محسن پروان
قسمت دوم
شکل 1 و 2 خود گویای تاثیر، تغییرات در هرکدام از‌این دسته‌بندی‌ها می‌باشد و علاوه بر آن تغییر قیمت هر کدام از‌این محصولات در تغییرات شاخص چه تاثیری دارد. شکل (1) در شماره قبلی روزنامه کار شده است.


با کمی‌تامل در‌این شاخص در می‌یابیم که چرا تغییرات‌این شاخص روی بورس اوراق بها‌دار تاثیر مستقیم دارد و دیگر آنکه شاید بتوان گفت کل تجارت قانونی دنیا را در دسته بندی انجام شده در شکل ۲ یعنی مشتقات نفتی، گازطبیعی، غلات، محصولات دامی، فلزات صنعتی، فلزات گرانبها و Softs دسته بندی نمود و تنها مجموعه تجارت سرگرمی(Entertainments) نماینده‌ای در‌این دسته بندی ندارد و تجارت‌هایی چون نرم افزار و خدمات نیز در خدمت‌این دسته بندی است و به همین خاطر است که نوسانات‌این شاخص همسان با نوسانات تجارت در دنیا است.


حال با توجه به روند صعودی شاخص در چند هفته اخیر شاید بتوان نتیجه گرفت که در دنیا قیمت‌ها دوباره در تلاش‌اند تا به مرز سر به سری نزدیک شوند.


این شاخص در سال‌های گذشته تاثیر زیادی بر تصمیم‌گیران اقتصادی در جهان داشته است از ‌این رو بر آن شدیم تا با معرفی آن یکی از ابزارهای تصمیم گیری در جهان را معرفی نماییم، اما شناخت‌این شاخص نیازمند بررسی دقیق‌تر آن است که منابعی چون سایت http://www.jefferies.com برای تعمل بیشتر به عنوان منبع جامع پیشنهاد می‌شود. چرا که به برخی موارد چون علت وجود اقلام مختلف و درصد وزنی تاثیر آنها در‌ این شاخص در فرصت ‌اندک ‌این نوشته پرداخته نشد. اما به هر طریق شاید بتوان گفت به علت آنکه‌ایران کشوری در حال توسعه است و فولاد جزو مهمترین کالاهای اقتصادی قرار دارد، عدم وجود فولاد در بین کالاهای‌این شاخص بزرگ‌ترین ضعف‌این شاخص در کشورهایی نظیر‌ایران است. هر چند روند تغییرات‌این شاخص و فولاد با درصد بسیار جزئی همسان است و علت نبود فولاد را وجود انرژی به عنوان مهمترین فاکتور تولید فولاد دانسته‌اند، اما سایه‌این ضعف بر سر‌این شاخص خواهد ماند.
parvan@esfahansteel.com