بازار تیرآهن نصیب تجار شد

منیژه حیاتی: دیروز هجوم تجار برای خرید محصولات ذوب‌آهن اصفهان باعث شد تا نرخ سبدهای مخلوط میلگرد و تیرآهن این شرکت در تالار بورس کالا رشد کند که بالاترین نرخ ثبت شده برای این کالاها ۶۱۹ تومان بود.

تقاضای خریداران، ذوب‌‌آهن را مجبور کرد تا حجم عرضه خود را در آخرین روز از عرضه عمومی این شرکت در سال‌جاری افزایش دهد، به طوری که در برخی عرضه‌ها حجم عرضه ۵ تا ۱۰ برابر رشد کرد. در نتیجه به‌رغم اینکه اغلب فعالان بازار و کارگزاران هنوز توجیه منطقی و مستدلی را برای تقاضای چند صد تنی بازار نمی‌دیدند و معتقدند این اشتیاق ناشی از هیجان کاذب در بازار تیرآهن است، دیروز ذوب‌آهن مجموعا ۱۵۲هزار تن محصول در بورس فروخت که با توجه به شرایط حاکم بر بازار در چند ماه اخیر، این فروش برای بازار قابل توجه و عجیب بود.

دلایل رشد تقاضا

دیروز عوامل متعددی از سوی فعالان بازار به عنوان دلایل رشد تقاضای بازار عنوان می‌شد که از مهم‌ترین آنها می‌توان به عرضه محصولات به صورت سلف ۲ ماه (اردیبهشت‌ماه سال ۸۸)، مصوبه اخیر دولت در خصوص لزوم پروژه‌های عمرانی به خرید کالا از فولادسازان داخلی و انتظار افزایش نرخ تورم در سال آینده و رشد قیمت‌ها اشاره کرد. یکی از خریداران با اشاره به اخباری که در خصوص تغییر نرخ سود بانکی در سال آینده در روزهای اخیر منتشر شده، افزود: بعضی از تجار به این نتیجه رسیده‌اند که در صورت اجرای این طرح، اقتصاد ایران با تورم زیادی در سال آینده مواجه می‌شود که یکی از نتایج آن رشد قیمت‌ها در سال آینده است. از این‌رو تصمیم گرفته‌اند تا نقدینگی خود را در روزهای پایانی سال به کالا تبدیل کنند.

نگاه سنتی بازار آهن

یکی از خریداران، نگاه و عملکرد سنتی تجار به بازار را یکی دیگر از عوامل رشد تقاضا در بازار عنوان می‌کند. به عقیده وی، بسیاری از تجار سال‌جاری را با زیان زیادی پشت‌سر گذاشته‌اند، اما علت اینکه در شرایط فعلی اقدام به خرید می‌کنند نگاه سنتی آنها به پایان سال است. وی معتقد است، تجار در بازار آهن ایران به صورت سنتی به این مساله اعتقاد دارند که سال جدید را نباید با نقدینگی بالایی آغاز کنند، بلکه باید با تبدیل پول به کالا در پایان سال از حداقل سود موجود در این بازه زمانی استفاده کنند.

تاثیر تورم سال آینده بر تصمیم تجار

با توجه به اینکه عمده خریداران در این روز تجار و اعضای اتحادیه آهن‌فروشان بودند و از سوی دیگر ذوب‌آهن بیش از برنامه ماهانه خود فروخت، می‌توان نتیجه گرفت که بازار حداقل تا اردیبهشت‌ماه سال آینده در اختیار تجار قرار گرفته است. یکی از کارگزاران بورس با اشاره به این مساله خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه تیرآهن محور اصلی خریدهای تجار بوده، به جرات می‌توان گفت که سبدهای میلگرد و تیرآهن ذوب‌آهن به دلیل اینکه تیرآهن‌های مورد نظر بازار در آنها وجود داشت با استقبال خریداران مواجه شد و اگر میلگرد به تنهایی عرضه می‌شد، تقاضای چندانی برای آنها وجود نداشت. وی با اشاره به اینکه علاوه بر سودده بودن خرید تیرآهن در شرایط فعلی، تجاری که امروز از کالاهای ذوب‌آهن خرید کردند تا ۲ ماه آینده سیاست‌گذاری در بازار این کالا را به دست خواهند گرفت، افزود: تجار مطمئن بودند اگر حجم بالایی از کالا را در آخرین روز از عرضه‌های عمومی ذوب‌آهن خرید کنند تا چند ماه امکان مانور در بازار را به دست خواهند گرفت، از این رو وارد بازار شدند؛ ضمن اینکه تعدادی دیگر از خریداران به تبع حضور آهن‌فروشان عمده و اصلی وارد بازار شدند در حالی‌که بسیاری از آنها توجیه مشخصی از این اقدام نداشتند.

مصوبه دولت بازار را تکان داد

دیروز برخی فعالان بازار معتقد بودند، مصوبه اخیر دولت در خصوص الزام پروژه‌های عمرانی نسبت به خرید کالا از فولادسازان داخلی، عامل رشد تقاضا بوده است. یکی از خریداران در این خصوص گفت: یکی از پیش‌بینی‌های تجار این است که در صورت به راه افتادن پروژه‌های عمرانی دولت در سال آینده، به واسطه این مصوبه تقاضای دولتی در بازار افزایش پیدا می‌کند؛ از این رو از این فرصت استفاده کرده و کالا خریداری کردند. اما از سوی دیگر با توجه به رکودی که در ساخت‌وسازهای عمومی و همچنین پروژه‌های عمرانی وجود دارد، فعالان بازار معتقدند اغلب خریدهایی که این مدت از سوی تجار در بورس انجام گرفته تا کلید خوردن طرح‌های عمرانی در سال آینده، در انبارهای تجار دپو شود.

یکی از کارگزاران در این خصوص گفت: ۱۵۰هزار تن کالا در حال حاضر به نظر نمی‌رسد که زمینه استفاده داشته باشد، اما تجار به این نتیجه رسیده‌اند که خرید تیرآهن بهترین فرصت برای پوشش دادن زیان‌های سال ۸۷ آنها است. ضمن اینکه در حال حاضر تنها تیرآهن سایز ۱۴ و ۱۶ وارداتی که عموما از ترکیه، ازبکستان و عربستان عرضه می‌شوند توان رقابت با تیرآهن‌های ذوب‌آهن را دارند و دیگر کالاهای وارداتی انگیزه خرید در بازار ایجاد نمی‌کنند.

فشار روی خریداران جزء بازار

دیروز با توجه به اینکه میانگین قیمت تیرآهن رشد کرد برخی کارگزاران معتقد بودند این رشد قیمت‌ها در شرایط فعلی تنها به ضرر مصرف‌کنندگان خرد و افرادی است که با پارتی‌های کم‌تر نیاز خود را از طریق بورس تامین می‌کنند. به گفته آنها، هرچند دیروز بعد از مدت‌ها پارتی‌های ۴۴۰تومانی در بورس عرضه شد، اما رشد قیمت‌ها باعث شد تا خریداران کوچک و خرد نیز از تبعات آن مصون نمانند.

کاهش نرخ میلگرد فولاد آذربایجان

دیروز رشد تقاضا برای سبدهای تیرآهن و میلگرد ذوب‌آهن بالا بود تا جایی که عرضه‌کننده و ناظر تالار تصمیم گرفتند یکی از عرضه‌های این شرکت را که سبد میلگرد ۲۰ تا ۱۴-A۳ و تیرآهن ۱۴ تا ۱۸ بود را عرضه نکنند. دیروز پس از اینکه یکی از عرضه‌های این سبد

(در ۳ بعد عرضه شده بود) به بالای ۶۰۰تومان رشد کرد پیشنهاد شد تا جهت جلوگیری از رشد بیشتر قیمت‌ها، یکی از ۲ سبد باقیمانده میلگرد A۳ و تیرآهن ۱۴ تا ۱۸ این شرکت عرضه نشود، اما در نهایت این پیشنهاد پس از بررسی‌های ناظر تالار و اظهارات خریداران منتفی شد و هر دو عرضه انجام شد.

دیروز در حالی که نرخ محصولات ذوب‌آهن رشد کرد، اما میلگرد فولاد آذربایجان کاهش یافت. این شرکت که در ابتدا نرخ ۵۲۰تومان را برای سبد میلگرد ۳۲ تا ۱۶-A۳ خود پیشنهاد داده بود، پس از چند هفته در پی اصرار و پا فشاری یک خریدار نرخ خود را به ۵۰۰ تومان کاهش داد. یکی از کارگزاران بورس درخصوص عدم‌فروش محصولات فولاد آذربایجان در این مدت گفت: در حال حاضر میلگرد در بازار تقاضای زیادی ندارد، اما شرکت‌هایی همچون فولاد آذربایجان که گفته می‌شود به صورت کارمزدی کار می‌کنند نمی‌توانند انعطاف زیادی نسبت به تغییر قیمت در بورس داشته باشند. وی خاطرنشان ساخت: برای مثال کالایی را که با تجار به صورت کارمزدی قرارداد بسته‌اند و با نرخ ۵۰۰ به فروش می‌رسانند، نمی‌توانند ارزان‌تر در بورس عرضه کنند. به عقیده این فعال بورس، یکی از دلایلی که برخی شرکت‌ها طی چند ماه اخیر، از عرضه کالاهای خود در بورس خودداری کرده‌اند همین مساله بوده است.

قراضه فولادی، ۲۹۵تومان فروش رفت

دیروز قراضه فولادی فولاد آذربایجان با نرخ ۲۸۰تومان عرضه شد که به دلیل تقاضای بیشتر از عرضه، نرخ این کالا به ۲۹۵تومان رشد کرد و ۲۰۰تن معامله شد. سبد میلگرد ۲۰ تا ۱۴-A۳ و تیرآهن ۱۴ تا ۱۸ ذوب‌آهن در ۳ سبد مجزا عرضه شد که یکی از آنها ۲۶هزار و ۴۰۰تن با نرخ ۶۱۲تومان معامله‌شد و دیگر سبد این شرکت ۶۱۹تومان، ۱۰هزار و ۵۶۰تن معامله شد. سبد سوم با همین مشخصات با نرخ ۶۰۲تومان، ۱۰۵هزار و ۶۰۰تن فروش رفت. سبد میلگرد ۳۲ تا ۱۶-A۳ این شرکت ۲۵۰تن با نرخ ۵۳۵تومان معامله شد. سبد میلگرد ۲۵ و ۲۰-A۳ نیز ۲۰۰تن با رقم ۵۳۵تومان معامله شد. سبد میلگرد کوتاه ۱۴ تا ۲۸-A۳ا، ۱۹۴۰تن با نرخ ۴۱۰تومان به ثبت رسید. سبد میلگرد و تیر طول کوتاه ۲۲۰۰تن با نرخ ۵۰۰تومان معامله شد. قراضه فولادی (ضایعات نوردی) فولاد آذربایجان ۲۵۰تن با نرخ ۳۸۰تومان معامله شد. میلگرد ۱۶ و ۱۴-A۳ ذوب‌آهن نیز ۴۴۰تن با نرخ ۵۳۷تومان معامله شد. میلگرد ۱۶-A۳ این شرکت نیز با قیمت ۵۳۵تومان، ۵۰۰تن معامله شد.