و‌گو با موج یکی از مشکلات تامین خوراک واحدهای پتروشیمی را تعلل وزارت نفت در تامین خوراک بخش خصوصی صنعت پتروشیمی دانست. سید مهدی موسوی‌نژاد گفت: در طول دو سال گذشته پس از اجرای فاز اول هدفمندی یارانه‌ها یکی از مشکلات عمده در تامین خوراک واحدهای پتروشیمی این بوده است که بعد از خصوصی شدن واحدهای پتروشیمی، تحویل خوراک توسط دولت یک مقدار کمتر شد.

وی افزود: به نظر می‌رسد با خصوصی شدن مجتمع‌های پتروشیمی، وزارت نفت همچون گذشته خود را موظف به تامین خوراک پتروشیمی‌ها نکرده و این از اشکالات رایج بوده است.

موسوی نژاد تصریح کرد: در اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها نیز بسیاری از مفاد این قانون به خوبی و در زمان خود اجرایی نشد و برخی تعلل‌های وزارت نفت در تامین خوراک کافی برای صنعت پتروشیمی و عدم اجرای کامل مفاد قانون در فاز اول هدفمندی یارانه‌ها مشکلاتی را برای تامین مناسب خوراک واحدهای پتروشیمی به وجود آورد.

با این حال با جلساتی که با مجموعه وزارت نفت داشته‌ایم، این مسائل مطرح شده و با روندی که در پیش گرفته شده امیدواریم به مرور تمامی مشکلات تامین خوراک برای واحدهای پتروشیمی رفع شود.