«مالیات بر ارزش افزوده» بازار آهن را تکان داد

گروه بورس کالا - منیژه حیاتی: با توجه به اینکه تنها ۳روز به اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده باقی‌مانده، روز گذشته معاملات آهن‌آلات در بورس کالای ایران با حال و هوای خاصی همراه شد.

بنابراین گزارش ذوب‌آهن نخستین محصولات خود را برای تحویل در ۲/۷/۸۷ عرضه کرد و با توجه به اینکه از ابتدای مهرماه تمامی معاملات مشمول ۳درصد مالیات بر ارزش افزوده می‌شود طبیعتا این محصولات نیز اولین محموله‌ای بودند که شامل حال این قانون می‌شدند.

اما ذوب‌آهن قبل از آغاز معاملات بورس کالا اعلام کرد اگر خریداران تا پایان روز یکشنبه ۳۱/۷/۸۷ وجه موردنظر را واریز کنند، خریدهای آنها مشمول ۳درصد مالیات بر ارزش افزوده نمی‌شود، بنابراین تقاضا در بازار شدت گرفت و همان طور که بسیاری از فعالان بازار پیش‌بینی می‌کردند خریداران تردید را کنار گذاشته و اقدام به خرید کردند به طوری که مجموعا روز گذشته ۱۰۵هزار و ۵۵۰تن تقاضای خرید برای تیرآهن‌های ذوب‌آهن به ثبت رسید. به گفته فعالان بازار هزینه خرید محصولاتی که با در نظر گرفتن ۳درصد مالیات بر ارزش افزوده در بازار خریداری می‌شوند در مقایسه با قیمت‌های فعلی تا ۳۰تومان بیشتر خواهد بود به همین دلیل مشتریان فولاد پس از این تصمیم ذوب‌آهن، تردید را کنار گذاشته و آخرین خریدهای بدون مالیات خود را در بورس انجام دادند تا از این فاصله قیمتی نهایت استفاده را ببرند.

ترمز خرید کشیده می‌شود

در شرایطی که بازارهای جهانی و داخلی در رکود به سر می‌برند،‌ در نگاه اول معامله ۶۴هزار تنی تیرآهن در بورس قابل‌توجه جلوه می‌کند، اما اغلب فعالان بازار معتقدند با توجه به اینکه هنوز خریداران نسبت به چگونگی اجرای طرح مالیات بر ارزش افزوده و تاثیری که این قانون بر عملکرد آنها می‌گذارد اطلاع و آشنایی کافی ندارند، نمی‌توان به این معامله دل خوش کرد؛ چرا که به گفته اغلب کارگزاران، ابهامات موجود، قدرت تصمیم‌گیری را از خریداران گرفته و این سردرگمی به سردرگمی ناشی از سقوط قیمت‌های فولاد در بازارهای جهانی اضافه شده است.

در نتیجه اغلب کارشناسان بازار پیش‌بینی می‌کنند از چهارشنبه هفته آینده که نخستین عرضه‌های مشمول ۳درصد مالیات بر ارزش افزوده فولادسازان در بورس عرضه می‌شود، تقاضا در بازار به صفر برسد. به گفته یکی از فعالان بازار در حال حاضر برای مشتریان فولاد مشخص نیست که بازخورد و نتیجه اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده چیست تا جایی‌که طی روزهای اخیر خریداران اصلی و عمده محصولات ذوب‌آهن اصفهان طی نشستی با مدیران این شرکت زوایای طرح را بررسی کرده‌اند که علت اصلی آن عدم آشنایی این فعالان با طرح بوده است.

به گفته یکی از کارگزاران طی مدت زمانی که از مطرح شدن طرح مالیات بر ارزش افزوده می‌گذرد، بورس کالا و سازمان امور مالیاتی اطلاع‌رسانی کافی در خصوص این قانون و زوایای متعدد آن نکرده‌اند.

به عقیده فعالان بازار، مشتریان و خریداران بازار فولاد باید این قانون را اجرا کنند، اما به نظر آنها تا آشنایی بیشتر با این طرح و نهادینه شدن مباحث مربوط به آن در بازار فولاد فرصت بیشتری لازم است. به گفته یکی از کارگزاران تا زمانی که تجار بازار فولاد نتیجه اجرای طرح مالیات بر ارزش افزوده را نبینند اقدام به خرید نمی‌کنند به همین دلیل این احتمال وجود دارد که ترمز خرید از چهارشنبه در بورس کشیده شود.

جلسه فعالان بازار و فولادسازان

در همین راستا دیروز بعد از ظهر نمایندگان شرکت‌های عرضه‌کننده، کارگزاران و تعدادی از فعالان بازار طی جلسه‌ای با علی‌اکبر هاشمیان، مدیرعامل شرکت بورس کالای ایران به بررسی این قانون پرداختند که هدف اصلی آن آشنایی کارگزاران با قانون مالیات بر ارزش افزوده بود.

تغییر برنامه تولید ذوب‌آهن اصفهان

با توجه به کاهش نرخ میلگرد طی هفته گذشته و عدم کشش بازار نسبت به عرضه‌های این محصول گفته می‌شود ذوب‌آهن اصفهان در نظر دارد، بخشی از خط تولید میلگرد خود را به سمت تولید محصولات دیگر همچون، ناودانی، نبشی و میلگرد با قطر بالا تغییر دهد از سوی دیگر با توجه به جلسه اخیر فولادسازان در ستاد فولاد مبنی بر آزادسازی صادرات محصولات فولادی، این شرکت مجوز ۵۰هزار تن صادرات محصول خود را دریافت کرده است که گفته می‌شود مسوولان آن به دنبال افزایش این رقم به ۱۸۰هزار تن هستند.

تقسیم عرضه‌ها بین کارگزاران

و تثبیت قیمت تیرآهن

روز گذشته در پی رشد تقاضا در بازار و در مقابل پاسخگویی ذوب‌آهن به آن، قیمت‌ها در بازار تثبیت شد. بنابراین گزارش با توجه به اینکه پیش‌بینی می‌شد بیشترین تقاضای بازار مربوط به تیرآهن ۱۸-۱۶-۱۴ باشد و تقریبا تمامی کارگزاران مشتری‌ برای این محصول داشتند، نماینده ذوب‌آهن اعلام کرد در جهت تقسیم منافع حاصل از عرضه بین کارگزاران، هر کارگزاری که خریدار محصول ۱۸-۱۶-۱۴ است می‌تواند عرضه را نیز به نام خود ثبت کند، بنابراین کارگزار خریدار، کارگزار عرضه‌کننده شد درنتیجه در عرضه اول نرخ کشف شده و در عرضه‌های بعد خریداران به صورت مچینگ محصول مورد نیاز خود را دریافت کردند. این اقدام هر چند مورد موافقت کارگزاران قرار گرفت، اما در یکی دیگر از عرضه‌های ذوب‌آهن (تیرآهن کوتاه ۱۸-۱۶-۱۴) نیز این طرح اجرا شد که با مخالفت خریدار اول مواجه شد، اما نهایتا این کالا نیز در زمان مچینگ فروخته شد.

در این روز ۶۰۰تن تیرآهن ۲۴ با نرخ ۹هزار و ۳۲۵ریال، ۴۰۰تن تیرآهن ۲۷ با نرخ ۹۷۰۰ریال، ۸هزار و ۸۰۰تن تیرآهن کوتاه ۱۴، ۱۶‌، ۱۸ به نرخ ۷هزار و ۲۰۰ریال، ۵۲هزار و ۸۰۰تن تیرآهن ۱۴-۱۶-۱۸ به نرخ ۹هزار و ۲۰۰ریال و ۱۸۰۰تن تیرآهن کوتاه ۲۰ و ۲۲ با نرخ ۸۰۰۰ریال معامله شد.

دیروز ۲ سبد میلگرد چینی ۲۵ تا ۱۰-A۳ و ۵ تا ۲۵ عرضه شد که خریدار نداشت. میلگرد چینی وارداتی شرکت بازرگانی دولتی به ۹۰۰۰ریال کاهش نرخ داده شد، اما باز هم معامله‌ای بر روی آن صورت نگرفت.