در گفتوگوی دنیایاقتصاد با فعالان بازار مطرح شد
کارگزاران توان بازاریابی خارجی ندارند
عرضه محصولات در رینگ صادراتی استفاده ابزاری یا شفافیت معاملات؟ گروه بورس کالا- هادی خسرویفر: «آیا کارگزاران بورس کالا امکان بازاریابی خارجی دارند»، «بازرگانی پتروشیمی به چه دلیلی محصولات پتروشیمی را در رینگ پتروشیمی عرضه میکند»، این سوالاتی است که با انتشار خبر عرضه محصول در رینگ صادراتی از کارشناسان بازار پرسیده شد و در پاسخ دبیر کانون کارگزاران و رییس اتحادیه صادرکنندگان در مجموع حرکت بازرگانی پتروشیمی را مثبت ارزیابی کردند و توسعه رینگ صادراتی را از اهداف راهاندازی بورس کالا و بینالمللی شدن این بازار اعلام کردند.
عدم توان بازاریابی کارگزاران
حسین خزلی خرازی، دبیر کانون کارگزاران درباره امکان بازاریابی خارجی کارگزاران به دنیایاقتصاد گفت: باید قبول کرد، توان بازاریابی کارگزاران برای رینگ صادراتی ضعیف است ولی خبرهایی شنیده میشود که بازرگانی پتروشیمی برای کمک به فعالیت رینگ صادراتی تعدادی از مشتریان خود را به کارگزاران معرفی خواهد کرد.
استخدام مشاور بازرگانی خارجی
وی با اشاره به آینده درخشان رینگ صادراتی پتروشیمی اظهار داشت: از کارگزاران بورس کالا و فعال در رینگ پتروشیمی انتظار میرود که به فکر استخدام مشاور بخش بازرگانی خارجی و کمک گرفتن از شرکتهای صادرکننده باشند تا بتوانند از طریق آنها با مشتریان خارجی ارتباط برقرار کنند.
توصیه دبیرکل به کارگزاران
خرازی در پاسخ به این سوال «اگر شما از کارگزاران بورس کالا بودید چه فعالیتی را برای رینگ صادراتی انجام میدادید»، گفت: در اولین گام با مطالعه در گذشته صادرات محصولات پتروشیمی، طریق وارد شدن شرکتهای خارجی و جزئیات خرید این شرکتها و ارتباطات آنها را با شرکتهای داخل بررسی و با اطلاعات به دست آمده برای بازاریابی اقدام میکردم.
خرازی به کارگزاران توصیه کرد که برای توسعه فعالیت بازاریابی خارجی سایتهایی را به زبان انگلیسی راهاندازی و امکانات معامله اینترنتی را در کارگزاری فراهم کنند. وی پیشنهاد کرد: برای شناخته شدن تمامی خریداران خارجی از طریق پست الکترونیک مشخصات کارگزاری و بورس کالایی ایران را ارسال کنید و در صورت امکان مالی در نشریات معتبر بازرگانی خارجی تبلیغات کارگزاری را به چاپ برسانید. وی به نقش شرکت بورس کالا در توسعه رینگ صادراتی تاکید کرد و گفت: بورس کالا نیز برای توسعه رینگ صادراتی میبایست بخش بازاریابی خود را فعال کند و برای کمک به کارگزاران به مشتریان خارجی بورس کالایی ایران را معرفی کند.
ورود رقبا و رشد کارگزاران
خرازی در خاتمه به اضافه شدن کارگزاران جدید به بورس کالا اشاره کرد و اظهار داشت: با رتبهبندی کارگزاران و ورود کارگزاران برتر به رینگ کالایی، انتظار میرود با توجه به رقابت بین شرکتهای کارگزاری، توسعه زیرساختهای فعالیت بازاریابی در دستور کار قرار گیرد.
مشکل صادرات اعتبارات اسنادی
حسینی، رییس اتحادیه صادرکنندگان محصولات پتروشیمی درباره امکان صادرات از طریق رینگ صادراتی رینگ پتروشیمی به دنیایاقتصاد گفت: اگر بازرگانی پتروشیمی محصولات خود را در رینگ صادراتی عرضه کند، با توجه به فعالیت بازرگانی خارجی این شرکت، مشتریهایی را میتواند به شرکتهای کارگزاری معرفی کند.
وی درخصوص امکانات بورس برای صادرات محصولات پتروشیمی گفت: بورس ابزارهای لازم را در اختیار دارد، ولی مشکلی که صادرات با آن همیشه درگیر است، اعتبارات اسنادی و بانکی است و بورس میبایست برای حل این مشکل و ضمانتنامههای بانکی راهحلی اتخاذ کند.
وی در پاسخ به این سوال که کارگزاران تا به حال برای دریافت مشاوره صادراتی با اتحادیه تماس گرفتند، اظهار داشت: تا به امروز تماسی با اتحادیه صورت نگرفته است. وی در پاسخ به سوال دیگر مبنی بر معرفی مشتریان به کارگزاران گفت: دلیلی برای معرفی و قرار دادن اطلاعات مشتریان به کارگزاران وجود ندارد و صادرکنندگان ترجیح میدهند مستقیم با مشتریان خارجی خود کار کنند.
شفافسازی یا استفاده ابزاری
وی دلیل حرکت بازرگانی پتروشیمی برای فروش محصولات در رینگ پتروشیمی را نوعی شفافسازی اعلام کرد و اظهار داشت: بازرگانی برای شفافسازی معاملات صادراتی خود و رفع اتهام مافیایی بودن این صنعت اقدام به فروش محصولات در رینگ صادراتی کرده است و به نظر میرسد تعیین قیمت از یک مرجع رسمی از دیگر اهداف این شرکت باشد! براساس این گزارش تعیین قیمتگذاری محصولات در رینگ داخلی بر اساس FOB خلیج فارس با توجه به زیر سوال رفتن منابع تعیین FOB در هالهای از ابهام قرار گرفته است و در چند ماه اخیر اخباری مبنی بر مرجع قرار گرفتن رینگ صادراتی برای تعیین نرخ پایه رینگ داخلی به گوش میرسد. اقدام ناگهانی بازرگانی پتروشیمی و موافقت با عرضه ۱۵ محصول در رینگ صادراتی در حالی انجام میگیرد که در سال گذشته رغبتی برای فروش محصولات در این رینگ وجود نداشت.
با توجه به فعالیت طولانی بازرگانی پتروشیمی در بازار و بلد بودن فنون کنترل بازار از سوی این شرکت، باید دید که حرکت بازرگانی پتروشیمی برای شفافسازی صورت میگیرد یا برای ارزیابی بازار و حرکت ابزاری از بورس انجام میشود.
مراقبت ویژه از رینگ صادراتی با توجه به نوپا بودن این رینگ از وظایف سازمان بورس و سازمان حمایت از تولیدکنندگان است و شرکت بورس کالا میبایست برای ابزار قرار گرفتن این رینگ تنها برای تعیین قیمت تصمیماتی را اتخاذ کند.
ارسال نظر