پذیرش مشروط سیمان در بورس کالا ؟
زهرا مسافر- وزارت بازرگانی و شرکت بورس کالا در خصوص مکلف شدن تمامی تولیدکنندگان عرضه سیمان در بورس کالای ایران دو دیدگاه متفاوت دارند، ضمن آنکه هر دوی این دستگاهها بورس را مناسبترین مکان برای عرضه و توزیع آن میدانند. خروج سیمان از سبد حمایتی از دهم تیرماه سال جاری طی چند مرحله و با تصویب طرح ساماندهی و توزیع سیمان آغاز شد و سرانجام در پی تحقق هدفهای وزارت صنایع و معادن برای افزایش تولید سیمان و موافقت وزارت بازرگانی، نهایتا توسط کارگروه کنترل بازار در یکشنبه شب هفته جاری تا اطلاع قانونی و به صورت مشروط صورت گرفت.
آزادسازی مشروط سیمان
یکشنبه شب هفته جاری کارگروه کنترل بازار متشکل از انجمن صنفی تولیدکنندگان، وزارت صنایع و معادن و وزارت بازرگانی تصمیم گرفت که سیمان را تا اطلاع ثانوی از سبد حمایتی خارج و تعهد تثبیت قیمت آن در هر تن ۶۵هزار تومان را به عهده انجمن صنفی تولیدکنندگان سیمان واگذار کند. این تصمیم دولت که همراه با لغو عوارض صادراتی سیمان بود در حالی انجام شد که تولیدکنندگان داخلی هماکنون ۵۶میلیون تن سیمان تولید کرده و با راهاندازی پروژههای جدید از جمله کارخانه سیمان هگمتان ظرفیت تولید کشور به ۶۴میلیون تن خواهد رسید که به اعتقاد کارشناسان با میزان مصرف داخلی متناسب است.صنعت سیمان که بهعنوان یک صنعت استراتژیک در سالهای اخیر با چالشهای زیادی در زمینه قیمتگذاری و عدم اجرای طرح جامع سیمان روبهرو بود، موجب شد تا وزارت بازرگانی برای لغو عوارض صددرصدی صادرات سیمان تحت فشار قرار گیرد که سرانجام پس از کش و قوسهای زیاد این امر محقق شد.
بورس کالا بهترین مکان برای عرضه
حال در پی آزادسازی مشروط سیمان بهطور حتم باید مرجعی برای عرضه آن بهطور شفاف در نظر گرفته شود که کارشناسان شرکت بورس کالای ایران را بهترین مامن برای این امر میدانند.البته مدیران شرکت بورس کالای ایران پیش از این عرضه سیمان از طریق بورس کالا را مشروط بر حذف عوارض صادراتی آن و همچنین مکلف شدن تمامی تولیدکنندگان به عرضه این ماده معدنی در بورس کالا دانستند.
تولید کنندگان به عرضه در بورس کالا مکلف میشوند؟
حال که حذف عوارض صادراتی سیمان طی یکشنبه شب گذشته صورت گرفته باید منتظر آن بود که دستگاههای مسوول خواستار مکلف شدن تمامی تولیدکنندگان سیمان در بورس کالا شوند. محمدصادق مفتح معاون وزیر بازرگانی در این خصوص گفت: از نظر قانونی وزارت بازرگانی نمیتواند تمامی تولیدکنندگان را به عرضه سیمان در بورس کالا مکلف کند. وی با اشاره به اینکه سالمترین دستگاه اجرایی برای توزیع سیمان در کشور هماکنون بورس است، افزود: شرکت بورس کالای ایران برای نقطه شروع توزیع سیمان مکان مناسبی است. وی تصریح کرد: وضعیت مصرف و تولید سیمان در شرایط فعلی کاملا با هم همخوانی دارد و حتی تولید از مصرف پیشی گرفته است.وی با بیان اینکه عرضه سیمان در بورس کالا به طور حتم در تنظیم بازار آن بسیار موثر است، خاطر نشان کرد: چنانچه سیمان در بورس عرضه شود، با نوسانات کمتری در بازار مواجه خواهد شد همان طور که هم اکنون فولاد با عرضه در بورس این روند را در پیش گرفته است.مفتح اظهار داشت: بهتر آن است که عرضه سیمان از سوی تولیدکنندگان حتی به میزان اندک آغاز شود زیرا به تدریج مابقی نیز ترغیب خواهند شد.
آزادسازی سیمان هنوز نهایی نشده
در این میان مدیر عامل شرکت بورس کالای ایران در این خصوص معتقد است: بورس کالا از سال ۸۴ آمادگی خود را برای پذیرش سیمان اعلام کرده بود به طوریکه مراحل پذیرش آن نیز صورت گرفته است. علیاکبر هاشمیان با اشاره به اینکه سیمان به طور کامل آزادسازی نشده و آزادسازی آن به صورت مشروط صورت گرفته، گفت: این امر با ماهیت بورس کالا همخوانی ندارد.وی افزود: دستگاههای مسوول باید تمامی تولیدکنندگان را به عرضه سیمان تولیدی خود در بورس کالا مکلف کنند زیرا در غیر اینصورت توجیه چندانی نخواهد داشت.مدیرعامل شرکت بورس کالای ایران تصریح کرد، طی مذاکراتی که با اتحادیه سیمان صورت گرفته، موافقت این مرجع برای عرضه سیمان از سوی تمامی تولیدکنندگان اخذ شده است.
تاخیر ۳ ساله در اجرای مصوبه دولت
هاشمیان تاکید کرد: براساس مصوبه دولت قرار بود از ۱/۱۰/۸۴ سیمان در بورس کالا عرضه شود که تاکنون به علت موانع پیشروی صورت نگرفته است حال نیز آزادسازی آن به صورت مشروط انجام شده است که این امر با ماهیت بورس همخوانی ندارد و باید آزادسازی
به صورت کامل انجام شود.
ارسال نظر