تصمیمات جدید برای عرضه‌های روغنی

عکس: نگار متین‌نیا

ممانعت از عرضه و اجبار اصلاح قیمت از جمله تصمیمات احتمالی خواهد بود

گروه بورس کالا- هادی خسروی‌فر: با عرضه‌های محصولات روغنی در هفته جاری رینگ پتروشیمی با توجه به عدم استقبال بازار وارد مرحله جدیدی خواهد شد. سرانجام، فروش نرفتن محصولات روغنی در رینگ پتروشیمی باعث شد که بورس برای حل مشکل عرضه‌های روغنی تصمیمات جدیدی را اتخاذ کند و آن طور که مسوولان بورس اعلام کردند، در صورت عدم استقبال از عرضه محصولات روغنی، با قیمت‌های تعیین شده از سوی عرضه‌کننده از عرضه محصولات ممانعت به عمل خواهند آورد و عرضه‌کنندگان می‌بایست قیمت‌ها را منطبق با بازار روی رینگ عرضه کنند. عرضه‌های روغنی در رینگ پتروشیمی و مشکلات قیمت‌گذاری این محصول محدود به چند ماه گذشته نیست و از زمان عرضه‌های ابتدایی این محصولات در رینگ، فعالان و خریداران رینگ پتروشیمی معتقد هستند که قیمت‌های پیشنهادی برای خرید محصولات بالاتر از قیمت‌های بازار آزاد محصولات است و دلیلی برای خرید از بورس ندارند. همچنین فعالان این صنعت ادعا دارند که نرخ محصولات صادراتی شرکت‌های تولیدکننده روغنی از نرخ بازار داخلی نیز کمتر است. در همین حال کارگزاران بورس تاکید دارند که همین تفاوت نرخ باعث شده تا امکان بازاریابی برای محصولات روغنی وجود نداشته باشد.

«سپاهان»، «ایرانول» و «بهران» پاسخ دهند

براساس این گزارش اتخاذ تصمیمات جدید برای محصولات روغنی در حالی صورت می‌گیرد که تولیدکنندگان و عرضه‌کنندگان این محصولات از جمله نفت سپاهان، بهران و ایرانول با سکوت خود در برابر انتقادهای چند ماه اخیر تنها یک پاسخ را به ذهن متبادر می‌کند که انتقادها و ادعاها از سوی بازار واقعیت دارد و قیمت‌های پیشنهادی بر اساس منطق بازار نبوده است.

فعالان روغن به بازار بیایند

بنابراین گزارش، عرضه محصولات روغنی در ماه‌های اخیر به این ترتیب بود که با عرضه محصول، تقاضایی برای خرید روی تابلو درج نشده و عرضه‌کننده فقط قیمت و حجم مورد نظر خود را وارد دستگاه‌های کارگزاری می‌کرد. با این حال محدودیت در عرضه و ماحصل آن اصلاح قیمت‌ها، تنها راه حل مشکل عرضه‌های روغنی نیست و فعالان این صنعت نیز بایستی قیمت‌های موردنظر و پیشنهادی خود را برای ارزیابی بازار در بورس کالا اعلام کنند و به طور حتم در آن زمان امکان چانه‌زنی از سوی بورس و کارگزاران برای کاهش قیمت‌ها بیشتر خواهد شد. این در حالی است که در حال حاضر هیچ گونه تقاضایی برای محصولات روغنی در بورس کالا وجود ندارد و ناظران تالار بدون بحث محصول را از رینگ خارج می‌کنند.

تولیدکنندگان غایب بودند!

براساس این گزارش، از دیگر موضوعاتی که رینگ پتروشیمی در هفته گذشته با آن درگیر بود، ایجاد محدودیت برای تعدادی از محصولات پلیمری بود و اعتراض فعالان بازار برای محدودیت در عرضه‌ها با توجه به تعاریف بورس منطقی به نظر می‌رسد.

در هفته گذشته محدودیت خرید برای تعدادی از محصولات پلیمری نشان داد که تولیدکنندگان برای خرید محصول پا به عرصه رقابت در رینگ پتروشیمی نگذاشتند و برای مثال در عرضه پلی‌استایرن انبساطی ۱۰۰، بازرگانی پتروشیمی ۱۰۰ تن از محصول را روی تابلو آورد که تنها ۲۰ تن تقاضا برای این محصول در بازار وجود داشت و از این حجم تنها ۱۰ تن به خرید منجر شد.

محدودیت در فروش محصولات نتیجه جلسه‌ای بود که تولیدکنندگان با بازرگانی پتروشیمی و سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان و بورس کالا داشتند و در آن جلسه با بررسی روی تعدادی از شرکت‌هایی که ماده اولیه آنها مرتبط با گروه پلیمری بورس کالا بود، مشخص شد تولیدکنندگان به دلیل رقابت خرید در میان فعالان بازار مجبور به خرید محصولات از بازار آزاد و آن هم بالاتر از قیمت‌های پیش‌بینی‌شده خود هستند.

در این جلسه مشترک تصمیم بر آن شد که برای حمایت از تولیدکنندگان محصولات مشخصی تنها به تولیدکنندگان دارای پروانه فعال فروخته شود که در هفته گذشته نشان داد که در تعدادی از موارد تولیدکنندگان فعال برای خرید محصول پا به عرصه رقابت در رینگ پتروشیمی نگذاشتند.

رشد ۶۰۰ تومانی ۱۵۰۲!

در محصولات سهمیه‌بندی شده برای تولیدکنندگان سه محصول تولیدی بندرامام به دلیل حجم پایین عرضه با افزایش قیمت‌های ۳۵۰ الی ۶۲۰ تومانی روبه‌رو شد. در عرضه محصول پلی‌استایرن ۱۷۱۲ نرخ این محصول از ۱۱هزار و ۶۲۴ ریال تا ۱۵هزار ریال بالا رفت و در محصول پلی‌استایرن تیره تقاضای بالای تولیدکنندگان برای ۴۰ تن محصول عرضه شده باعث رشد ۴۵۰ تومانی و فروش در نرخ ۱۷هزار ریالی شد.

بر اساس این گزارش، رشد ۶۰۰ تومانی نرخ محصول در کمتر معاملات رینگ پتروشیمی تا به امروز صورت گرفته است و در عرضه پلی‌استایرن ۱۵۰۲ و برای ۳۰ تن عرضه ابتدا قیمت ۱۲هزار و ۹۸ ریال در نظر گرفته شده بود و ۵۲۰ تقاضای تولیدکنندگان این محصول باعث شد که این محصول در نهایت با نرخ ۱۸هزارو ۸۸۸ ریال به فروش برسد.

سرعت رشد قیمت‌ها کند شد

به غیر از افزایش قیمت در برخی از محصولات پلیمری سهمیه‌بندی شده از شدت رشد قیمت‌ها در دیگر محصولات پلیمری نسبت به هفته‌های قبل کاسته شد و در تعدادی از محصولات که قیمت‌ها بالا می‌رفت، حجم پایین تقاضای وارد شده برای قیمت‌های بالا نشان‌دهنده اشتباه در قیمت‌های وارده به دستگاه‌های کارگزاری بود و تعدادی از فعالان بازار با تکیه بر نرخ‌های تعیین شده در هفته گذشته قیمت‌های خود را به کارگزاری‌ها دادند که در اکثر محصولات پلیمری امکان خرید در قیمت‌های پایین‌تر هم وجود داشت.قیمت‌های تعیین شده در گروه پلیمری رینگ پتروشیمی و روند کند افزایش نرخ‌ها به اعتقاد فعالان بازار از عواملی همچون برگشت قیمت‌های جهانی و رکود در بازار هفته گذشته ناشی شده است.