گروه بورس کالا- بنا بر تازه‌ترین گزارش موسسه تحقیقاتی پترولوجیستیکس سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) اعلام کرده است با کاهش تولید ایران وعربستان سعودی عرضه نفت توسط این سازمان تا پایان ماه سپتامبر به شدت کم خواهد شد.

این پیش‌بینی نیز به نوبه خود موجب تقویت بهای طلای سیاه شده است و نشان‌دهنده این است که کشورهای عضو اوپک قبل از آخرین جلسه خود در ماه سپتامبر برای کاهش تولید به توافق رسیده بودند.

به گزارش رویتر، ۱۳ عضو اوپک ۶/۳۲میلیون بشکه نفت در روز در ماه سپتامبر تولید خواهند کرد؛ این کشورها در ماه آگوست ۴/۳۳میلیون بشکه در روز تولید داشتند که به نظر بسیار زیاد و غیرعادی می‌آمد.

کاهش تولید اعضا

بیشتر کاهش تولید از طرف دو کشور عمده تولید‌کننده عضو اوپک یعنی ایران و عربستان سعودی خواهد بود. این دو کشور در ماه آگوست بیشترین عرضه را به مشتریان در بازار داشتند.

انتظار می‌رود عربستان که بزرگترین صادرکننده نفت اوپک است، تولید خود را تا سقف ۵۵/۹میلیون بشکه در روز در ماه سپتامبر کاهش دهد؛ در حالی که این کشور در ماه آگوست ۷/۹میلیون بشکه در روز نفت تولید می‌کرد. در اوایل سال جاری عربستان سعودی تولید خود را به مقدار زیادی افزایش داد تا به گفته خود با صعود غیرقابل کنترل قیمت‌ها مقابله کند. پیش‌بینی می‌شود در ماه سپتامبر میزان تولید نفت ایران به ۰۵/۴ میلیون بشکه در روز کاهش یابد. این کشور در ماه آگوست ۴/۴میلیون بشکه در روز تولید داشته است. میزان صادرات نفت ایران هر ماه می‌تواند تغییر کند و باعث تاثیر فراوان بر عرضه نفت از طرف این کشور می‌شود.

براساس محاسبات موسسه پترولوجیستیکس ۱۲ عضو دیگر اوپک به غیر از عراق ملزم به رعایت سقف تولید اوپک می‌باشند و همه آنها در حال حاضر ۴/۳۰میلیون بشکه در روز تولید می‌کنند که بیشتر از سقف غیر رسمی ۶۷/۲۹ بشکه در روز است.

با گسترش مصرف داخلی و کاهش صادرات نفت در عراق، تولید نفت این کشور تا ۱۰۰هزار بشکه در روز کاهش و به ۲/۲میلیون بشکه در روز در ماه سپتامبر خواهد رسید.

همچنین حملات نظامی در نیجریه موجب کم شدن ۱۴۰هزار بشکه از تولید روزانه این کشور نسبت به ماه آگوست شده است. تولید نفت نیجریه در ماه سپتامبر ۸/۱میلیون بشکه در روز خواهد بود.

عوامل افزایش دوباره قیمت‌ها

در میان فرضیات گوناگونی که برای افزایش دوباره قیمت نفت از روز دوشنبه مطرح شده است، دولت ایالات متحده آمریکا گناه را بر گردن تجار مالی می‌اندازد. در حالی که دست‌اندکاران بازار معتقدند کاهش استخراج کشورهای تولیدکننده در زمانی که نیاز مبرم به این ماده در بازار احساس می‌شود، موجب صعود مجدد ارزش طلای سیاه شده است.

در معاملات روز دوشنبه بورس نیویورک قیمت نفت‌خام برای تحویل در ماه اکتبر با ۳۰دلار افزایش به ۱۳۰دلار در هر بشکه رسید. این اتفاق موجب شگفتی تجار و تحلیل‌گران بازار نفت شد.

حال این سوال مطرح است که چه کسی مسوول افزایش دوباره قیمت نفت است؟

ساموئل بادمن، وزیر انرژی آمریکا، این احتمال را که شرکت‌های نفتی و دست‌اندرکاران صنایع بازرگانی که به نفت احتیاج دارند، به بازار نیویورک وارد شده‌اند تا از کاهش معاملات این ماده جلوگیری کنند، رد می‌کند.

یکی دیگر از مسوولان نفتی آمریکا معتقد است که قیمت‌های غیرعادی بر عوامل بازار تاثیری نداشته است. به گفته وی تجاری که مجبور به بستن قرارداد برای فروش نفت خود با قیمت ارزان شده بودند، مجبور شده‌اند تا نفت خام را با قیمت بالاتر خریداری کنند.

ولی کارشناسان ادعا می‌کنند که خرید و فروش بیش از اندازه نفت و کاهش ذخایر شرکت‌ها پس از توفان‌های گوستاو و آیک که موجب تخریب و تعطیلی بیشتر تاسیسات نفتی خلیج مکزیک شد، عامل صعود مجدد ارزش نفت هستند.

تحلیل‌گران بانک سرمایه‌گذاری گلدمن ساکس می‌گویند که این روند باعث تحمیل فشار مضاعف بر بازار فیزیکی خرید و فروش نفت خام می‌شود؛ زیرا عوامل بازار که با کمبود نفت مواجه شده بودند، تلاش می‌کنند تا قبل از کم‌یاب شدن این ماده آن را خریداری کنند. سایر کارشناسان بر این باورند که کاهش تولید و ذخایر نفت در بازار به دلیل توفان‌های اخیر در خلیج مکزیک موجب افزایش قیمت‌ها شده است.