بازار آهن در لبه پرتگاه

در حال حاضر نرخ آهن آلات وارداتی از قیمت‌های تولید داخل کمتر است

گروه بورس کالا- زهرا مسافر: به علت افت روزانه نرخ شمش فولاد در بازارهای جهانی روند قیمت آهن‌آلات در بازار داخل کاهشی پیش‌بینی می‌شود. در پی تشدید رکود اقتصادی در جهان مشکلات در بازار فولاد نیز افزایش یافته و روز به روز نیز ادامه خواهد داشت. علائمی در بازار وجود دارد که نشان‌دهنده کاهش قیمت آهن‌آلات در آینده نزدیک است. در این میان روند نزولی شمش فولاد که از حدود ۲ الی سه ماه اخیر به علت تعطیلات کارخانه‌ها در دنیا، کاهش قیمت نفت و نوسان نرخ دلار آغاز شده است گویی همچنان ادامه دارد زیرا هم‌اکنون تنش‌های اقتصادی در اروپا و آمریکا و میزان تاثیر سرما بر ارزش نفت دارای نقاط مبهمی است و تا مشخص نشدن این مسائل باید شاهد افت قیمت فولاد در بازارهای جهانی بود. روند نزولی قیمت شمش فولادی طی ماه‌های اخیر به حدی بوده که با وجود منحنی رو به رشد قیمت آهن از روزهای نخستین سال اما به سطح قیمت‌های سال گذشته رسیده است. برخی اعتقاد دارند بازار آهن در لبه پرتگاه قرار دارد و با کوچک‌ترین اتفاقی سقوط آن محتمل است. براساس آمارهای موجود قیمت شمش فولاد در شهریور ۱۳۸۷ دوباره به سر خط رسیده و همانند سال گذشته حدود ۶۰۰دلار معامله می‌شود. افت نرخ شمش فولاد در بازارهای جهانی موجب افت قیمت محصولات نهایی در بازار داخل شده به گونه‌ای که شاهد کاهش قیمت میلگرد به زیر هزار تومان در شهریورماه امسال بودیم. از اول مهرماه سال‌جاری با اجرای طرح مالیات بر ارزش افزوده دوباره قیمت میلگرد در بازار داخل با رشد اندکی روبه‌رو شد اما به عقیده یکی از فعالان اقتصادی با توجه به افت دوباره قیمت شمش در بنادر شمالی و جنوبی کشور تجربه کاهش نرخ میلگرد به زیر ۱۰۰۰تومان تکرار خواهد شد.

بر اساس گفته این فعال بازار آهن، هم‌اکنون قیمت شمش فولاد تحویلی بنادر ایران به حدود ۶۲۰ دلار رسیده که از این رو پیش‌بینی می‌شود حباب ایجاد شده ناشی از اجرای ۳درصد مالیات ارزش افزوده در بازار به زودی ترکیده شود و نرخ میلگرد دوباره به قیمت اواخر شهریور ماه برسد.

این فعال افزود: در حالی که میلگرد در بنادر جنوب طی اواخر شهریور ماه امسال به نرخ ۹۵۰۰ ریال معامله می‌شد اما پس از اعلام قانون مالیاتی جدید به ۱۰۰۰۰ ریال رسید که روند بازار نشان‌دهنده این امر است که به زودی میلگرد وارداتی به مرز ۹۰۰۰ ریال برسد.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر شمش فولاد تحویلی در بنادر شمالی زیر ۷۰۰ دلار است، گفت: با عرضه شمش با قیمت یاد شده، به ناچار رشد حباب‌گونه در بازار آهن می‌ترکد و میلگرد به نرخ بین ۹۰۰ تا ۹۵۰ تومان خواهد رسید.

این فعال بازار آهن پیش‌بینی کرد: از اول آبان ماه امسال دوباره شاهد افت قیمت میلگرد در بازار خواهیم بود.

یک واردکننده بزرگ شمش فولادی به کشور با بیان اینکه طی دو هفته اخیر تاکنون هر تن شمش فولاد به نرخ ۶۵۰ دلار در بنادر شمال معامله می‌شود، تصریح کرد: طی مدت یاد شده شاهد ثبات نرخ شمش فولادی بودیم و پیش‌بینی می‌شود که از این میزان پایین‌تر نیاید.

وی خاطرنشان کرد: کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی یکی از عوامل مهم در افت نرخ شمش فولاد بوده اما پیش‌بینی می‌شود که در صورت کاهش بیشتر، کارخانه‌های تولید‌کننده با مشکلات زیادی رو‌به‌رو شوند.

این واردکننده قیمت هر کیلو شمش را در بازار داخل ۷۷۰ تومان اعلام کرد. یک فعال دیگر در بازار آهن درخصوص وضعیت آتی بازار آهن با اشاره به کاهش قیمت شمش فولاد در بازارهای جهانی گفت: با ادامه وضعیت کنونی به‌طور قطع روند قیمت آهن نزولی خواهد بود.

زیرا در‌حال‌حاضر نرخ محصولات فولادی وارداتی و شمش از قیمت‌های تولید داخل کمتر است.

به گفته وی، در‌حال‌حاضر میزان مصرف فولاد در کشور پایین است و در واقع رکود بر بازار آهن حاکم است و تا زمانی که میزان عرضه از تقاضا کمتر باشد، باید شاهد افت قیمت‌ها باشیم.

وی اظهار داشت: هم‌اکنون محموله‌‌های فولادی که به نرخ گران از قبل خریداری شده در بنادر کشور دپو شده و همچنین کارخانه‌های داخل نیز با انباشت تولید روبه‌رو هستند که مجموعه این شرایط حاکی از افت قیمت آهن در بازار است.

وی تصریح کرد: پیش‌بینی می‌شود به علت مشکلات نقدینگی عرضه‌کنندگان فولاد محصولات خود را به نقطه سربه‌سر برسانند و در آن صورت شاهد نرخ این محصولات حتی پایین‌تر از قیمت‌های جهانی باشیم.

این فعال بازار آهن خاطرنشان کرد، چنانچه دولت تقاضای بازار را تحریک کند و موجب رشد مصرف در کشور شود، بازار آهن از رکود فعلی خارج خواهد شد.

به گفته وی، نمی‌توان پیش‌بینی کرد که قیمت‌های جهانی فولاد هم‌اکنون به کف رسیده باشد زیرا که تا ۵۵۰دلار نیز احتمال کاهش نرخ شمش وجود دارد از این‌رو ادامه روند نزولی قیمت‌ها تا ماه ژانویه پیش‌بینی می‌شود.

وی اظهار داشت: تا زمانی که وضعیت تنش‌‌های اقتصادی در آمریکا و اروپا و تاثیر سرما بر روی ارزش نفت مشخص نشود، به تبع آنها قیمت فولاد هم نامعلوم خواهد بود.