خریداران در انتظار موج ارزانی آهن‌آلات

عکس: نگار متین‌نیا

خرید پروژه‌ای میلگرد، فروش قطره چکانی تیرآهن

گروه بورس کالا- منیژه حیاتی: دیروز به‌رغم اینکه نرخ میلگرد در بورس کالای ایران ثابت ماند و تیرآهن تا ۴۰تومان رشد کرد، اما... تاثیر اظهارات اخیر وزیر بازرگانی مبنی برعدم افزایش نرخ تعرفه واردات آهن آلات و تحلیل وی از این موضوع که قیمت‌ها هنوز به سطح نرخ‌های سال قبل نرسیده بر معاملات محصولات فولادی به جز تیرآهن کاملا مشهود بود. در هفته‌های اخیر برخی از فعالان بازار میلگرد به‌رغم رکود حاکم بر بازار این کالا تنها با این پیش‌بینی که در صورت افزایش نرخ تعرفه و تجدیدنظر مسوولان در این خصوص، قیمت‌ها افزایش پیدا می‌کند، اقدام به خرید از بورس می‌کردند، اما دیروز با انتشار اظهارات وزیر بازرگانی، جهت‌گیری این بخش از بازار نیز تغییر کرد در نتیجه میلگردهای ذوب آهن که برای فروش‌های پروژه‌ای عرضه شده بود با همان نرخ‌های پیشنهادی معامله شد و تجار نسبت به خرید این کالاها و وارد شدن به زمان رقابت اجتناب کردند. اما جالب آنکه حتی در این شرایط نیز تقاضای تیرآهن همچنان بالا بود به طوری که در برخی عرضه‌ها تا ۸ برابر حجم عرضه تقاضا وجود داشت.

قیمت‌های میلگرد بورس بالا است

با توجه به اینکه خریداران سبدهای میلگرد، اعتراضی نسبت به قیمت‌های ثبت شده نداشتند، اما به عقیده برخی فعالان بازار در صورتی‌که ذوب آهن کاهش نرخ می‌داد، خریداران بیشتری وارد رینگ می‌شدند.

یکی از کارگزاران بورس با اشاره به عرضه کالاهای این شرکت برای سلف ۳۰/۱۰/۸۷ می‌گوید: با توجه به اینکه همه ساله در بهمن و اسفند ماه معاملات فولاد به نسبت دی‌ماه از رونق بیشتری همراه است، به جز خریداران پروژه‌ای، خریداران دیگری هم هستند که تمایل به خرید محصولات سلف ۳۰/۱۰/۸۹ دارند، اما با توجه به فضایی که اظهارات وزیر در بازار ایجاد کرد و از سوی دیگر آغاز تعطیلات میلادی و کاهش احتمالی رونق معاملات فولادی در بازارهای جهانی، قیمت‌هایی که به عنوان نرخ میلگرد در بورس به ثبت می‌رسد برای اغلب خریداران توجیه ندارد.

به عقیده وی خریداران با توجه به شرایطی که به وجود آمده، در این روز(یکشنبه) انتظار داشتند که با نرخ پایین‌تری میلگرد را از بورس بخرند، اما با توجه به ثبت نرخ‌های پایه از سوی خریدارانی که برای پروژه خرید داشتند، امکان این مساله از بین رفت.

یکی از کارگزاران بورس با اشاره به معاملات کارمزدی در برخی واحدهای تولید می‌افزاید: گفته می‌شود تعدادی از واحدهای تولیدی به‌صورت کارمزدی برای برخی خریداران عمده خود کالا تولید می‌کنند، طبیعتا قیمت نهایی کالایی که به این روش تولید می‌شود برای خریدار، پایین‌تر از خرید عمده از بورس تمام می‌شود. در نتیجه اگر از این زاویه نیز نگاه کنیم طبیعی است که برای تعدادی از خریداران، خرید میلگرد از بورس توجیه ندارد.

بالا بودن قیمت‌ها به نفع تولیدکننده‌ها نیست

در همین حال یکی از فعالان بازار با اشاره به عدم افزایش نرخ تعرفه واردات می‌گوید: اگر نرخ محصولات در بورس به خصوص تیرآهن هر هفته به این شکل در بورس افزایش پیدا کند، احتمال آنکه تیرآهن‌های وارداتی جایگزین شده و واردات توجیه بیشتری پیدا کند زیاد می‌شود. به عقیده وی، تداوم این امر در نهایتا به ضرر بازار و تولیدکنندگان است. با استناد به این موضوع دیروز تعداد زیادی از فعالان بازار به‌رغم اینکه معتقد بودند تیرآهن، بازار بهتری در مقایسه با میلگرد دارد اما در عین حال از رشد بیش از حد آن که در برخی موارد به ۳۰ تا ۴۰ تومان نیز می‌رسید ابراز تعجب می‌کردند.

تقاضای چندین برابری تیرآهن در مقابل حجم عرضه

دیروز سبد تیرآهن سنگین ۲۴ و ۲۷ ذوب‌آهن بیشترین رشد قیمت را داشت به‌طوری‌که نرخ آن از ۷۲۰۰ ریال به ۷۶۱۹ ریال رسید. این کالا به‌رغم اینکه به ۴ برابر یعنی ۴۸۰۰ تن افزایش یافت، اما ۳۰هزار و ۸۰۰ تن تقاضا داشت. در همین حال بالاترین نرخ ثبت شده برای تیرآهن مربوط به سبد تیرآهن، سبک و سنگین ۱۴ تا ۲۷ بود که ۹۰۰۹ ریال فروش رفت. این کالا ۷۴۰ تن فروش رفت. تقاضا برای این کالا ۱۴هزار و ۶۰ تن بود.

سبد تیرآهن سنگین ۲۰ و ۲۲ نیز با نرخ ۷۵۵۶ ریال معامله شد. این کالا ۷هزار و ۴۰۰ریال عرضه شده بود که قیمت آن ۱۵۵ ریال رشد کرد. قیمت تیرآهن کوتاه ۱۴ تا ۱۸ نیز از ۶۵۰۰ ریال به ۶۷۷۷ ریال رسید که ۳۱۳ ریال رشد قیمت داشت.

سبد تیرآهن سبک ۱۴ تا ۱۸ این شرکت نیز از ۷۱۶۰ به ۷۳۷۷ ریال رسید که ۲۱۷ ریال رشد قیمت داشت. سبد تیرآهن و سنگین، نبشی و میلگرد این شرکت با ۳۱۷ ریال رشد از ۷۵۰۰ ریال نرخ پیشنهاد شده به ۷۸۱۷ ریال رسید و معامله شد. این کالا ۸۶ هزار و ۸۷۰ تن تقاضا داشت. سبد تیرآهن ۱۴ تا ۲۰ نیز از ۷۴۰۰ ریال به ۷۶۶۶ ریال رسید. این محصول در مقابل ۳۳۰ تن عرضه، ۶۲۷۰ تن تقاضا داشت. قیمت این کالا ۲۶۶ ریال رشد قیمت داشت.

تیرآهن عربستان و میلگرد ترکیه عرضه شد

دیروز در بورس کالای ایران ۴۴۰۰ تن تیرآهن ۱۴ و ۱۶ تولیدی شرکت United Golf Steel عربستان، با نرخ ۷۷۰۰ ریال عرضه شد، اما خریدار نداشت. بالاترین نرخ تقاضا برای این کالا ۶۵۰۰ ریال بود. میلگرد ۳۲ تا ۱۰-A۳ ترکیه نیز ۴۴۰۰ تن با نرخ ۶۷۰۰ ریال عرضه شد. اما فروش نرفت. بالاترین قیمت برای این کالا ۵۶۰۰ ریال بود.

قراضه فولادی فولاد آذربایجان، ۳۵۰۰ ریال

دیروز ۲۰۰ تن قراضه فولادی (دور بندیل) فولاد آذربایجان ۲۰۰ تن با نرخ ۳۵۰۰ ریال فروش رفت. قراضه فولادی ضایعات (نوردی) نیز ۵۰۰ تن با نرخ ۴۸۱۲ ریال عرضه و معامله شد.

سبد میلگرد ۲۵ تا ۱۴-A۳ این شرکت نیز با نرخ ۶۸۰۰ ریال، عرضه شد که ۷۰۰ تن از آن معامله شد.

فولاد خراسان هم سبد میلگرد ۲۸ تا ۱۴-A۳ را با نرخ ۷۰۵۰ ریال عرضه کرد که فروش نرفت.