بازار جهانی فولاد در هفتهای که گذشت
بازگشت قیمتها و سردرگمی بازار آهن
مرکز خدمات فولاد ایران - در معاملات هفته گذشته، بازار فولاد با روند رو به کاهش نرخ بیلت همراه بود، اما مهمترین خبر در این هفته، موافقت ریوتینتو با کاهش نرخ سنگآهن بود.
سنگآهن همه را شگفت زده کرد
روز سهشنبه هفته گذشته خبری همه را شگفت زده کرد. شرکت ریوتینتو که یکی از سه عرضهکننده اصلی سنگآهن دنیا است با نیپون استیل ژاپن بر سر ۳۳درصد کاهش قیمت سبد سنگآهن نسبت به سال ۲۰۰۸ به توافق رسیده است. این تغییر قیمت میتواند پایه توافق سه شرکت عمده تولیدکننده سنگآهن با چین باشد، به همین دلیل از اهمیت زیادی برخوردار بود، اما فردای آن روز چینیها کاهش قیمت زیر ۴۰درصد را سریعا رد کردند.
یکی از مدیران کارخانههای چین اعلام کرد ۳۳درصد کاهش قیمت خیلی کمتر از درخواست ما است. ما در حال زیان هستیم و به کمتر از ۴۰درصد رضایت نمیدهیم.
تولیدکنندگان سنگآهن در خلال ۶ سال قیمت این کالا را ۵ برابر کردهاند ولی چین با مصرف بیشتر از ۴۰۰میلیون تن، حالا قدرت چانهزنی زیادی دارد. تا بهحال به غیر از ژاپنیها، کرهایها هم با ۳۳درصد کاهش قیمت موافقت کردهاند.
قراضه در انتظار رشد
قیمت قراضه در دو ماه اخیر روندی آرام و رو به بالا داشته است، حتی در داخل CIS که بزرگترین منبع تامین این کالا است. ولی در آمریکا طی هفته اخیر نشانههای افزایش جدی دیده میشود. دلیل آن این است که کارخانههای تولیدکننده بیلت. با کوره قوس الکتریکی به دنبال تامین سفارشات خود هستند. معمولا قراضه در این ماهها تنزل قیمت مییابد ولی با محدود شدن وسیع جمعآوری قراضه و احتمال افزایش تقاضای مقاطع امکان بالا رفتن قیمت قراضه در فصل دوم و سوم سال هست. پیشبینی میشود قیمت قراضه به خصوص در آمریکا افزایش یابد چون عرضه آن کاهش یافته که ناشی از بحران اقتصادی است.
با نگاه به آینده احتمال دارد قیمتها در فصل چهارم دوباره افت کند، البته بعد از تعطیلات تابستانه و احتمالا این تغییر برای مدت یکیدو ماه باشد.
سردرگمی بازار بیلت
بازار بیلت به دنبال افت قیمت میلگرد دچار سردرگمی شده است. از یک طرف قیمت قراضه بالا رفته و از سوی دیگر قیمت سنگآهن پایین آمده و تقاضای آن همچنان در نوسان است.
در ایران قیمت بیلت محکم ایستاده است و علت آن محدودیت عرضه است. واردات از چهار ماه قبل به شدت کاهش یافته و برای بعضی از سایزها به خصوص ۱۲۵ × ۱۲۵ تقاضا بیش از عرضه است. اگر قیمت بیلت در خارج از کشور به زیر ۳۵۰دلار کاهش یابد، با نرخهای امروز شاید عدهای دل به دریا بزنند و بیلت وارد کنند. ولی با نرخهای ۳۹۰ تا ۴۰۰دلار در تن سیافآر امروز، واردات با زیان روبهرو خواهد بود. بنابراین در ماههای آینده باید انتظار کمبود بیلت در بازار داخلی را داشت.
بازار با ثبات ورق گرم
قیمت ورق گرم در هفته گذشته با ثبات باقی ماند. علت آن تقاضای آسیا است که به علت عدم صادرات چین و واردات به این کشور گرم است. اگر چین با کاهش قیمت سنگآهن قیمت ورق گرم خود را پایین بیاورد باید در انتظار کاهش قیمتها بود. در شمال و جنوب اروپا قیمتها کاهش یافت، چون تقاضا همچنان پایین است. در آمریکا در فصل دوم قیمتها بیشتر کاهش خواهد یافت مگر آنکه قیمت قراضه به روند صعودی خود ادامه دهد. تقاضای واقعی بسیار کم است.
سیاست کاستن از موجودی انبارها همچنان ادامه دارد و کارخانهها تولید خود را ۴۰ تا ۴۵درصد کاهش دادهاند، ولی هنوز این کاهش جواب نداده است. بنابراین فصل دوم با توجه به تعطیلات تابستانه فصل تنزل قیمتها است.
توجیه اقتصادی واردات ورق
در هفته گذشته قیمت ورق گرم افزایش یافت با اینکه قیمت جهانی این کالا پایین است و تنها کالای ساخته شدهای است که واردات آن به ایران هنوز به صرفه است. ولی عدم واردات کافی از یکسو و محدودیت عرضهکنندگان اصلی (تنها دو شرکت مبارکه و کاویان) باعث افزایش قیمت آن شده است. سکوت بازار و کاهش تقاضا میتواند باعث برگشت قیمتها باشد. باید در انتظار دو هفته آینده بود.
سفارش محدود در بازار ورق سرد
به دنبال سفارشات اخیر در جنوب شرقی آسیا، تولیدکنندگان ورق در سیآیاس سفارشات خوبی دریافت کردهاند ولی باید در انتظار چین و واکنش این بازار نشست. با ادامه رکود در صنایع اتومبیل و لوازم خانگی چشمانداز فصل دوم امسال چندان روشن نیست. در اروپا و ژاپن تولیدکنندگان ورق بهدنبال طولانی کردن زمان تعطیلات تابستانه خود هستند و این به معنای کاهش بیشتر تولید است. به نظر میرسد با شروع تعطیلات سفارشات این کالا محدود شود.
در ایران ورق سرد که در قیمت ۴۲۰ تا ۴۵۰دلار در تن سفارش داده شده بود در حجم بالا در راه ایران است. واردات این کالاها همزمان با شروع تعطیلات تابستانه کارخانههای لوازمخانگی و رکود فصلی بازار مصادف خواهد شد. در هفته گذشته به دلیل تثبیت قیمت این کالا توسط فولاد مبارکه سایه آرامش بازار را گرفت. احتمالا این آرامش ادامه خواهد یافت.
ارسال نظر