فارس- یک موسسه تخصصی پتروشیمی با اشاره به تاثیر بحران اقتصادی جهان بر صنعت پتروشیمی از تعویق برنامه‌های توسعه‌ای این صنعت در خلیج‌‌فارس خبر داد.

به گزارش سالانه صنعت پتروشیمی که از سوی انجمن پتروشیمی و مواد شیمیایی خلیج‌فارس منتشر شده است، ایران و عربستان بیشترین ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی را در اختیار دارند و ظرفیت راه‌اندازی شده هر یک از آنها در سال ۲۰۰۸، پنج برابر ظرفیت شرکت «اکسون موبیل کمیکال» آمریکا است.

بر اساس این گزارش بحران اقتصادی جهانی، تامین مالی پروژ‌ه‌ها را هر روز دشوارتر می‌کند. در این بین، احتمالا اجرای برنامه‌های تولید محصولات پتروشیمی در کشورهای حوزه خلیج‌فارس، به تعویق خواهد افتاد.

وخیم شدن وضعیت اقتصادی جهان تردیدهایی را درباره برنامه‌های توسعه ظرفیت تولیدکنندگان محصولات پتروشیمی در خاورمیانه به‌وجود آورده است. شرکت‌های پتروشیمی فعال در کشورهای عرب خلیج‌فارس، طی شش سال گذشته در مورد افزایش ظرفیت تولید، سرمایه‌گذاری کرده‌اند؛ اما به دلیل بحران مالی بین‌المللی، صنعت پتروشیمی و سود تولیدکنندگان آن، تنزل داشته است.

یکی از مقامات موسسه رتبه‌بندی «استاندارد اند پورز» می‌گوید: «در هر فصل ظرفیت‌های جدیدی در شرکت‌های تولیدکننده محصولات پتروشیمی ایجاد می‌شود، اما اکنون زمان افول چرخه تجارت فرا رسیده است.»

شرکت دولتی انرژی عربستان، آرامکو، و شرکت توتال فرانسه در ماه نوامبر اعلام کردند که روند مناقصه برای سرمایه‌گذاری مشترک در مجتمع پالایشگاهی جبیل را سه ماه به تعویق می‌اندازند. این دو شرکت در ماه ژوئن ۲۰۰۸ توافقنامه‌ای برای ساخت یک پالایشگاه به ظرفیت سالانه ۷۰۰‌هزار تن پراکسیلین، ۱۴۰‌هزار تن بنزین و ۲۰۰‌هزار تن پروپیلن منعقد کردند. اما تغییر شرایط از جمله بحران مالی جهانی، مهمترین دلیل مطرح شده برای این تعویق است.

در حال حاضر فعال‌ترین کشور در حوزه سرمایه‌گذاری در بخش پتروشیمی، عربستان سعودی است. این کشور طی شش سال گذشته درآمد عظیمی از صادرات نفت کسب کرده است و از بخشی از آن برای توسعه ظرفیت استفاده می‌کند. فعالیت‌ها هم در بخش‌های بالادستی و هم پایین دستی در حال انجام است. عربستان همچنین در حال تنوع بخشیدن به محصولات پتروشیمی و تولید محصولاتی غیر از اتیلن و مشتقات آن است.

کویت نیز با بهره‌گیری از گاز طبیعی و نیز جایگاه جغرافیایی خود، یعنی قرار داشتن در راس خلیج فارس به توسعه تولید محصولات پتروشیمی مشغول است.