در گفتوگو با مدیرعامل شرکت بازرگانی پتروشیمی ایران مطرح شد
خبرهای تازه از معامله محصولات پتروشیمی در بورس
هادی خسرویفر- با نزدیک شدن به بهمنماه و سالگرد تاسیس بورس فرآوردههای نفتی و محصولات پتروشیمی پرسش هایی نظیر محصولات پتروشیمی با توجه به تنوع تولید تاکنون توانسته بازار موفقی داشته باشد و خریداران آن از حضور در بورس کالا و تهیه محصول موردنیاز خود از طریق بورس کالا رضایت دارند یا خیر؟
پیشبینیها نشان میدهد که قیمتها از نیمه دوم سال میلادی حرکت معکوس خود یعنی افزایش قیمت را در پیش بگیرد
هادی خسرویفر- با نزدیک شدن به بهمنماه و سالگرد تاسیس بورس فرآوردههای نفتی و محصولات پتروشیمی پرسش هایی نظیر محصولات پتروشیمی با توجه به تنوع تولید تاکنون توانسته بازار موفقی داشته باشد و خریداران آن از حضور در بورس کالا و تهیه محصول موردنیاز خود از طریق بورس کالا رضایت دارند یا خیر؟ و اینکه آیا شرکت بازرگانی پتروشیمی به عنوان متولی فروش محصولات پتروشیمی واحدهای دولتی از عملکرد بورس رضایت دارد یا خیر؟ آینده بازار پتروشیمی با توجه به افت قیمت نفت چگونه خواهد شد؟ مطرح میشود که این پرسش ها با داوود شاددل، مدیرعامل شرکت بازرگانی پتروشیمی که به عنوان متولی فروش ۱۱ شرکت دولتی در بورس کالا محصولات پتروشیمی را عرضه میکند، مطرح و پاسخ داده شد.
آقای شاددل با گذشت نزدیک به یک سال از فعالیت بازار رسمی پتروشیمی از عملکرد بورس رضایت دارید؟
براساس مصوبه هیاتوزیران از بهمن ۸۶ مقرر شد که محصولات پتروشیمی از طریق بورس کالا عرضه شود؛ البته فروش در بورس کالا احتیاج به دریافت مجوزهای لازم را داشت که مبتنیبر ظرفیت بالای تولید، استمرار در عرضه کیفیت بستهبندی و ... بود که این فرآیند باعث ایجاد اطمینان برای خریداران میشود. البته در ابتدای راه مشکلاتی ایجاد شد البته هر تغییر روش مقاومت خودش دارد که طبیعی به نظر میرسد و نزدیک به یک سال که از آغاز فعالیت بازار پتروشیمی میگذرد شرکت ما که فروشنده در این بازار است از عملکرد بورس رضایت دارد.
مشتریان شما بعد از ورود محصولات به بورس چه عکسالعملی نسبت به این موضوع داشتند؟
همان طور که ذکر شد همیشه تغییر روش مقاومتهایی را دارد که در ابتدا با این موضوع و تغییر روش مخالف بودند که بعد از گذشت چند ماه رضایت خود را به عناوین مختلف از عرضه در بورس اعلام کرده و از خرید محصولات از طریق بورس کالا استقبال کردند.
چند درصد از محصولات شرکتهای زیرمجموعه بازرگانی پتروشیمی در بورس پذیرش شده است و چه مدتی است در بازار فعال هستید؟
محصولات پتروشیمی از تیرماه سالجاری از سوی بازرگانی پتروشیمی وارد بورس کالا شد و تا به امروز ۹۵درصد محصولات شرکت در بورس کالا عرضه شده است و ۵درصد باقیمانده نیز با مدارک لازم در اختیار اداره پذیرش بورس قرار دارد و به دلیل زمانبندی در جلسات سازمان بورس، پذیرش ۸ محصول دیگر از لیست محصولات پتروشیمی، شرکت بازرگانی پتروشیمی در صف ورود به بورس مانده است و زمانی را برای پذیرش این محصولات اعلام نکردهاند.
با توجه به اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی در صورت خصوصی شدن واحدهای پتروشیمی عرضه محصولات به صورت مستقل انجام خواهد شد یا از طریق بازرگانی پتروشیمی ادامه دارد؟
در حال حاضر شرکتهای خصوصی به صورت مستقل محصولات خود را در بورس کالا به فروش میرسانند و در صورت خصوصیشدن واحدهای زیرمجموعه شرکت بازرگانی نیز همین روند ادامه خواهد داشت، البته شرکتهای دولتی قرار است به صورت یک هلدینگ واگذار شوند که پیشبینی میشود در صورت ورود به بورس فروش در بورس کالا از طریق شرکت بازرگانی پتروشیمی صورت بگیرد.
لطفا توضیحاتی در مورد کالاهایی که مقرر شده در خارج از بورس کالا عرضه شوند بدهید؟
کالایی در بورس پذیرش میشود که بتواند کل نیاز کشور را تامین کند و کالایی در بورس قابلعرضه است که استمرار تولید داشته باشد و قرار بر آن شده کالاهایی که مشتری خاص دارند و تولید داخلی و میزان عرضه کمتر از ۵۰درصد مصرف داخل باشد خارج از بورس و به نرخ بورس از طریق شرکت بازرگانی به فروش برسد.
خرید محصولات از طریق بورسکالا چه مزایایی برای شما و خریداران محصولات دارد؟
خریدار و فروشنده در بورس کالا به طور مستقیم با هم مذاکره نمیکنند و هر کدام با اعلام شرایط خود به کارگزاران با توجه به شرایط عرضه و تقاضا و نیاز بازار اقدام به خرید میکنند و مذاکرات از طریق کارگزاریها با هم انجام میشود و با توجه به قراردادهای بین کارگزاری و بورس خریدوفروش دارای وجهه قانونی بهتری است.
آیا صادرات محصولات پتروشیمی شرکت بازرگانی پتروشیمی از طریق بورس کالا انجام میشود؟
بورس کالا هنوز در بخش صادراتی موفق عمل نکرده و ما چند بار عرضه از طریق رینگ صادرات بورس کالا دادیم که متاسفانه خریداری برای محصولات نداشتیم؛ چراکه خریداران خارجی ترجیح میدهند که مستقیم به صورت حضوری از بازرگانی پتروشیمی محصول موردنظر خود را بخرند.
آقای شاددل به تعیین نرخگذاری بازرگانی پتروشیمی با فرمول FOB با کسر ۵درصد میرسیم، چه دلیلی برای فروش محصولات با این فرمول وجود داشت؟
کارگروهی متشکل از سازمان حمایت، نمایندگان بورس کالا و وزارتخانهها در هیات دولت تشکیل شد و برای حمایت از تولیدکنندگان داخل قرار بر آن شد که محصولات ۵درصد زیر قیمت محصولات صادراتی تحویل بر روی کشتی در خلیج فارس به عنوان نرخ پایه در بورس عرضه شود و عرضه و تقاضا قیمت نهایی محصول را تعیین کند و هدف اصلی از فروش محصولات با این فرمول حمایت از تولیدکنندگان و صنایع پاییندستی است.
درباره نرخگذاری محصولات پتروشیمی با معیار FOB، مسوولان بورس کالا در آخرین اظهارنظر خود اعلام کردهاند که چنین مصوبهای به بورس ابلاغ نشده است؟
نمایندگان بورس کالا در تمام جلسات تعییننرخ محصولات پتروشیمی حضور داشتند و دلیل عدم بیاطلاعی و اعلام این خبر از سوی بورس را نمیدانم.
فکر نمیکنید این روش باعث تحمیل قیمت به بازار شود؟
نرخ محصولات پتروشیمی با فرمول FOB منهای ۵درصد به عنوان قیمت پایه و به دلیل هماهنگی با بازارهای جهانی تعیین میشود و در آخر عرضه و تقاضا نرخ اصلی را در بورس تعیین میکند و هر محدودیتی در فروش محصولات باعث دو نرخی شدن محصول در بازار میشود.
شما بحث محدودیت در خرید و فروش را مطرح کردید. در چند روز گذشته پلیاتیلن تولیدی پتروشیمی تبریز با محدودیتی که از سوی کارگزار و نماینده فروش شرکت مبنی بر ارائه مجوز تولید از سوی خریدار الزامی است نوعی محدودیت برای خریدار محسوب نمیشود؟
خرید و فروش در بورس باید با قوانین بورس کالا انجام گیرد و نباید محدودیتی در معاملات ایجاد شود و درباره این مورد خاص اطلاعاتی ندارم.
آیا محصولات وارداتی در بازار وجود دارد و تعرفهای برای محصولات پتروشیمی وجود دارد؟
بله محصول وارداتی پتروشیمی در بازار وجود دارد و محصولات پتروشیمی جزو معدود اقلامی است که تعرفهای برای واردات ندارد.
صادرات محصولات چطور، بدون عوارض صادر میشود؟
برای صادرات نیز عوارض وجود ندارد ولی از سوی وزارت صنایع پیشنهاد عوارض بر محصولات پتروشیمی داده شده است.
از سوی وزارت صنایع چرا؟ مگر شرکت بازرگانی پتروشیمی زیرمجموعه وزارت نفت نیست؟
چرا شرکت ما زیرمجموعه شرکت نفت است، چون شرکتهای مصرفکننده محصولات پتروشیمی زیرمجموعه وزارت صنایع هستند از سوی این وزارتخانه پیشنهاد عوارض برای حمایت از تولید داخل داده شده است.
روند قیمتهای پتروشیمی را در آینده چگونه پیشبینی میکنید؟
پیشبینیها نشان میدهد که قیمتها تا نیمه اول سال۲۰۰۹ روند نزولی داشته باشد و در نیمه دوم سال حرکت معکوس خود یعنی افزایش قیمت را در پیش بگیرد.
دلیل نزول قیمت چه چیزی اعلام شده است؟
پیشبینی موسسات بینالمللی نشان میدهد قیمت نفت تا ۲۵دلار در هر بشکه میرسد و در نیمه دوم با تزریق مالی موجب رشد قیمتهای بازار خواهد شد.
به بورس کالا بر گردیم برای خریداران خبر جدیدی دارید؟
قرار بر آن شده است که خرید اعتباری ۴ماهه در ازای نرخ سود بانکی مصوب در کشور که از سوی بانک مرکزی تعیین میشود محصولات را به صورت مدتدار به فروش برسانیم و اگر نرخ سود را ۱۲درصد بدانیم در هر ماه یکدرصد سود دریافت میکنیم و با تغییر نرخ سود فروش مدت دارد و نرخ آن تغییر خواهد کرد.
فروش محصولات زیر ۲۰تن تقاضا به کجا رسید؟
مشتریان کوچکی که قبلا خوراک خود را از بازرگانی پتروشیمی خریداری کردند تا پایان سال محصولات زیر ۲۰تن خود را مستقیم از بازرگانی پتروشیمی خریداری میکند و این تبصره تنها تا پایان سال معتبر میباشد.
بهعنوان آخرین سوال شما برای اطلاعرسانی برای خریداران و همچنین آشنایی با بورس کالا چه اقداماتی را انجام دادهاید؟
شرکت بازرگانی پتروشیمی برای آشنایی فعالان بازار کلاسهای و چند دوره آموزشی را در قالب دورههای فروش محصولات و تعیین قیمتگذاری محصولات برگزار کرد. همچنین سفری را با کارگزاران و تعدادی از فعالان بازار برای بازدید از پتروشیمی ماهشهر داشتیم و دورههای جدید آموزش بازرگانی پتروشیمی از ۲۵ دیماه برگزار خواهد شد.
ارسال نظر