قیمت مس ممکن است در هفته آینده، با فرض بدترشدن رکود اقتصادی ایالات‌متحده و در نتیجه کاهش تقاضای این کشور برای فلزات صنعتی، تنزل یابد. دوازده تن از بیست تحلیل‌گر، سرمایه‌گذار و بازرگان

-- که معادل ۶۰‌درصد از آنها است-- در پاسخ به خبرگزاری بلومبرگ گفتند که قیمت مس کاهش خواهد یافت. ۸ نفر -- معادل ۴۰‌درصد از آنها-- انتظار افزایش قیمت این فلز را در هفته آینده دارند. هفته گذشته ۶۵‌درصد از این افراد انتظار سقوط قیمت مس را داشتند. مس برای تحویل سه ماه در بورس فلزات لندن در هفته جاری با ۵/۴‌درصد افت به ۳۲۷۵‌دلار برای هر تن رسید. نظرسنجی این هفته نشان داد که قیمت‌ها در فصل دوم به طور متوسط در حد ۳۳۸۴‌دلار برای هر تن مس و برای سال ۲۰۰۹ به طور متوسط در حد ۳۵۲۷‌دلار برای هر تن خواهد بود.

تیم مرسر، مدیر ارشد سرمایه‌گذاری در شرکت موساشی کاپیتال مستقر در هنگ کنگ، پیش‌بینی می‌کند که قیمت هر تن مس در سال ۲۰۰۹ بین ۲۰۰۰ و ۳۴۰۰‌دلار و در فصل دوم سال‌جاری به طور متوسط حدود ۲۶۰۰‌دلار خواهد بود. قرار دادهای سه ماه تاکنون از قیمت متوسطی در حد ۳۳۱۸‌دلار برای هر تن برخوردار بوده‌اند. مرسر گفت، «من پیش‌بینی می‌کنم که در انتهای سال جاری

با افزایشی در قیمت مس روبه‌رو بشویم. من فقط می‌کوشم خوش‌بینانه نگاه کنم.

در حال حاضر هیچ نشانه آشکاری برای رشد قیمت این فلز وجود ندارد.» اقتصاد ایالات‌متحده احتمالا در فصل چهارم، بر مبنای متوسط برآوردهای ۱۶ اقتصاددانی که دیروز توسط خبرگزاری بلومبرگ مورد پرسش قرار گرفتند، با سرعت سالانه ۴/۵‌درصد راکدتر شود. سرعت رکود ماه گذشته ۸/۳‌درصد گزارش شده بود. ایالات‌متحده دومین خریدار بزرگ مس پس از چین است. کاربرد این فلز بیشتر در صنایع لوله‌سازی و سیم‌سازی است.

مازاد ۴۷ هزار تنی مس در بازار

گروه مطالعات بین‌المللی مس گفت: که بازار مس جهانی در ماه نوامبر ۲۰۰۸ مازادی برابر با ۴۷هزار تن داشت، این در حالی است که مازاد مس ماه اکتبر همین سال معادل ۳۸هزار تن بوده است.

این بازار در نه ماه نخست سال ۲۰۰۸ از مازاد تولید ۱۴۷هزار تن برخوردار بود، که‌اندکی بیشتر از مازاد ۱۴۳۰۰۰ تنی تولید دوره مشابه در سال ۲۰۰۷ است. بر مبنای اطلاعات این گروه، مصرف مس پالایش یافته جهان در یازده ماه نخست سال ۲۰۰۸ با ۶/۲درصد افزایش نسبت به دوره مشابه در سال پیش از آن به ۴۲۱هزار تن رسید.

در چهار بازار اصلی مس، که ۶۵‌درصد از مصرف جهانی را به خود اختصاص می‌دهند، تنها چین در یازده ماه نخست سال ۲۰۰۸ از رشدی قوی در مصرف مس برخوردار بود؛ چنانکه این رشد به ۶/۱۲‌درصد رسید. اما مصرف این فلز در ۱۵ کشور اتحادیه اروپا حدود ۴/۴درصد، در ژاپن حدود ۶/۳درصد و در ایالات‌متحده حدود ۷‌درصد کاهش داشت. مصرف مس در بقیه جهان،

به غیر از این چهار بازار، حدود ۴‌درصد رشد یافت. از لحاظ عرضه، تولید معدنی جهان در یازده ماه نخست سال ۲۰۰۸ در واقع تغییری نداشت، و تنها ۲/۰‌درصد نسبت به دوره مشابه در سال ۲۰۰۷ افزایش یافت.

تولید کنسانتره حدود ۵/۰‌درصد یا ۵۳هزار تن کاهش یافت، در حالی که تولید sx/ew ‌ ا۳درصد یا ۸۵۰۰۰‌تن افزایش داشت. با آنکه تولید معدنی نسبت به دوره مشابه در سال ۲۰۰۷ در چین، کنگو، پرو و ایالات‌متحده از رشد برخوردار بود، تولید معدنی جهان عمدتا تحت‌تاثیر تولید پایین‌تر در کشورهای اصلی تولید‌کننده مس نظیر شیلی، اندونزی و مکزیک قرار گرفت.

علت افت تولید در کشور یادشده کاهش عیار سنگ معدن، مشکلات کارگری یا موانع عملیاتی بوده است. در مقایسه با دوره مشابه در سال ۲۰۰۷، تولید معدنی در آفریقا و اقیانوسیه بالا و در آمریکا، آسیا و اروپا پایین بود. در نتیجه، متوسط استفاده از ظرفیت استخراج جهانی مس از حدود ۸۶‌درصد در یازده ماه نخست سال ۲۰۰۷ به حدود ۴/۸۳‌درصد در دوره مشابه در سال ۲۰۰۸ افت کرد.

تولید مس پالایش یافته جهان در یازده ماه نخست سال ۲۰۰۸ در مقایسه با دوره مشابه در سال قبل از آن حدود ۶/۲‌درصد یا ۴۲۶هزار تن افزایش یافت. تولید در چندین کشور همچون هند، ژاپن، کره جنوبی و ایالات‌متحده، به خاطر مشکلات عملیاتی، شرایط نامساعد جوی یا تعطیلی‌های نگهداری، پایین بود.

با این وجود، به گفته گروه مطالعات بین‌المللی مس،آن کاهش‌ها بیش از آن بودند که بتوانند با افزایش‌های کشورهای دیگری نظیر استرالیا، شیلی، چین، کنگو، پرو و کشورهای اسکاندیناوی جبران شوند. متوسط استفاده از ظرفیت مس پالایش یافته جهان از حدود ۶/۸۳‌درصد در یازده ماه نخست سال ۲۰۰۷ به حدود ۸۲‌درصد در دوره مشابه در سال ۲۰۰۸ افت کرد.

گروه مطالعات بین‌المللی مس که در سال ۱۹۹۲ تاسیس شد یک سازمان بین الدولی است که هدف آن ایجاد شفافیت بیشتر در بازار مس و ارتقای بحث‌ها و مشارکت بین‌المللی در رابطه با مسائل مربوط به مس است.