آزاده حسینی

آهنگ کاهشی قیمت مواد اولیه فولاد طی مبادلات هفته اخیر در بازارهای جهانی شدت گرفته است. قیمت انواع شمش فولاد در بازارهای جهانی طی مبادلات منتهی به ۱۱ مردادماه پایین آمد. افت قیمت شمش در حالی صورت می‌گیرد که شدت کاهش نرخ محصولات نهایی نسبت به مواد اولیه بیشتر است. در بازارهای جهانی نرخ بیلت صادراتی بلاروس بیشترین افت قیمت را داشت و سوریه نیز بیشترین کاهش قیمت را در شمش وارداتی طی هفته قبل تجربه کرد. همچنین در بین کشورهای تولید و مصرف‌کننده شمش فولاد، چین ارزان‌ترین بازار را داشت و ایران و امارات نیز گران‌ترین بازار بیلت را به خود اختصاص دادند.

طی مبادلات منتهی به یازدهم مردادماه نرخ بیلت صادراتی قزاقستان با ۱۲۵دلار کاهش نسبت به هفته قبل بر روی رقم یک‌هزار و ۳۰دلار انجام شد.

ترکیه بیلت صادراتی خود را ۲۰دلار کاهش داد، اما نرخ بیلت ترکی صادراتی نسبت به بیلت در بازار داخل این کشور حدود ۸۰دلار بالاتر است، به طوری که بیلت صادراتی ترک با میانگین نرخ یک‌هزار و ۲۵۰دلار مورد مبادله قرار می‌گیرد و نرخ بیلت مبادله شده در بازار داخل ترکیه یک‌هزار و ۱۷۵دلار بود.

هند نیز که در مبادلات ماه جاری نرخ بیلت خود را افزایش داده بود در مبادلات هفته اخیر آن را ۲۵دلار کاهش داده و با میانگین نرخ یک‌هزار و ۶۵ دلار به صورت FOB پیشنهاد داد.

این گزارش حاکی است اختلاف قیمت بیلت وارداتی در ایران نسبت به بازار بسیار اندک بوده و این موضوع در آینده موجب بی‌انگیزگی تجار جهت واردات شمش فولاد به ایران می‌شود.

در‌حال‌حاضر نرخ بیلت وارداتی بنادر شمالی و جنوبی به ایران به صورت C&F به ترتیب یک هزار و ۱۰۰ و یک ‌هزار و ۹۵دلار در هر تن است، درحالی‌که میانگین نرخ بیلت در بازارهای داخل تحویل در کارخانه‌ یک هزارو ۱۰۵دلار است. بنابراین با احتساب هزینه حمل نرخ بیلت وارداتی به کشور بالاتر از بیلت تولید داخل است. البته کمبود بیلت در داخل یکی از عواملی است که تولیدکنندگان را وادار می‌کند برای تهیه بیلت و اسلب به هر قیمتی تن دهند.

در‌حال‌حاضر نرخ محصول نهایی در بازار داخل تاحد مواد اولیه پایین آمده است. قیمت بیلت وارداتی به امارات هم ۸۰دلار کاهش یافت و با نرخ یک‌هزارو ۱۰۰ تا یک هزارو ۱۱۰دلار صورت گرفت.

سوریه که در گذشته بیلت را با نرخ‌های بالا تهیه می‌کرد نیز در مبادلات هفته اخیر با ۱۸۵دلار کاهش بیلت را دریافت کرد. نرخ بیلت وارداتی به سوریه به صورت C&F یک هزارو ۲۵دلار بود.

بیلت صادراتی چین تنها محصولی بود که در مبادلات هفته اخیر با رشد همراه شد. نرخ رشد بیلت صادراتی چین در مبادلات هفته اخیر ۲۵دلار بود که باعث شد قیمت این محصول به یک‌هزارو ۴۰دلار برسد. برزیل نیز نرخ بیلت خود را ۴۰دلار کاهش داد. این محصول با نرخ یک هزارو ۶۰دلار روانه بازارهای جهانی شد. آمریکا نیز بیلت را با قیمت یک‌هزارو ۱۲۰دلار وارد کرد. واردات این محصول به صورت C&F انجام شد. برخلاف بیلت نرخ اسلب در مبادلات منتهی به ۱۱ مرداد تغییر قیمتی نداشت. اسلب صادراتی هند هم با نرخ یک‌هزارو ۸۵ دلار صورت گرفت. برزیل نیز اسلب را به صورت FOB با نرخ یک‌هزارو ۶۰دلار صادر کرد. اوکراین و روسیه نیز به ترتیب اسلب را به صورت FOB با نرخ یک‌هزارو ۱۱۰دلار صادر کردند.