تشدید رقابت در بازار پتروشیمی‌ها

کتایون دارابی

قیمت محصولات پتروشیمی در هفته‌ای که گذشت در جریان معاملات بورس کالا و متعاقب رشد بهای نفت سیر صعودی داشت که این امر باعث نگرانی فعالان اقتصادی شد. به عقیده فعالان بازار، در حال حاضر به‌واسطه رشد قیمت نفت تقاضا در بازار شدت گرفته، اما حجم عرضه پاسخگوی بازار نیست.

بهای نفت در هفته گذشته به مرز ۶۸‌دلار در هر بشکه رسید که این امرموجبات افزایش بهای نفتا و گاز طبیعی به عنوان مواد اولیه صنعت پتروشیمی را به همراه داشته است. با توجه به افزایش بهای نفت شرکت‌های پتروشیمی نیز در بازارهای جهانی بهای پایه فروش محصولات خود را افزایش داده‌اند.

از سویی انتشار داده‌های آماری وضعیت اشتغال در آمریکا انتظار برای رونق اقتصادی و کاهش رکود را افزایش داده است که این امر انتظار برای افزایش بیشتر بهای نفت و به تبع آن رشد بیشتر بهای محصولات پتروشیمی را افزایش داده است. در این شرایط به نظر می‌رسد مصرف‌کنندگان برای خرید بیشتر محصولات در قیمت‌های کنونی از خود شتاب نشان دهند.

بازار داغ پی‌وی‌سی در بورس

با توجه به این تحلیل فشار تقاضا در معاملات روز دوشنبه موجب شد تا نرخ پی‌وی‌سی با رشد قابل‌توجهی همراه شود. در این روز با توجه به تقاضای ۱۵ تا ۲۰‌هزار تنی پی‌وی‌سی در بازار و عرضه هزار تنی این محصول در بورس، قیمت آن افزایش ۵۰‌درصدی داشت و در بورس ۹۶۰۰‌ریال معامله شد. فعالان اقتصادی تقاضای بالای بازار و عرضه کم را علت اصلی افزایش قیمت این محصول می‌دانند و در مقابل کارخانه‌های پتروشیمی علت عرضه کم این محصول را موجودی‌های اندک انبارها اعلام می‌کنند.

محصولاتی که معامله نشدند

در معاملات روز سه‌شنبه بورس کالا، در کنار افزایش قیمت محصولات پتروشیمی، برخی از محصولات به‌رغم کاهش قیمت از سوی عرضه‌کنندگان در بورس خریداری نداشته و معامله نشدند. پلی‌اتیلن ترفتالات گرید الیاف ۶۴۱ و پلی‌اتیلن ترفتالات سوپر برایت از جمله این کالاها بودند که با قیمت‌های ۱۱۶۲۰ و ۱۲۱۲۰‌ریال عرضه شده و با اینکه با کاهش قیمت از سوی عرضه‌کنندگان مواجه شد، اما معامله‌ای روی آنها صورت نگرفت، همچنین پلی‌اتیلن سنگین تزریقی، استایرن انبساطی، پلی کربنات تزریقی و حلال ۴۰۴ و ۴۰۳ نیز در مجموع با توجه به حجم ۴۰۰‌هزار لیتری همین وضعیت را تجربه کردند، البته فعالان اقتصادی این مواد پتروشیمی را کاربردی نمی‌دانند و همین موضوع را علت اصلی بی‌توجهی خریداران به این محصولات عنوان می‌کنند.

رشد قیمت محصولات پتروشیمی در تالار بورس

در این روز پلی وینیل کلراید ۷۰۵۴ با قیمت پایه ۶۹۰۴‌ریال از سوی پتروشیمی بندر امام عرضه شد وقیمت آن در رقابت رشد کرد و به ۹۷۳۶‌ریال رسید و معامله شد. همچنین پلی استایرین انبساطی ۳۰۰ عرضه شده از سوی پتروشیمی تبریز با حجم ۱۰۰۰‌تن و با قیمت ۹۸۲۳‌ریال پیشنهاد شد که پس از رقابت با قیمت ۱۱۲۳۴ معامله شد. پلی‌استایرین انبساطی ۴۰۰ نیز در حجم ۱۰۰۰ تن با قیمت ۹۵۴۸ عرضه شد که در رقابت رشد داشت و با قیمت ۱۰۸۵۵‌ریال معامله شد.

پلی وینیل کلراید ۶۵۵۸ نیز با قیمت ۶۷۲۰‌ریال توسط پتروشیمی بندر امام در رقابت با قیمت ۹۸۰۰‌ریال معامله شد. پلی‌اتیلن سنگین بادی این شرکت با حجم ۱۰۰۰‌تن و با قیمت ۹۹۸۳‌ریال عرضه شد که در رقابت با قیمت ۱۴۲۰۱‌ریال معامله شد.

ABSتزریقی با حجم ۷۰۰‌تن و قیمت ۱۱۹۷۵‌ریال در بورس عرضه شد که در رقابت رشد داشت و با قیمت ۱۴۶۶۶ ریال معامله شد. همچنین پلی استایرین معمولی پی‌اس ۱۵۴۰ با قیمت ۹۰۱۰‌ریال از سوی پتروشیمی تبریز عرضه شد و در رقابت با قیمت ۱۴۱۱۱‌ریال معامله شد.

پلی‌اتیلن ترفتالات بی‌جی ۸۰۰ نیز با حجم ۵۰۰‌تن با قیمت ۹۴۵۷‌ریال عرضه شد و در رقابت ۹۸۸۹‌ریال معامله شد.

پلی استایرین مقاوم پتروشیمی تبریز با حجم ۱۰۰۰‌تن و به قیمت پایه ۹۹۱۵‌ریال عرضه شد که رشد داشت و در رقابت ۱۵۳۵۰‌ریال معامله شد. پلی‌اتیلن ترفتالات گرید بطری ۸۲۱ با قیمت ۹۵۴۸ از سوی پتروشیمی تندگویان در بورس عرضه شد اما ۱۲۰۰۱‌ریال معامله شد.

پلی‌اتیلن سبک فیلم ۰۰۳۵ با قیمت ۱۰۲۸۱ عرضه شد که این محصول نیز در رقابت ۱۲۴۶۵‌ریال معامله شد. همچنین استایرین بوتادین رابر ۱۵۰۲ نیز با قیمت ۱۱۴۴۹ و با حجم ۵۰۰‌تن در رقابت به ۱۹۰۰۱ رسید.

در معاملات روز سه‌شنبه بورس، حلال ۴۰۴ و ۴۰۶ نیز به ترتیب با قیمت‌های ۴۰۰۹ و ۴۵۰۰ از سوی پالایشگاه شیراز و اصفهان عرضه و معامله شد.

در این روز روغن پایه اس ان ۱۵۰ و ۶۵۰ با قیمت‌های ۵۸۸۵ و ۶۱۲۴ از سوی شرکت نفت ایرانول آبادان و تهران عرضه شد، اما معامله نشد.