یادداشت
راهکارهایی برای خروج بحران بازار آهن
بروز اتفاقات نادر و بس عظیم در اقتصاد دنیا در ماههای اخیر، موجب وارد آمدن خسارات سنگینی به صنایع جهانی و منجمله صنعت ایران شده است.
محمدرضا رحیمیزاده
بروز اتفاقات نادر و بس عظیم در اقتصاد دنیا در ماههای اخیر، موجب وارد آمدن خسارات سنگینی به صنایع جهانی و منجمله صنعت ایران شده است.
صنایعی که از واردات مواد اولیه از بازارهای خارجی بینیاز هستند. از این رهگذر آسیب کمتری را متحمل شدهاند، اما صنایعی که بخش اعظمی از تولید آنها وابسته به واردات مواد اولیه از خارج است متحمل خسارات سنگینتری شدهاند که به نظر میرسد بدون حمایت دولت ادامه حیات آنها بسیار مشکل به نظر میرسد.
یکی از صنایعی که صنعت مادر کشور تلقی میشود و موتور محرک اشتغال را در هر کشوری به حرکت درمیآورد، صنعت فولاد است. با توجه به اینکه در سه ماهه اول و دوم سال جاری قیمت وارداتی شمش فولاد در جهان سیر سریع صعودی را طی کرد، واحدهای دولتی و خصوصی فولاد کشور به ناچار و جهت ادامه فعالیتهای تولیدی اقدام به واردات شمش فولاد کردند و متعاقب آن با ایجاد بحران در اقتصاد کشورهای پیشرفته صنعتی، از سقوط قیمت مواد اولیه به شدت آسیب دیدند و بعضا تا ۶۰ درصد از سرمایه در گردش نقدی خود را در این شرایط از دست دادند.
جا دارد دولت محترم که همواره حامی صنعت کشور بوده است با اقدامات سریع و مدبرانه اجرایی و حمایتی از بروز آسیبهای جدیتر جلوگیری نماید، قطعاً اگر عزم بر این باشد که صنعت فولاد کشور مورد حمایت جدی قرارگیرد. راهکارهای پیشنهادی نگارنده مفید بوده و وضعیت شکننده صنایع فولادی، تقویت خواهد شد.
به نظر میرسد جهت برون رفت از وضعیت بحرانی فعلی، راهکارهای ذیل مفید واقع شوند:
الف: افزایش تعرفه واردات محصولات فولادی وارداتی جهت جلوگیری از دامپینگ فروشندگان خارجی حتی به صورت مقطعی، تا بازگشت به شرایط عادی.
ب: کاهش تعرفه واردات شمش فولاد و رسانیدن آن به حداقل یا صفر درصد
ج: تخصیص بخشی از اعتبارات در نظر گرفته شده جهت بنگاههای اقتصادی زودبازده به صنعت فولاد کشور جهت تامین مواد اولیه، که در آن صورت این اعتبارات بازده اقتصادیشان در کمتر از ۲ ماه آغاز خواهد شد و مفهوم واقعی بنگاههای زودبازده در اقتصاد کشور نمایان خواهد شد.
د: با عنایت به اینکه بخش اعظم و قابل توجهی از سرمایه واحدهای فولاد کشور اعم از خصوصی و دولتی در بحران کاهش قیمت جهانی از بین رفته است درحالحاضر واحدهای فوق از نظر ایفای تعهدات بانکی خود اعم از ارزی و ریالی وضعیت بسیار شکنندهای دارند، جا دارد مسوولان محترم کشور در اقدامی عاجلانه ترتیبی اتخاذ نمایند که بانکهای کشور نسبت به استمهال حداقل ۲ ساله بدهی کارخانجات فولاد کشور اقدام نمایند، این عمل به منزله تزریق خون به رگ حیات اقتصادی این صنعت عظیم است.
از آنجاییکه بارها دیده شده است که دولت محترم در سنوات مختلف و به هنگام بروز بلای طبیعی و خشکسالیها به یاری بخش کشاورزی شتافته است، لازم است این بار صنعت فولاد کشور به همین نحو مورد حمایت جدید قرار گیرد.
ن: با توجه به اینکه قیمت شمش فولاد در بازارهای جهانی به کف رسیده است، ورود انبوه و سریع شمش فولاد و حذف تعرفه وارداتی مربوطه و در اختیار گذاردن آن به صورت مدتدار با نرخهای بینالمللی، صنعت فولاد کشور را تا حد زیادی از نبود مواد اولیه نجات خواهد داد و سهم بسزایی در تعادل قیمت محصولات فولادی در ماههای آتی خواهد داشت.
در پایان ذکر این نکته ضروری است که تزریق تسهیلات ریالی و ارزی به بخش صنعت فولاد کشور و حمایت جدید از صنعت علاوه بر کمک شایان به پایداری تولید در این بخش، زیر مجموعه این صنعت را هم از خطر رکود خواهد رهانید و علاوه بر تضمین اشتغال پایدار در این بخش، متضمن اشتغال پایدار در سایر بخشهای اقتصادی کشور نیز خواهد بود.
یادمان باشد عدم استفاده از ظرفیتهای تولیدی ایجاد شده در این بخش، یعنی اتلاف سرمایه ملی.
فرآیند فولاد
ارسال نظر