محمد حسین بابالو - کرومیت غالبا در ایران در 3 رنج کم عیار کمتر از 38‌درصد Cr2O3 متوسط عیار 38‌درصد تا 42‌درصد و پر عیار بالای 42‌درصد معامله می‌شود که هر رنج خود به چند زیر شاخه تقسیم می‌شود و به ازای هر درصد افزایش یا کاهش عیار جایزه و جریمه در حد 6، 8 و حتی گاهی ده‌هزار تومان در نظر گرفته می‌شود.

تا چند ماه پیش قیمت‌های این ماده رشد چشمگیر و لجام گسیخته‌ای داشته تا جایی که قیمت کرومیت با عیار ۴۱‌درصد را تا نزدیک به ۴۰۰هزار تومان در پاره‌ای از قراردادها معامله شد. این شرایط دقیقا شبیه به یک حباب در بازار عمل کرد و هم اکنون این حباب ترکیده و پوچ بودن آن قیمت‌ها علنی شده است. هم اکنون قیمت‌های این ماده معدنی حالت منطقی تری به خود گرفته است. این در شرایطی است که بازارهای جهانی حالت متعادلی ندارند و کاهش حجم معاملات ویژگی بازار این ماده معدنی است. با توجه به رکود جهانی این ماده معدنی و انواع فروکروم به احتمال قوی شرایط آینده این ماده معدنی رکود چشمگیری در بر خواهد داشت.
با مراجعه به بازار سنگ آهن و مقایسه شرایط فعلی این بازار با 5 ماه گذشته و نیم نگاهی به بازار 2 ماه پیش کرومیت و لحاظ نمودن کاهش شدید معامله این ماده معدنی در بازار جهانی به وخامت وضع این ماده معدنی بیشتر پی می‌بریم. این نمودارها به نقل از نشریه متال بولتن درج شده است.
همانطور که ملاحظه می‌کنید قیمت این ماده معدنی از ۱۰ اکتبر تاکنون ثابت بوده و دلیل آن کاهش چشمگیر حجم مبادلات می‌باشد. افزایش حجم ذخایر این ماده در بندر موید این مطلب خواهد بود. قیمت پیشنهادی مورخ ۲۹ مهرماه برای این ماده با عیار ۳۸ تا ۴۰‌درصد حدودا ۲۸۰ تا ۳۰۰‌هزار تومان است. این ماده یک‌ماه و نیم پیش به مبلغ ۳۷۰ تا ۳۹۰‌هزار تومان معامله شده بود که نشانگر کاهش نزدیک به ۲۵‌درصد قیمت ظرف مدت یک‌ماه است. همچنین عیار ۴۶‌درصد هم اکنون ۳۶۰‌هزار تومان در انبار بندر قیمت می‌خورد، همچنین عیار ۵۴‌درصد چند روز پیش با قیمت ۴۴۰‌هزار تومان معامله شده است (موارد ذکر شده به صورت عینی موجود است). هم اکنون قیمت متغیر است و ملاک مشخصی وجود ندارد. به این دلیل از ذکر قیمت حال حاضر خودداری می‌نماییم. با توجه به توانمندی ضعیف تولیدکنندگان و تجار در بازاریابی بین‌المللی این محصول احتمالا روزهای سختی پیش روی فعالان این بخش خواهد بود.
هم اکنون میزان استخراج ماده معدنی کرومیت تنها از یکی از معادن آفریقای جنوبی به میزان 120‌هزار تن در ماه کاهش یافته است. با توجه به شرایط جهانی که خبر از کاهش چشمگیر معاملات برای سه ماه آینده می‌دهد، توصیه می‌گردد تولید کنندگان سطح تولید خود را کاهش داده و خود را با شرایط بازار تنظیم نمایند.
در نمودار زیر نوسانات قیمت کرومیت با رنج ۳۸‌درصد تا ۴۲‌درصد در بازار داخلی برای محموله‌های کوچک و پرداخت نقدی مشاهده می‌شود. ستون افقی ماه‌های سال و ستون عمودی قیمت برحسب‌هزار ریال است.
به احتمال قوی این قیمت‌ها باز هم کاهش خواهند داشت.
Babaloo_eng@yahoo.com