گروه بورس کالا - با افزایش بهای تمام شده مواد خام، به صنعت پتروشیمی لطمات سنگینی وارد شد، و این در حالی بود که تقاضا برای محصولات پتروشیمی روند ضعیفی را دنبال می‌کرد. به خاطر همین عوامل است که سودآوری صنعت به طور بی‌سابقه‌ای کاهش می‌یابد.

وخیم‌ شدن رکود اقتصادی فشار زیادی بر صنعت پتروشیمی وارد می‌کند. تقاضا برای اکثر محصولات پتروشیمی (مثلا از سوی بخش تولید که شرایط خوبی ندارد) شدیدا کاهش یافته، نرخ‌های عملیاتی نزول زیادی تجربه کرده و فشار فوق‌العاده سنگینی بر هزینه ثابت تولید وارد شده است.
با اینکه قیمت نفت خام به پایین‌ترین سطح خود در ۵ سال اخیر رسیده اما قیمت مواد خام کلیدی در صنعت پتروشیمی از قبیل نفتا و LPG به طور بی‌سابقه‌ای در این سه ماهه افزایش داشته است.
فشار وارده بر حاشیه سود که از اواسط سال 2008 تشدید شد و تا فصل اول سال 2009 تاثیرات مخرب خود را وارد کرد، لطمات زیادی بر مشتقات صنعت پتروشیمی وارد نموده است. این تاثیر بر صنعت به حدی وخیم بود که اروپای غربی موقتا مجبور شد روال معمول خود در قیمت‌گذاری فصلی را رها کند.
حتی پس از قراردادهای مربوط به اواخر ۲۰۰۸، تقاضا برای محصولات پتروشیمی در این فصل بسیار بی‌رونق بود. مناطق کمی توانستند از چنگ بحران شدید اقتصادی جان سالم به در ببرند.
یکی از اعضای اتحادیه اروپا اعلام کرد که در سه ماه چهارم سال 2008 با بزرگ‌ترین کسادی در تولید ناخالص داخلی، کاهش 5/1درصدی روبه‌رو شده است.
در این اثنا اقتصاد ایالات متحده آمریکا با غرق شدن در بحران با کاهش ۶درصدی در تولید ناخالص خود در اواخر سه ماهه چهارم سال ۲۰۰۸ مواجه شد. وضعیت اقتصادی آسیا کمی بهتر بود.
مصرف داخلی محصولات پتروشیمی به خاطر محدودیت تولید در صنعت خودروسازی و فعالیت ناچیز در بخش ساختمان همچنان تحت فشار زیادی قرار دارد. گزارشات منتشره نشان داده که میزان فروش اتومبیل در ایالات متحده آمریکا 40درصد کاهش داشته، که موجب شده تا تولیدکنندگان اصلی با تولید وسایل نقلیه جدید راهی برای افزایش فروش خود پیدا کنند.
تثبیت قیمت نفت‌خام در سه ماهه اول سال ۲۰۰۹ تنها خبر خوب برای تولیدکنندگان محصولات پتروشیمی محسوب می‌شود. قیمت نفت خام بین قیمت ۴۰ و ۴۵دلار برای هر بشکه معامله شد، که کمترین سطح قیمت در ۵سال اخیر می‌باشد.
با این حال بهای تمام شده مواد خام اصلی صنعت در طول سه ماهه اول سال رشد بی‌سابقه‌ای داشته است.
قیمت نفتای اروپا پس از کاهش غیرمعمول ۱۳درصدی در قیمت نفت‌خام در اواخر سال ۲۰۰۸، در سه ماهه اول سال ۲۰۰۹ با افزایش ۱۳درصدی مواجه بود.
قیمت پروپان و بوتان در این اثنا به خاطر افزایش تقاضا در وسایل گرمایشی توانستند به روند صعودی خود ادامه دهند.
عرضه کم نفتا در آسیا، پس از آنکه پالایشگاه‌های بزرگ تولید خود را کاهش دادند، موجب شد که قیمت محصولات در این منطقه از قیمت‌های خاورمیانه پیشی بگیرد.
وضعیت ضعیف بازار و رشد شدید قیمت بسیاری از مواد خام پتروشیمی مرتبط با نفت، فشار زیادی بر حاشیه سود این صنعت وارد کرده است. میانگین حاشیه سود در اروپای غربی و کره‌جنوبی به پایین‌ترین حد خود پس از رکود اقتصادی سال 1980 رسیده است. در ضمن، سودآوری صنعت ایالات متحده نیز کاهش زیادی (تا سطح اوایل دهه) داشته است.رکود سریع در اقتصاد موجب کاهش ناگهانی سودآوری در تولید اتیلن شده است. لطمات وارده بر حاشیه سود که در اواسط سال 2008 بر بخش‌های پایین دستی کاملا مشهود و آشکار بود در اوایل سال 2009 هم به روند خود ادامه داد. وضعیت اقتصادی مواد خام سنگین از بیل نفتا و LPG به خاطر کاهش شدید در ارزش پروپیلن، C4 و آروماتیک‌ها چنان خوشایند نبود.
منبع:شرکت کارگزاری بانک ملی