مرغ «بازرگانی پتروشیمی» یک پا دارد!

عکس: نگار متین نیا

گروه بورس کالا- هادی خسروی‌فر:بازرگانی پتروشیمی در فروش محصولات پتروشیمی با نرخ پایه پیشنهادی خود مقاومت کرده و متناسب با نیاز بازار کاهش نرخ نمی‌دهد. در عمر ۱۳ ماهه فعالیت بازار پتروشیمی و آن طور که از آمار معاملات ۴۰۰ روزه این بازار پیدا است تعیین نرخ پایه به منزله این است که عرضه‌کننده، محصول خود را پایین‌تر از نرخ پایه نمی‌فروشد، ولی تعریفی که برای بازار آزاد و بورس تدوین شده حکایت از آن دارد که با توجه به تقاضای بازار قیمت‌ها در دو جهت افزایشی و کاهشی حرکت می‌کند و این تعریف تا به حال برای بازار محصولات پتروشیمی عملی نشده است.

در مبادلات آخرین روز هفته و در زمان عرضه برخی از محصولات بازرگانی پتروشیمی به عنوان بزرگ‌ترین عرضه‌کننده بازار، قیمت محصولات خود را با توجه به تقاضای بالای بازار کاهش نداد و این روند در عرضه‌های یک‌ساله این شرکت و دیگر شرکت‌های پتروشیمی دنبال شده است و سرانجام در روز چهارشنبه هفته گذشته با واکنش ناظر بازار مواجه شد. محمود غفاری، ناظر بازار در روز چهارشنبه از نماینده بازرگانی درخواست کرد که به مدیران بازرگانی این پیغام را برساند که بورس محلی برای افزایش و کاهش قیمت‌ها است و تنها در جهت افزایش نرخ حرکت نمی‌کند.

ناظر بازار در زمان عرضه پروپلین گریدرافیا و بعد از عرضه‌های چند محصول پلیمری تقاضای قابل قبولی داشت ولی با مقاومت عرضه‌کننده برای کاهش قیمت بدون خریدار ماند، به نماینده بازرگانی پتروشیمی گفت: همان طور که آرگون عرضه‌شده از سوی شما با نرخ پایه ۶۵۰ تومان به روی تابلو آمد و با افزایش ۲ برابر نرخ در قیمت ۱۳۰۰ تومان معامله شد در این طرف ترازو باید شرکت با توجه به شرایط بازار تمهیداتی را برای کاهش قیمت برخی از محصولات در نظر بگیرد.

در پاسخ به این درخواست، نماینده بازرگانی پتروشیمی اعلام کرد: قیمت‌ها ۵درصد پایین‌تر از FOB خلیج فارس تعیین شده و امکان کاهش قیمت وجود ندارد.

این اظهارنظر در حالی مطرح می‌شود که تعیین نرخ پایه بر اساس FOB و منبع تعیین نرخ فوب با گذشت ۵ ماه از اجرایی شدن این فرمول در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

حلال ۴۰۴ بدون خریدار!

با توجه به روند پذیرش کالا در بورس کالا و مشکلات و مشقاتی که در راه ورود یک محصول در بورس وجود دارد، حلال ۴۰۴ تولیدی شرکت ملی پخش و پالایش با گذاراندن تمامی مراحل برای عرضه روی رینگ آماده شد، ولی این محصول در دو روز عرضه متوالی بدون خریدار ماند، در روز دوم عرضه زمانی که این محصول روی تابلو آمد و خریداری برای آن در بازار وجود نداشت، ناظر بازار از کارگزاران درخواست کرد که برای محصولات جدید بازاریابی خود را آغاز کنند و این طور نباشد که محصول جدید در بورس پذیرش شود و مشتری برای آن در بازار نباشد.

غفاری گفت: کارگزاران واحدهای بازاریابی خود را فعال کنند تا دیگر تولیدکنندگان نیز برای فروش محصولات خود به بازار پتروشیمی بیایند.

حلال ۴۰۴ از مواد اولیه تولیدکنندگان لاستیک و لاک است و در آینده با توجه به تعدد شرکت‌های تولیدکننده لاستیک این پتانسیل را دارد که به کالای پرطرفدار بازار مبدل شود.

۱۰نوبت عرضه و ۵۰ تن فروش!

در مبادلات هفته گذشته طلسم فروش نرفتن روغن پایه بعد از ده‌بار عرضه در بازار داخلی و صادراتی شکسته شد. این محصول که در چند ماه گذشته بارها روی رینگ آمد، هفته گذشته ۵۰ تن از این محصول با قیمت ۵هزارو ۷۰۰ ریال به فروش رسید که در روز خرید فروش رفتن محصول را به دلیل مناسب بودن قیمت با توجه به نرخ‌های جهانی اعلام کردند، ولی این محصول دو روز بعد از فروش بار دیگر روی رینگ آمد و بازهم بدون تقاضا بود. این محصول که توسط نفت سپاهان و ایرانول عرضه می‌شود با توجه به میزان عرضه‌های این محصول نسبت فروشی پایین‌تر از یک‌صدم درصد را در بازار پتروشیمی داشته است و باید دید با فروش اندک این محصول در بورس، بازار داخلی از کدام منبع و از چه طریقی تامین می‌شود.

بر اساس این گزارش، به روغن پایه و اسلاک واکس می‌توان لقب دوقلوهای بدون خریدار بازار پتروشیمی را به داد. در هفته گذشته اسلاک واکس نیز در بازار عرضه شد و تنها ۵۴۰ تن از این محصول در مقابل بیش از ده هزار تن عرضه روغن پایه در بازار داخلی و صادراتی فروخته شد.

خرید ۴هزار و ۷۰۰ تنی یک کارگزاری!

بعد از آرگون که افزایش ۲ برابری را در هفته گذشته تجربه کرد فروش ۶۰۵۸ PVC تولیدی پتروشیمی بندرامام از پرحاشیه‌ترین معاملات هفته گذشته بود. روز چهارشنبه پلی وینیل کلراید ۶۰۵۸ با قیمت ۶هزارو ۷۱۹ریالی بر روی رینگ آمد و ۴هزارو ۷۰۰ تن از این محصول در زمان رقابت، تقاضای بالای ۶هزارو ۲۵۰ تنی داشت و در آخر تمامی این محصول توسط یک کارگزاری رضوی با دستور خریدی که ۷۰ تومان روی نرخ پایه این محصول اضافه کرد، دادوستد شد و بعد از معامله این محصول اکثریت کارگزاران به ناظر بازار اعتراض کردند. کارگزاران اعتقاد داشتند این محصول نیز همانند دیگر کالاهایی که تقاضای بالا دارد می‌بایست برای آن سهمیه‌بندی و محدودیت خرید برای هر کارگزاری در نظر گرفته می‌شد و در پاسخ به این اعتراض‌ها ناظر بازار اعلام کرد، در صورتی که تقاضای بازار بالاتر از دو برابر عرضه باشد محدودیت خرید برای کارگزاری‌ها در نظر گرفته می‌شود. کارگزاران و فعالان بازار اعتقاد داشتند که این حرکت باعث انحصار می‌شود که محمود غفاری از دیگر ناظران درخواست کرد که خریداران این محصول را شناسایی کنند و بعد از بررسی‌ها اعلام شد که این محصول توسط ۶ تولیدکننده خریداری شده است.

تسویه کالا و بعد عرضه محصول!

بر اساس اظهارنظر ناظر بازار از سال آینده محصولی که در عرضه قبلی فروخته شده و تحویل نشده است، امکان عرضه در روز دیگر را نخواهد داشت. از دیگر قوانینی که هفته گذشته در بورس اجرا شد محصولاتی که حجم خرید آن کمتر از ده درصد عرضه بود با این شرط که قیمت آن با عرضه قبلی مطابقت داشته باشد تایید خواهد شد.

سال جدید و آیین نامه برای تالار

روز چهارشنبه هفته گذشته را می‌توان آخرین روز فعالیت بازار پتروشیمی اعلام کرد و عرضه‌های روز شنبه این بازار تاثیر آنچنانی در بازار نخواهد داشت. پرونده بازار پتروشیمی در حالی در سال ۸۷ بسته خواهد شد که قوانین و آیین‌نامه معاملاتی یکسان برای ناظران تالار از الزامات بازار به شمار می‌رود و امید است در سال آینده با تدوین یک آیین‌نامه کلی ناظران بازار نیز رفتاری مشابه در عرضه‌ها و کنترل بازار داشته باشند.