گروه بورس کالا- نگاهی به آمار واردات ورق آن هم در بخش ورق گرم رشد آن و صادرات این محصول و مقایسه آن با روند واردات و صادرات سال گذشته آن هم در شرایط رکود بازار و... کاهش حجم تقاضا، تنها این نتیجه را به دنبال خواهد داشت که تولید‌کنندگان داخلی برای بقا باید به دنبال راهی برای حفظ بازار باشند و حفظ بازار در این شرایط یعنی پایین آوردن سطح قیمت. این موضوع شاید برای تولید‌کنندگان دولتی امکان‌پذیر باشد اما آیا حضور وارداتی‌ها و پایین بودن سطح قیمت ورق اجازه حضور به بخش خصوصی را خواهد داد؟

آمار کارشناسی شده گمرک از واردات ورق گرم در ۸ ماه ابتدای سال نشان‌دهنده رشد ۲درصدی واردات این محصول نسبت به مدت مشابه سال قبل است به طوری که آمار واردات ورق در ۸ ماه ابتدای سال یک‌میلیون و ۱۸۸هزار تن است در حالی که سال گذشته این رقم یک‌میلیون و ۱۶۹هزار تن بوده که با توجه به کسادی بازار مسکن منطقی به نظر نمی‌رسد. چراکه بیشتر استفاده‌کنندگان ورق گرم تولید‌کنندگان لوله و پروفیل هستند این در حالی است که تولید‌کنندگان ورق در سال جاری تنها موفق به صادرات ۲۱۵هزار تن ورق شده‌اند که نسبت به سال گذشته که این رقم ۴۷۷هزار بوده، ۵۵درصد کاهش نشان می‌دهد. البته بالا بودن درصد کاهش صادرات در سال جاری به ممنوعیت صادرات شرکت‌های دولتی در ۶ ماه ابتدای سال برمی‌گردد، چراکه با توجه به بالا بودن سطح تقاضا در ابتدای سال دولت از شرکت‌های تولید‌کننده فولاد خواست تا تنها به تامین نیاز بازار داخل توجه کرده بلکه از صادرات خودداری کنند.

از این رو، با کنار هم قرار دادن آمار مربوط به صادرات و واردات این محصول و تداوم روند ثبت سفارش برای این محصول راهی جز کاهش قیمت برای تولیدکنندگان باقی نمی‌ماند.البته این اتفاق یعنی کاهش قیمت در هفته‌ای که گذشت، از سوی فولاد مبارکه اتفاق افتاد و با پایین آمدن سطح قیمت ورق گرم از ۵۰۰ تومان در هر کیلو جو روانی این موضوع نیز شکسته شده و بازار خود را برای کاهش بیشتر قیمت از سوی این تولیدکننده بزرگ آماده می‌کند.البته صفر بودن تعرفه واردات ورق و بدون نتیجه ماندن تلاش فولادسازان برای افزایش تعرفه واردات و تداوم روند واردات و بالا رفتن موجودی محصولات وارداتی در بازار عرصه را روز به روز بر فولادسازان تنگ‌تر کرده و از این رو پیش‌بینی می‌شود تولیدکننده‌ای مانند فولاد مبارکه که به درخواست وزارت صنایع و معادن تاکنون کاهشی در حجم تولید خود نداشته، برای حفظ بازار در این شرایط دست به کاهش بیشتر قیمت‌ها بزند.این درحالی است که مسوولان این شرکت نیز از فروش ویژه محصولات خود برای حفظ بازار داخل در صورت عدم افزایش تعرفه خبر داده‌اند.در حال حاضر، تولیدکنندگان بخش‌خصوصی در رقابت نابرابری قرار گرفته‌اند که حیات آنها را تهدید می‌کند.