قیمت آهن به کف رسیده است

آزاده حسینی - فضای بازار آهن به تازگی با رکود عجین شده است و فعالان بازار که از افت یکباره قیمت‌ها شوک زده شده‌اند همگی در کمال ناباوری افت روزانه قیمت‌ها را نظاره می‌کنند.

آنچه که واضح و مبرهن است؛ افت روزانه قیمت‌ها در سطح بازارهای جهانی و انعکاس آن به بازار داخلی ما است (همان‌طور که در ابتدای سال روند قیمت‌ها صعودی بوده و به صورت روزانه قیمت‌ها بالا می‌رفت) مطمئنا این فضای همراه با رعب و وحشت، ضرر و زیانی است که گریبانگیر تجار و تولیدکنندگان فولاد داخلی شده است، اما انعکاس قیمت‌های جهانی فقط به صرف اطلاع‌رسانی و آگاهی فعالان بازار نسبت به آنچه است که در خارج از مرزها در حال اتفاق افتادن است. البته ذکر قیمت‌های بورس‌فلزات لندن بدون هزینه‌های حمل‌ونقل و غیره (پرمیوم) است و مبنای قیمت‌های داخلی نیست و فقط بیانگر اوضاع بازار شمش فولاد بورس لندن است.

بسیاری از خوانندگان به اشتباه قیمت‌های بورس لندن را مبنای قیمت‌گذاری داخلی دانسته و روزنامه دنیای‌اقتصاد را محکوم به انتشار اخبار کذب کرده‌اند که با اندکی دقت نظر آنها این برداشت اشتباه، تصحیح می‌شود.

البته تازه‌ترین اخبار و اطلاعات از بازارهای مالی دنیا نشان از رشد اندک است و افزایش ۶دلاری قیمت نفت در بازارهای جهانی می‌تواند گواه این موضوع باشد. با توجه به اقدام اخیر ایالات‌متحده آمریکا برای خروج از بحران مالی بازارهای جهانی نسبت به این اقدام واکنش مثبت نشان داده و شاخص بورس‌ها نیز در روز جمعه صعودی بوده است.

با توجه به تعطیلات پایان هفته و بسته شدن نرخ نفت روی رقم ۱۰۴ دلار با وجود رشد ۶ دلاری می‌توان به تداوم رشد قیمت نفت و رونق

بازارهای مالی در سطح جهانی امیدوار بود که به واسطه این رشد مطمئنا بازار فولاد جهانی و داخلی از این موضوع تاثیر می‌پذیرند.

رسول خلیفه سلطان، دبیرانجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در مورد وضعیت بازار به خبرنگار دنیای‌اقتصاد گفت: با توجه به پایین آمدن نرخ فولاد دیگر قیمت‌ها به کف رسیده و با توجه به آن یکسری خریدار در بازار به وجود می‌آیند و شروع به خرید خواهند کرد.

وی همچنین ادامه داد: با توجه به آغاز فصل مصرف نفت همچنین پیش‌بینی می‌شود قیمت نفت در ۶ ماه دوم سال افزایش یافته و به تبع آن نرخ فولاد نیز خود را بالا بکشد.

وی همچنین اظهار داشت: این موضوع نیز باید مدنظر قرار بگیرد که معمولا حجم ساخت و ساز در کشورهای حوزه خلیج‌فارس در نیمه دوم سال بیشتر شده و با بالارفتن حجم تقاضا شرایط بهتری در بازار داخلی پیش‌بینی می‌شود.

دبیرانجمن تولیدکنندگان ایران همچنین تاکید کرد: ۳ الی ۴ ماه پایانی سال معمولا قیمت‌ها به اوج خودش در بازارهای جهانی می‌رسد و هر چه به پایان سال نزدیک‌تر می‌شویم قیمت‌ها بیشتر می‌شوند. وی تصریح کرد: البته صادرات شرکت‌های بزرگ فولادی که به تازگی آغاز شده نیز در تعادل بازار می‌تواند نقش موثری ایفا کند.

وی ادامه داد: تقاضای افزایش تعرفه نیز از سوی فولادسازان مطرح شده است که در صورت اجرایی شدن آن شرایط بازار داخل بهبود پیدا می‌کند.

خلیفه سلطان اظهار داشت: باید به این نکته توجه داشت که هزینه واردات در ایران افزایش یافته و نمی‌توان انتظار داشت که با کاهش قیمت‌ها در بازارهای جهانی ما نیز با همان رقم، محصول به دستمان برسد؛ چراکه علاوه بر رشد قیمت عوارض گمرکی و واردات، این واقعیت را که محصول به ایران با نرخ‌های بالاتری نسبت به قیمت‌های جهانی می‌رسد نیز بپذیریم.

وی ادامه داد: در چنین مواقعی کمک دولت می‌تواند بهترین نقش کاربردی را در بازار ایفا کند، چراکه با پرداخت تسهیلات از سوی دولت به تجار و واردکنندگان همانند بسیاری از کشورها می‌تواند بهترین کمک برای گذر از این دوره گذار باشد.

وی در پایان باید به این نکته اشاره کرد که همان طور که اوج‌گیری قیمت‌ها موقتی بود، روند نزولی قیمت‌ها نیز موقتی خواهد بود و حضور دولت همان طور که در دوره رشد قیمت‌ها مانع تسری جهش یک باره نرخ‌ها به ایران شد می‌تواند در دوره نزول نیز با ارائه تسهیلات به تجار و فعالان بازار موثرترین اقدام باشد.