گروه بورس کالا - هفته گذشته حجم معاملات قیر در بورس کالای ایران به شدت کاهش پیدا کرد که از دلایل عمده آن خروج خریداران دولتی (وزارت راه و شهرداری‌ها) از تالار و خرید آنها از طریق خارج از بورس بود، اما هفته گذشته کاهش خوراک واحد قیرسازی پالایشگاه اصفهان نیز یکی دیگر از دلایل کاهش حجم تولید شرکت‌ها اعلام شد.

در همین راستا، بهزاد رضایی‌پور، مدیر فروش شرکت نفت پاسارگاد درخصوص این خبر گفت: کاهش تولید واحد قیرسازی پالایشگاه اصفهان تنها بخشی از دلایل کاهش معاملات قیر است. وی خاطرنشان کرد: موضوع مهم این است که به غیر از پالایشگاه اصفهان دیگر پالایشگاه‌ها هم گرفتار این مشکل می‌شوند. برای مثال تولید پالایشگاه تهران نیز از ۲۵۰۰ به ۵۰۰ تن کاهش پیدا کرده است.

رضایی‌پور یادآور شد: در صورت تداوم این شرایط که به دلیل اولویت قرار گرفتن نیروگاه‌های کشور در مصرف نفت کوره به وجود آمده، دیگر پالایشگاه‌های کشور نیز به مرور زمان گرفتار کاهش تولید می‌شوند.

وی در خصوص نوع تخصیص قیر در بورس به خریداران دولتی و خصوصی گفت: اولویت شرکت‌های تولیدکننده قیر عرضه در بورس و فروش در تالار اصلی است به همین دلیل ما تمامی عرضه خود را ابتدا در تالار اصلی عرضه می‌کنیم و اگر مازادی وجود داشت به صورت مچینگ به وزارت راه و شهرداری‌ها ارائه می‌کنیم. از این بابت بخش خصوصی و خریداران این بخش نگرانی از بابت عدم عرضه قیر در تالار اصلی نداشته باشد.

وی در ادامه یادآور شد: با احتساب کاهش خوراک‌ واحدهای قیرسازی، تولید قیر در کشور تا ۳۰درصد کاهش پیدا می‌کند.

کارشناسان بازار با توجه به این امر پیش‌بینی می‌کنند با کاهش حجم عرضه قیمت این محصول مجددا با رشد همراه شود. در این صورت قدرت خرید خریداران بخش خصوصی که بر خلاف دولتی‌ها تمامی هزینه‌ و قیمت قیر را پرداخت می‌کنند به شدت کاهش پیدا می‌کنند.

از این رو انتظار می‌رود شرکت پخش و پالایش هر چه زودتر در نحوه تعیین سهم این شرکت از قیمت نهایی قیر تجدیدنظر کند؛ چرا که اخیرا سهم پخش و پالایش که تامین‌کننده خوراک قیر است از ۷۵درصد به ۸۸درصد افزایش پیدا کرد و بدین ترتیب باعث شد تا نرخ قیر به بیش از ۴۲۲تومان افزایش پیدا کند. در غیر این صورت همان طور که قبلا نیز هشدار داده شده در صورت افزایش مجدد قیمت قیر، صنایع وابسته به این کالا به شدت در معرض نابودی و ورشکستگی قرار می‌گیرد.