بازار بی‌دفاع قراضه

گروه بورس کالا- زهرا مسافر: بازار قراضه بسیار سنتی اداره شده و از همین رو اجازه هرگونه تحلیل و ارزیابی را از فعالان و مصرف‌کنندگان این صنعت گرفته است. کما این‌که در حال حاضر نرخ هر کیلو قراضه ۵درصد نسبت به روزهای پایانی سال گذشته با کاهش مواجه شده است.

از آنجا که قراضه، سنگ‌آهن و کک متالوژی به‌عنوان مواد اولیه صنعت فولاد مورد استفاده قرار می‌گیرند، از این رو تحت شعاع بازار فولاد هستند. از سال گذشته با افت قیمت فولاد در بازارهای جهانی و به علت تعطیلی کارخانه‌های تولیدکننده، به دنبال کاهش تقاضا برای فولاد افت تقاضا برای قراضه را به همراه داشت؛ از این رو، مواد اولیه با توجه به نیاز بازار فولاد با نوسانات آن همسو است.

بازار بی‌تحرک قراضه

عبدالحمید قدیمی، دبیر انجمن صنفی کارخانجات صنعت ریخته‌گری ایران با اشاره به بی‌رونق بودن بازار قراضه در کشور گفت: هم‌اکنون بازار قراضه نسبت به روزهای پایانی سال گذشته از حرکت چندانی برخوردار نیست. وی افزود: قبل از تعطیلات نوروزی نرخ هر کیلو قراضه ۱۰۰تومان گران‌تر از بازارهای جهانی بود و به قیمت ۳۱۰ تا ۳۲۰ تومان عرضه می‌شد ولی هم‌اکنون نرخ قراضه در بازار داخل نسبت به روزهای پایانی سال گذشته سقوط کرده و به‌حدود ۲۴۰ تا ۲۵۰ تومان رسیده است.

دبیر انجمن صنفی کارخانجات صنعت ریخته‌گری ایران خاطرنشان کرد: در مجموع، واکنش بازار داخل نسبت به کاهش قیمت‌های جهانی کندتر است؛ چرا که در بازار داخل نرخ فولاد نسبت به نرخ جهانی با کاهش روبه‌رو نشد. وی در خصوص وضعیت آتی بازار قراضه اظهار داشت: با توجه به کاهش تولید فولاد در دنیا، مصرف قراضه نیز با افت مواجه شده؛ از این رو قیمت آن نیز به شدت کاهش یافته بود.

وی با اشاره به اینکه قیمت هر تن بیلت در بازارهای جهانی بین ۳۱۰ تا ۳۲۵ دلار است، گفت: به‌طور طبیعی نرخ هر تن قراضه نیز باید بین ۲۲۰ تا ۲۳۰ دلار در نوسان باشد. قدیمی تصریح کرد: از آنجا که صنعت فولاد هر کشوری با رکود اقتصادی جهانی رابطه مستقیم دارد، برای رونق این صنعت باید منتظر وضعیت آتی اقتصاد جهانی بود. وی خاطرنشان کرد: اما فلزات دیگر به جز فولاد به بازار و شرایط هر تولیدکننده بستگی دارد، به‌عنوان مثال هم‌اکنون قیمت مس به علت کاهش تولید مس شیلی با رشد روبه‌رو شده است و همچنین آلومینیوم طی ۳ تا ۴ ماه آینده در پی کاهش تولید کارخانه‌های روسی و چینی با افزایش نرخ مواجه خواهد شد. به گفته دبیر انجمن صنفی کارخانجات صنعت ریخته‌گری ایران، به علت رکود در صنعت ساختمان در پی رکود اقتصادی در بازارهای جهانی تولید فولاد در جهان بین ۲۰ تا ۳۰درصد کاهش یافته است. از این رو بازار قراضه به عنوان ماده اولیه تولید فولاد با نوسانات بازار فولاد همسو است.

خلأ تولید صنعتی قراضه

احمد‌ دنیانور، مدیرعامل فولاد جنوب نیز در خصوص بازار قراضه گفت: هم‌اکنون قراضه از بازار خوبی برخوردار است.

وی افزود: به علت نداشتن تولید صنعتی قراضه در کشور هم‌اکنون مشکلات زیادی در این بازار وجود دارد. دنیانور با اشاره به اینکه خلاء صنعت قراضه در کشور به شدت احساس می‌شود، تصریح کرد: هم‌اکنون تولیدکنندگان به صورت کاملا سنتی به فعالیت خود ادامه می‌دهند. وی اظهار داشت: هر کیلو قراضه در حال حاضر به نرخ ۲۰۰تومان در بازار داخل و بین ۱۵۰ تا ۱۶۰دلار در هر تن در خارج از کشور عرضه می‌شود. مدیرعامل فولاد جنوب گفت: در نخستین روزهای سال ۸۸ قیمت قراضه در بازار داخل ۵درصد کاهش یافته است. وی با اشاره به اینکه قراضه مورد استفاده برای فولاد جنوب از محل تولیدات داخل تامین می‌شود، افزود: سالانه به ۳۰۰هزار تن قراضه نیاز داریم.

بازار قراضه بلاتکلیف است

امین سعدی، مدیرعامل ذوب‌آهن البرز غرب نیز در این خصوص گفت: بازار قراضه در بلاتکلیفی به سر می‌برد. وی گفت: هم‌اکنون به علت کاهش تولید از سوی کارخانه‌های داخلی بازار با کمبود قراضه روبه‌رو است. مدیرعامل ذوب‌آهن البرز غرب تصریح کرد: به علت عدم‌اطمینان از ثبات قیمت قراضه و کمبود آن در بازار، فروشندگان تمایلی به فروش ندارند. به گفته وی، هم‌اکنون نرخ هر کیلو قراضه بین ۱۹۰ تا ۲۵۰تومان در نوسان است. سعدی گفت: در حال حاضر هر کیلو قراضه بین ۲۰ تا ۳۰تومان کاهش، نسبت به روزهای پایانی سال گذشته روبه‌رو شده است. وی با اشاره به پیش‌بینی بازار آینده قراضه در کشور تصریح کرد: پیش‌بینی می‌شود هر کیلو قراضه بین ۱۸۰ تا ۲۲۰تومان ثبات یابد و بازار با ثباتی برای این ماده اولیه متصور است. وی درخصوص میزان تولید قراضه در کشور خاطرنشان کرد: چنانچه کارخانه‌های تولیدی در وضعیت نرمالی قرار داشته باشند، سالانه بین یک میلیون و ۸۰۰هزار تا ۲میلیون تن تولید خواهیم داشت. مدیرعامل ذوب‌آهن البرز غرب اظهار داشت: میزان نیاز کشور به قراضه در کشور سالانه ۵/۳ تا ۴میلیون تن است که با توجه به میزان تولید یاد شده مابقی نیاز از طریق واردات تامین می‌شود.