با توجه به حجم پایین تولید فولاد نسبت به حجم تقاضا در کشور، کارشناسان صنعت فولاد از مدت‌ها پیش زنگ خطر را برای فعالان و تولیدکنندگان این صنعت به صدا درآورده بودند، اما... بی‌توجهی مسوولان به این صنعت باعث شده تا بازارآهن مدام دستخوش نوسان باشد، به طوری که در ابتدای سال‌جاری با انعکاس رشد قیمت جهانی فولاد به بازار داخلی ما، بازارآهن به دلیل بافت سنتی با فشار تقاضا روبه‌رو شده و از همین رو یکباره شاهد افزایش قیمت‌ها شدیم.

اما حضور دولت در ابتدای سال‌جاری در بازارآهن مانعی شد برای تطبیق بازار داخلی با بازار جهانی و بدین ترتیب با توقف عرضه شرکت‌های بزرگ دولتی تولیدکننده انواع آهن‌آلات در بورس کالای ایران قیمت‌‌ها به طور تصنعی پایین نگهداشته شده است. این موضع بی‌انگیزگی تجار و بازرگانان را برای واردات فولاد به کشور فراهم آورد، به طوری که حجم واردات کشور طی ۴ماه ابتدای سال نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۸درصد کاهش نشان می‌دهد.

در آمار گمرک واردات تیرآهن طی ۴ماه ابتدای سال‌جاری معادل ۱۲۷هزار و ۲۲۸تن بود، در حالی که رقم واردات این محصول در مدت مشابه سال قبل ۳۶۰هزار و ۲۴۰تن بود.میلگرد نیز سال قبل با حجم ۷۹۰هزار و ۵۵۴تن طی ۴ماه ابتدای سال قبل وارد شده بود، در حالی که در مدت مشابه سال‌جاری با رقم ۶۱۶هزار و ۸۷۰تن وارد کشور شد.البته رقم واردات در مورد شمش نیز با کاهش مواجه شد، این رقم سال قبل یک‌میلیون و ۲۸۵هزار و ۹۴۲تن بود، در حالی که ۴ماه در سال‌جاری معادل یک‌میلیون و ۲۱۵هزار و ۹۴۵تن شد.

با پایین آمدن حجم واردات فولاد به کشور و بی‌انگیزگی تجار جهت واردات، کارشناسان بار دیگر از وقوع بحران در بازار آهن خبر دادند اما این بار نیز دولت به جای واردات شمش و قرار دادن آن در اختیار تولیدکنندگان مستقیما از طریق واردات آهن‌آلات و عرضه موجودی‌های انبار در بورس کالا تعادل بازار آهن را به هم زد. این در حالی بود که روند قیمت شمش فولاد به واسطه رشد تقاضا روز به روز در سطح جهانی در حال افزایش بوده و نیاز شدید منطقه خاورمیانه به واسطه رشد ساخت و ساز و پایین بودن حجم تولید شمش فولاد طی ماه‌های اخیر باعث شد تا ایران و امارات بیلت را با بالاترین نرخ خریداری کنند.

تولیدکنندگان داخلی نیز برای بقای ادامه فعالیت کارخانه‌های خود مجبور به خرید شمش با نرخ ۱۱۰۰ تا ۱۱۵۰تومان در هر کیلو شدند،البته با ورود محصولات نهایی از سوی بازرگانی دولتی و عرضه‌های بالای یک تاجر آهن به دلیل خرید سهام فولاد خوزستان، جهت تامین وجه سهام آن شرکت، بازار به یکباره با حجم بالای آهن‌آلات مواجه شد. بالا رفتن حجم موجودی بازار و از سوی دیگر پایین آمدن قیمت نفت و رکود حاصل از آن در بازارهای جهانی و رخنه آن به بازار ما باعث شده تا از سه هفته قبل بازار آهن با رکود مواجه شود و هر چه زمان می‌گذرد، این اوضاع آشفته‌تر می‌شود. این اوضاع آشفته در حالی به بازار آهن تحمیل شده که در صورت ارائه بودجه برای اجرای پروژه‌های عمرانی مطمئنا بازار از این حالت رکود خارج می‌شود.یعنی تنها راه‌حل این مساله بالا رفتن حجم خرید است. البته تصمیم دیرهنگام دولت مبنی بر ارائه تسهیلات به تولیدکنندگان برای واردات شمش نیز موثر واقع نشده، چرا که تولیدکنندگان ادعا دارند با اجرای این طرح مشکل آنها حل نمی‌شود. در حال حاضر مشکل تولیدکنندگان فروش با حاشیه سود مناسب است، در حالی که با بالا رفتن نرخ شمش و پایین آمدن قیمت محصول نهایی این حاشیه سود از بین رفته و در مرز ورشکستگی قرار گرفته‌اند و حتی یاری دولت برای واردات شمش نیز در این شرایط برای آنها صرفه اقتصادی ندارد، چرا که قیمت شمش نسبت به محصول نهایی بالا بوده و مقاومت آنها برای ثابت نگه داشتن قیمت محصول نهایی نیز موثر واقع نمی‌شود و شیوع ساخت و ساز، بیرون آمدن از رکود فعلی تنها راه‌حل برون رفت از مشکلاتی است که گریبانگیر تولیدکنندگان شده است.