سیاست جدید چین برای کنترل بازار فولاد

انجمن آهن و فولاد چین اعلام کرد سیستم سنتی قیمت‌گذاری فولاد با مشکلات زیادی روبه‌روست و با افزایش سریع قیمت این کالا، مشکلات این سیستم بیشتر نمودار شده است. به گزارش مرکز خدمات فولاد ایران، علت این امر آن است که در این سیستم دو نوع قیمت و دو کرایه حمل وجود دارد. با توجه به حجم عظیم تقاضای این کالا، تفاوت قیمت در کل رقم بسیار بزرگی است. افزایش سریع قیمت سنگ آهن و کرایه حمل آن، توسعه صنعت فولاد این کشور را دچار مشکل کرده است.

به همین علت، چینی‌ها به دنبال ابزارهایی هستند که برای درازمدت کارایی و اعتبار داشته باشد. در حال حاضر باید واردات سنگ آهن کنترل شود تا رشد تولید فولاد به نظم درآید.

از سوی دیگر این انجمن سه راهکار برای محدود کردن واردات سنگ آهن دارد. یکی از آن‌ها تشویق تولید‌کنندگان فولاد برای کشف معادن سنگ‌آهن در چین است.

چون معادن ناشناخته زیادی در چین وجود دارد. از سوی دیگر باید صادرات کالاهای نورد شده با ارزش افزوده پایین به شدت کنترل شود تا کالاهای با ارزش افزوده بالا صادر گردد.

تفاوت زیاد قیمت‌های داخلی با قیمت‌های صادراتی فولاد نیز بر قیمت سنگ‌آهن و کرایه تاثیر می‌گذارد که برای صنعت فولاد چین زیان‌آور می‌باشد.

اگر سود تولید هر تن فولاد ۶۰۰ یوآن، حدود ۸۵ دلار باشد، چین با صادرات ۷۰‌میلیون تن خود می‌تواند ۴۲‌میلیارد یوان، حدود ۶‌میلیارد دلار، هر تن سود به دست آورد.

این در حالی است که با افزایش قیمت مواد اولیه، چین برای صادرات ۷۰میلیون تن فولاد باید ۱۲۰‌میلیارد یوان، حدود ۵/۱۷‌میلیارد دلار هزینه کند تا ۴۰‌میلیون تن سنگ‌آهن وارد نماید. این بدون در نظر گرفتن کرایه حمل است.

از سوی دیگر کارخانجات باید کیفیت کالاها را دقیق‌تر کنترل کنند و به استانداردهای یکدست نزدیک‌تر شوند.

به گزارش انجمن آهن و فولاد چین، احتمال دارد حجم صادرات فولاد این کشور در نیمه دوم ۲۰۰۸ به دلیل زیاد شدن اختلاف قیمت‌ها در بازار داخلی و بازارهای جهانی، به وضعیت قبل برگشته و مجددا افزایش یابد.

یکی از مقامات این انجمن اعلام کرد تلاش‌های دولت برای جلوگیری از صادرات بیش از حد فولاد تاکنون تاثیرات مطلوبی داشته است.

صادرات محصولات فولادی با ۳۵/۲۰درصد یا ۸۸/۶‌میلیون تن کاهش نسبت به سال قبل به ۹۱/۲۶‌میلیون تن در نیمه اول سال‌جاری رسیده است.

اختلاف میان قیمت‌های فولاد در بازار داخلی و بازار جهانی در ژوئن افزایش یافته است.

طبق آمار در اواخر ژوئن قیمت ورق گرم ۱۱۹۳ دلار، ورق سرد ۱۲۸۲ دلار و میلگرد ۱۰۱۴ دلار در هر تن بود. در حالی که در دوره مورد بررسی، قیمت این کالاها در بازار شانگهای چین به ترتیب ۸۷۰ دلار، ۱۰۵۸ دلار و ۷۴۷ دلار هر تن بوده است.

رییس انجمن آهن و فولاد چین اظهار داشت: تقاضای شدید فولاد در جهان و عرضه کم آن می‌تواند موجب افزایش مجدد صادرات در نیمه دوم شود.

بنابراین، کنترل رشد صادرات و بهینه‌سازی سبد کالاهای صادراتی امری ضروری برای چین به حساب می‌آید. وی گفت اگر صادرات محصولات فولادی در نیمه دوم مجددا افزایش یابد، دولت مجبور است سیاست‌های جدی‌تری را در زمینه صادرات در پیش بگیرد.