ایسنا- پراکندگی و خرده مالکی شدید و وجود سه میلیون بهره‌بردار در بازار کشاورزی از رونق بورس کالای کشاورزی می‌کاهد. سیدعلی‌اکبر هاشمیان، مدیرعامل شرکت بورس کالای ایران، اظهار کرد: فاز اول بورس نفت که شامل بخش پایین‌دستی نفت و پتروشیمی است، به صورت موفق عمل می‌کند و کالاهای زیادی طی یکی، دو ماه گذشته پذیرش و به فاز معاملاتی وارد شده‌اند و به‌‌رغم کاهش ۵۰درصدی قیمت‌ها به‌طور متوسط، معاملات انجام می‌شود.

پیش‌بینی معاملات دو میلیارد دلاری در فاز اول بورس نفت تا پایان سال

او ادامه داد: مسوول راه‌اندازی فاز دوم بورس نفت وزارت امور اقتصادی و دارایی است که تشکیل کارگروه آن از سوی وزیر به صالح‌آبادی رییس سازمان بورس، دو وزارتخانه دیگر و بانک مرکزی سپرده شده است و حدود دو ماه پیش، اولین جلسه آن تشکیل شد.وی افزود: فاز اول بورس نفت به شرکت بورس کالا سپرده شده بود که از بهمن سال گذشته آغاز به کار کرده و با موفقیت به کار خود ادامه می‌دهد، به طوری که طی ۹ ماه گذشته ارزش معاملات آن ۱۴ هزار و ۸۸۱میلیارد و ۱۲۹ میلیون و ۳۱۰ هزار ریال و حجم معاملات معادل سه میلیون و ۲۳۰هزار و۹۱۰ تن بوده است و پیش‌بینی می‌کنیم که این میزان ۵/۱میلیارد دلاری تا پایان سال به دو میلیارد دلار برسد.

ادغام بورس کالای کشاورزی عامل کم‌رونقی نیست

مدیرعامل شرکت بورس کالا خاطرنشان کرد: ساختار کشاورزی در ایران با اشکالاتی مواجه است که سبب شده بورس آن چه به صورت مستقل و چه ادغام شده، موفق نباشد و البته اصلاح این ساختار زمان‌بر است. با این وجود کارگروهی در وزارت جهاد کشاورزی درباره این مساله کار می‌کند و پیشنهاداتی به وزارتخانه داده‌اند، اما ادغام به هیچ وجه باعث کم رونق شدن بورس کالای کشاورزی نشده است.

وی با بیان اینکه پنهانی بودن معاملات یا شکل‌گیری آنها در بازارهای غیررسمی مشکل کلی در مورد تمام کالاها اعم از کشاورزی و غیر کشاورزی است، ادامه داد: به دلیل حاکم بودن ساختار خرده مالکی بر معاملات کشاورزی و پراکندگی شدید آن و نیز وجود سه میلیون بهره‌بردار در این بخش و غیرقابل استاندارد کردن کالاهای کشاورزی در کم‌رونق بودن رینگ کشاورزی موثر بوده است. وی اظهار داشت: عدم وجود نهاد میانی که باید به عنوان سرویس دهنده به ایفای نقش بپردازد، در کم رونق شدن آن در بورس کالا موثر بوده است.

هاشمیان گفت: مالکیت بزرگ و تولید انبوه در کشاورزی ما وجود ندارد و تولیدات بسیار متنوع بوده و به صورت خرده مالکی انجام می‌شود.

معامله اقلام وارداتی و رونق رینگ کشاورزی

وی خاطرنشان کرد: معتقدیم که عرضه اولیه اقلام کشاورزی وارداتی باید در بورس کالا انجام شود. چون این کالا قابل استاندارد و تضمین شده بوده و پیشنهاداتی هم در این راستا به شورای عالی بورس و وزارت بازرگانی ارائه کرده‌ایم که مورد موافقت قرار گرفته و در جریان است و تحقق آن به رونق بورس کالای کشاورزی می‌انجامد. وی افزود: به‌رغم رکودی که بر جهان و بخش‌های اقتصادی کشور حاکم است. همه روزه خبرهای مثبتی از بورس کالا منتشر می‌شود.

مازاد تولید روی دست تولید‌کنندگان

او اظهار کرد: فلزات به‌طور مستقیم از قیمت انرژی تاثیر می‌پذیرند و با کاهش قیمت و درآمد نفت، قیمت این کالاها کاهش یافته و به دلیل راکد شدن فعالیت‌های اقتصادی، مازاد تولید روی دست تولید‌کنندگان مانده و قیمت‌ها سقوط کرده است.وی گفت: این شرایط اثر مستقیم روی کشور ما نگذاشته است. چون کماکان دولت برای فعالیت‌های عمرانی هزینه می‌کند به عنوان مثال مسکن مهر فعال است و تنها انبوه‌سازی راکد شده، اما انفرادی‌سازی در اوج رونق است.