زهرا سلیمی

هر روزه ما شاهد خبرهای بدی در بخش بانکی مانند کاهش شدید منابع مالی و اعتباری می‌باشیم.

در گذشته اعتبارات به آسانی واگذار می‌شدند و در نتیجه با کاهش ارزش سرمایه بانک‌ها با ورشکستگی مواجه شدند.

در شرایط کنونی بانک‌ها از مدل‌های قدیمی واگذاری اعتبارات و وام‌ها پیروی می‌کنند تا بتوانند شکست‌های سال گذشته را جبران کنند و از میزان وام‌ها قبل از اینکه دولت نقدینگی جدید ‌وارد بازار کند، بکاهند.

این روند موجب کم شدن پول نقد در بازار شده است. زمانی که مردم بانک‌ها را فقط به عنوان سیستمی می‌شناختند که تامین‌کننده وام و اعتبار برای آنان می‌باشد، سپری شده است. امروزه بهای نقدینگی بالا رفته است و بانک‌ها در این باره بسیار محتاط عمل می‌کنند، زیرا نوسانات قیمت نقدینگی ممکن است به ورشکستگی آنان بیانجامد.

با این روند که دوره به دست آوردن آسان پول برای مردم تمام‌شده است، نباید تعجب کرد که چرا سرمایه‌گذاران در این آشفته‌بازار نقدینگی به سرمایه‌گذاری در بازار کالاها و به‌خصوص فلزات گرانبها روی آورده‌اند تا بتوانند از تعهدات بانکی دور باشند. خوبی سرمایه‌گذاری در بازار فلزات گرانبها این است که این محصولات قابل‌چاپ نیستند و برای هیچ کس تعهد بازپرداخت ایجاد نمی‌کنند. در حالی که اسکناس فقط تکه‌ای کاغذ است که ارزش آن را سیستم بانکی منتشرکننده آن تعیین می‌کند. البته بازار فلزات نمی‌تواند کاملا جایگزین سیستم بانکی شود، ولی می‌تواند جایگاه ایمنی برای سرمایه‌گذاران در این روزهای بحرانی باشد. در سال ۲۰۰۴ میلادی ارزش طلا ۳۰۰دلار بود که اکنون به ۱۰۰۰دلار رسیده است. آیا این افزایش قیمت ادامه خواهد یافت؟ آیا مشکلات بازار مالی تمام می‌شود؟بانک‌ها بخش حیاتی در سیستم جدید تجارت می‌باشند. دولت جورج بوش و صندوق فدرال آمریکا برآنند تا با اعمال سیاست‌هایی اعتماد مردم را دوباره به سیستم مالی جلب کنند که البته نگران‌کننده است.

هنری پاولسون، وزیر خزانه‌داری آمریکا سردمدار مبارزه با اقتصاد بیمار آمریکا می‌باشد که ناشی از بازار نامتعادل مسکن، شرایط بد بازار مالی و توقف ارائه وام و اعتبار، افزایش بی‌رویه قیمت انرژی و غذا، آمار ناامید‌کننده بیکاری و کاهش شدید ارزش دلار شده است.این شرایط بار مسوولیت سنگینی بر دوش او و بن‌برنانک، وزیر خزانه‌داری فدرال ایالات متحده گذاشته است.

این مشکلات در بیشتر کشورهای جهان اتفاق افتاده است. بانک‌مرکزی انگلستان در تلاش برای نجات بخش مسکن این کشور است و به زودی ضررهای میلیاردی در این بخش را اعلام خواهد کرد. در کشورهای اروپایی، به خصوص اسپانیا، رکود بخش ساختمان تهدید جدی برای رشد اقتصادی به حساب می‌آید. کسری پول در سرتاسر جهان قابل مشاهده است. از تابستان گذشته بانک‌ها بی‌توجه به توان بازپرداخت مشتریان به صورت آزاد شروع به واگذاری وام کردند. علاوه بر مشکلات ذکر شده در بازار مالی می‌توان به تاثیر افزایش تورم بر کاهش ارزش پول اشاره کرد. در نتیجه نمی‌توان روی امنیت سرمایه‌گذاری در بخش مالی حساب کرد. به همین دلیل سرمایه‌گذاران بیشتر به بازار طلا و نقره روی می‌آورند.فاصله عمیق بین ارزش طلا و پول باید کاهش یابد. اینکه کاهش این فاصله با افزایش قیمت طلا و نقره یا کاهش ارزش پول محقق خواهد شد تعیین‌کننده آینده سیستم مالی خواهد بود. به هر حال طلا و نقره جایگاه ایمنی برای سرمایه‌گذاران بوده و خواهد بود.روز شنبه قیمت طلا در بازار نیویورک به ۲۰/۸۵۸ دلار و قیمت نقره به ۳۶/۱۵ دلار رسید.

منبع: گلدسیک