جلسات هفتگی میز کالای فولاد هر هفته با حضور نماینده‌ای از وزارت صنایع و معادن، بورس کالا، انجمن تولیدکنندگان فولاد و روزنامه دنیای‌اقتصاد در وزارت بازرگانی تشکیل می‌شود. در این جلسات به موانع و مشکلات تولید فولاد پرداخته و در پایان جلسه پس از نتیجه‌گیری در وزارت بازرگانی پیگیری می‌شود. متنی که در پی می‌خوانید ماحصل دو جلسه‌ای که میز فولاد در شهریور ماه امسال تشکیل شده است، می‌باشد.

وجود مشکل در تامین نقدینگی موجب می‌شود که واحدهای فولادسازی توانایی پرداخت هزینه‌های جاری خود را نداشته باشند و همچنین برای تامین مواد اولیه مورد نیاز نیز با مشکلات عدیده‌‌ای مواجه شوند(به‌طور مثال عدم توان فولاد آذربایجان در ترخیص شمش وارداتی). عدم تامین مواد اولیه مورد نیاز، ادامه حیات اقتصادی و نیز فرآیند تولید را در این شرکت‌ها مختل می‌کند و باعث کاهش شدید میزان تولیدات طی هفته‌ها و ماه‌های آتی می‌شود. این امر نیز سبب کاهش عرضه و کمبود کالا در بازارهای داخلی خواهد شد. با تولید فولاد بخش‌خصوصی نیز با توجه به اظهارات مسوولان انجمن تولیدکنندگان فولاد، شاهد کاهش تولید در حدود ۱۴‌درصد هستیم. تعطیلی خط تولید تیرآهن در گروه ملی صنعتی فولاد ایران به‌طور مشخص موید این موضوع می‌باشد.در بلندمدت عدم تحقق درآمدهای پیش‌بینی شده شرکت‌های تولیدکننده به علت کاهش فروش، باعث کندی یا توقف طرح‌های توسعه‌ای واحدهای تولیدکننده می‌شود و همچنین علائم ناخوشایندی به سرمایه‌گذاران در خصوص ورود به این صنعت (به ویژه سرمایه‌گذاران داخلی) اعلام می‌کند. در زمینه واردات نیز با توجه به اینکه برای تحقق واردات بایستی از ماه‌های قبل مراحل عملیاتی آن را آغاز کرد، در واقع در زمان خرید (حداقل ۳ تا ۴ماه قبل از تحویل کالا) قیمت‌ها در اوج قرار داشته و لیکن در هنگام فروش کالا، کاهش قیمت‌ها باعث می‌شود که واردکنندگان دچار ضرر و زیان فراوان شوند. این موضوع علاوه بر اینکه توان تجار را برای ادامه واردات به شدت کاهش می‌دهد، باعث می‌شود که سایر تجار نیز جهت انجام واردات اقدامی نکنند. لذا این امر با توجه به تامین حدود ۵۰درصد از نیاز داخلی از طریق واردات، باعث کاهش شدید عرضه در بازارهای داخلی می‌شود. کاهش حجم ۵۱درصد واردات تیرآهن و نیز ۱۶درصد میلگرد طی پنج ماهه اول سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل، نشانه بارزی از رخداد این موضوع است. البته میزان واردات شمش نیز طی همین مدت ۸درصد کاهش را نشان می‌دهد.

پیشنهادات

۱ -آزادسازی محدود و برنامه‌ریزی شده صادرات به منظور تامین نقدینگی واحدهای تولیدکننده.

۲ -تمهیدساز و کار قانونی جهت ورود شرکت بازرگانی دولتی به بازار و بورس برای خرید محصولات فولادی (جایگزین واردات محصولات از خارج کشور) به منظور ذخیره‌سازی و تنظیم بازار در ماه‌های آتی.

۳ -تجدیدنظر در سیاست‌های تعرفه‌ای واردات محصولات فولادی جهت کنترل واردات محصولات فولادی.

۴ -پیشنهاد تعیین تکلیف بودجه‌های عمرانی کشور و تسریع در ابلاغ آن به مراجع ذی‌ربط به منظور ایجاد تقاضا در بازار.