تفاوت نرخ بیشاز ۱۰۰تومانی قیمتها در بورس کالا نسبت به بازار آهن موجب شد
اعتراض فولادسازان به عرضه بازرگانی دولتی در بورس کالا
سال گذشته به دنبال موج شدید افزایش قیمت آهنآلات در بازار داخل دولت به ۵وزارتخانه (مسکن، نفت، آموزش و پرورش، بازرگانی و نیرو) تکلیف کرد تا به منظور کاهش حجم تقاضا در بازار، آهنآلات موردنیاز خود را از طریق واردات به طور مستقل تامین کنند و به همین منظور بودجهای نیز از محل پروژههای عمرانی به این امر اختصاص دادهشد.
زهرا مسافر
سال گذشته به دنبال موج شدید افزایش قیمت آهنآلات در بازار داخل دولت به ۵وزارتخانه (مسکن، نفت، آموزش و پرورش، بازرگانی و نیرو) تکلیف کرد تا به منظور کاهش حجم تقاضا در بازار، آهنآلات موردنیاز خود را از طریق واردات به طور مستقل تامین کنند و به همین منظور بودجهای نیز از محل پروژههای عمرانی به این امر اختصاص دادهشد.
اما با افت قیمتهای جهانی و کاهش نرخ فولاد در دنیا و بازار داخل از اواسط تابستان امسال رکود به بازار آهن کشور حاکم شد. به طوری که نسبت عرضه به تقاضا بیشتر شد و از همین رو فولادسازان خواستار رشد تعرفه واردات آهن شدند تا به منظور حمایت از تولید داخل از واردات بیرویه فولاد به کشور جلوگیری شود و این در حالی است که این امر تاکنون بهرغم تلاشهای وزارت صنایع و معادن محقق نشده است.
در چنین شرایطی شرکت بازرگانی دولتی به عنوان یک نهاد دولتی به منظور تنظیم بازار داخل، اقدام به فروش کالای وارداتی خود در بورس کالای ایران کرده که این اقدام موجب کاهش شدید نرخها طی چهارشنبه هفته گذشته شد. البته به نظر میرسد این امر در راستای اظهارات وزیر بازرگانی مبنی بر آمدن موج کاهش قیمت در بازار آهن صورت گرفته است که موج اعتراضات فولادسازان را نیز برانگیخت.
تنظیم بازار آهن با عرضه کالاهای وارداتی
یک مقام مسوول در وزارت بازرگانی در مورد فروش بازرگانی دولتی در بورس کالا گفت: این وزارتخانه در راستای تنظیم بازار آهن کالای وارداتی موجود در انبار را که طی یک سال گذشته به همین منظور وارد کرده از طریق بورس کالا عرضه کرده است.
وی درباره اعتراض فولادسازان به این اقدام وزارت بازرگانی افزود: البته به طور طبیعی چنین اقدامی از سوی دولت از مواضع حاشیهای برخوردار است که در این میان عملکرد منطقی وزارتخانه به هر امری ارجحتر است.
این مقام مسوول با بیان اینکه وزارت بازرگانی در مرداد ماه حضوری در بازار نداشته است، تصریح کرد: هماکنون به علت نرخ بالای تیرآهن نسبت به میلگرد نسبت به عرضه تیرآهن در بورس کالای ایران اقدام کرد که این امر تنها به منظور تنظیم بازار بوده است.
وی بورس کالای ایران را مناسبترین اهرم تنظیم بازار در راستای شفافسازی قیمتها دانست، خاطرنشان کرد: از موجودی انبار بازرگانی دولتی به هیچ وجه کالایی وارد بازار غیررسمی نشده است.
دولت در بورس آهننفروشد
در این راستا فولادسازان با اعتراض به پایین بودن نرخ تعرفه واردات و فروش زیر قیمت محصولات وارداتی در بورس کالا معتقدند: متاسفانه تمام تلاش ما بازگشت تعرفه واردات آهن به نرخهای سال قبل بود که نه تنها این امر محقق نشد بلکه بازرگانی دولتی با اقدام اخیر خود مبنیبر عرضه و فروش آهن در بورس کالای ایران تیشه به ریشه صنعت فولاد کشور زده است.فولادسازان تاکید دارند طی سال گذشته و در زمان رونق بازار تعرفه واردات آهن بالا بود اما در سال جاری و به دنبال رکود حاکم در بازار، دولت نسبت به کاهش تعرفهها اقدام کرد که این امر غیرمنطقی است.
به گفته این فولادسازان، دولت در شرایط کنونی بهجای آنکه برای حمایت از صنعت فولاد کشور و خروج رکود از بازار، تعرفه واردات آهن را بالا ببرد، طی اقدامی غیرمنطقی موجودی انبار خود را در بورس کالای ایران و آن هم ۱۰۰تومان زیر قیمت بازار عرضه کرد که این امر در واقع پشت کردن به صنعت فولاد کشور است.به اعتقاد فولادسازان، وظیفه دولت فروش کالا در بازار نیست و تنها باید بنا به تکلیف آهنآلات وارداتی را در زمینه پروژههای عمرانی مصرف کند.
به گفته این فولادسازان، حدود ۴۵روز پیش تولیدکنندگان طی نامهای به وزیر بازرگانی خواستار بررسی وضعیت تعرفه واردات آهن شدند، اما متاسفانه تاکنون هیچ جوابی از سوی این وزارتخانه ارائه نشده است.
ارسال نظر