زهرا سلیمی - با سقوط ارزش دلار و پس از انتشار آمار خرده‌فروشی ایالات متحده آمریکا و گذشتن توفان آیک از جنوب‌غربی این کشور، بهای طلا در بازارهای جهانی اندکی افزایش یافت.

قیمت سایر فلزات گرانبها نیز پس از سقوط ناگهانی در روز پنج‌شنبه دوباره افزایش یافت. بهای پلاتین حدود ۵درصد، پلادیوم حدود ۶درصد و نقره تقریبا ۳درصد افزایش یافت.
ارزش طلا برای تحویل فوری در آخرین معامله بازار نیویورک به 75، 767/75 و 765دلار در هر اونس رسید. طلای آمریکا برای تحویل در ماه دسامبر با 6/2درصد افزایش، 50/764دلار در هر اونس معامله شد. ارزش دلار به دلیل تردید در مورد آینده بانک سرمایه‌گذاری لمان برادرز و همچنین کاهش میزان خرده‌فروشی در آمریکا برای دومین ماه متوالی دوباره کاهش یافت.
بهای طلا که معمولا سرمایه‌گذاران را به عنوان عاملی در برابر تورم جلب می‌کند، با قیمت دلار رابطه معکوس دارد. همچنین ترس از افزایش قیمت نفت و توفان ایک موجب تقویت قیمت این فلز ارزشمند می‌شود. به طور معمول بهای طلا در مواقعی که بلایای طبیعی رخ می‌دهد و یا بحران‌های مالی به وجود می‌آید بالا می‌رود. این فلز زردرنگ جایگاه ایمنی برای سرمایه‌گذاری در مواقع بحرانی می‌باشد.
خطر سقوط
با اینکه ارزش پول آمریکا در روز جمعه کاهش یافت، انتظار می‌رود قیمت دلار در آینده نزدیک دوباره افزایش یابد و همین امر موجب تردید کارشناسان درباره آینده بازار طلا شده است. بنا به گفته کارشناسان ساکسو بانک (Saxo Bank) به نظر می‌رسد روند صعودی قیمت طلا موقتی باشد و بهای این فلز مجددا روند نزولی در پیش گیرد. به گفته آنان پیش‌بینی افزایش ارزش دلار فشار مضاعفی بر بازار طلا وارد می‌آورد.
معامله‌گران می‌گویند بازار تقاضا برای سکه‌های طلا، شمش و جواهرات همچنان گرم است، ولی تغییر چشم‌انداز قیمت طلا بر میزان تقاضا تاثیر گذاشته است. در میان سایر فلزات گران‌بها، پس از سقوط ناگهانی و فروش بیش از اندازه، قیمت پلاتین و پلادیوم بار دیگر افزایش یافت. بهای پلاتین از جمعه گذشته شاهد 14درصد کاهش بوده است؛ به طوری که اکنون قیمت این فلز 50درصد زیر بالاترین قیمت آن در ماه مارس می‌باشد.
پلادیوم نیز با ۹درصد کاهش از جمعه گذشته به ۲۱۲دلار در روز پنج‌شنبه رسید که کمترین میزان آن در سه ماه گذشته بوده است.
سایر فلزات
با پیش‌بینی افزایش تقاضای کشور چین برای مس، قیمت این فلز افزایش یافت؛ ولی انتظار می‌رود با افزایش مجدد ارزش دلار، بهای این فلز نیز بار دیگر کاهش یابد.
روز چهارشنبه قیمت مس در بورس فلزات لندن برای تحویل در سه ماه آینده به 6930دلار در هر تن رسید. بهای این فلز که بیشتر در صنایع برق و ساختمان کاربرد دارد پس از ماه جولای که شاهد بیشترین افزایش بود بیش از 20درصد کاهش یافت. این کاهش قیمت به دلیل پیش‌بینی کم شدن تقاضا از طرف چین بوده است. در بورس نیویورک، قیمت مس برای تحویل در ماه دسامبر با 85/0 سنت افزایش به 1225/3دلار در هر پوند رسید.
به گفته کارشناسان، با افزایش تقاضا از طرف کشورهای عمده مصرف‌کننده مس، قیمت این محصول دوباره روند صعودی خواهد داشت.‌ «خریداران چینی برای معامله مس و‌آلومینیوم دوباره بازخواهند گشت؛ زیرا معادن چین به دلایل امنیتی در حال بسته شدن هستند و به همین دلیل صنایع این کشور با کمبود برق مواجهند.»
به هر حال نوسانات قیمت دلار تاثیرات بسزایی را بر ارزش کالاهایی می‌گذارد که قیمت آنها با دلار تعیین می‌شود. کارشناسان می‌گویند که ارزش دلار در شرایط کنونی بحرانی است و باید منتظر خبرهای جدید در بازار بود. تولید شرکت مس و طلای فری‌پورت و مک‌موران(Freeport McMoran Copper&Gold)، دومین تولیدکننده بزرگ مس جهان، با اتفاق افتادن حادثه‌ای در یکی از کارخانه‌های این شرکت در اندونزی کاهش یافت. این امر موجب افزایش تقریبی قیمت مس شد. زلزله‌ای که روز چهارشنبه در مناطق معدنی شیلی رخ داد نیز موجب نگرانی‌هایی در بازار مس شده است. کاهش تولید برخی از کارخانه‌های خودروسازی جهان موجب کاهش تقاضا برای آلومینیوم شده است. بهای نفت و بازار مالی نیز همچنان از عوامل موثر بر بازار محسوب می‌شوند. ذخایر آلومینیوم در بازار فلزات لندن به بیشترین میزان خود از ماه مارس 2004 یعنی 18/1میلیون تن رسیده است. همین امر ممکن است موجب کاهش بیشتر قیمت این محصول شود. میزان معامله فلز قلع بسیار کم بوده است؛ با این حال قیمت این فلز از 18300دلار در روز چهارشنبه به 18750دلار رسید. قیمت سرب نیز از 1799دلار در روز چهارشنبه به 1850دلار، روی از 1750دلار به 1794دلار و ارزش نیکل از 18350 به 18500دلار در هر تن رسید.