فولادسازان در انتظار تسهیلات ۲/۲میلیارد دلاری هستند
واردات شمش فولاد در تعلیق
طی توافقی که فیمابین وزارت بازرگانی، انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، بانکمرکزی و شرکت بورس کالای ایران حاصل شده مقرر شد تا مبلغ ۲/۲میلیارد دلار از محل اعتباراتی که مجلس شورای اسلامی در طرح مبارزه با خشکسالی در نظر گرفته بود به تولیدکنندگان فولاد برای تامین شمش مورد نیازشان اختصاص یابد.
آزاده حسینی
طی توافقی که فیمابین وزارت بازرگانی، انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، بانکمرکزی و شرکت بورس کالای ایران حاصل شده مقرر شد تا مبلغ ۲/۲میلیارد دلار از محل اعتباراتی که مجلس شورای اسلامی در طرح مبارزه با خشکسالی در نظر گرفته بود به تولیدکنندگان فولاد برای تامین شمش مورد نیازشان اختصاص یابد. این مبلغ قرار بود در ازای واردات شمش و به شرط تولید و عرضه آن در بورس کالای ایران از طریق بانک ملی در اختیار تولیدکنندگان قرار بگیرد.
این تصمیم برای رفع مشکلات تولیدکنندگان به دلیل ناتوانی آنها در تهیه شمش، اتخاذ شده بود، اما تاکنون اجرایی نشده و با وجود رکود فعلی بازار و کاهش قیمت محصولات نهایی در صورت اجرایی نشدن این تصمیم، پیشبینی میشود تولیدکنندگان که شمش مورد نیازشان را با قیمتهای بالا تهیه کردهاند با مشکل جدی روبهرو شوند.
بانک مرکزی اعتبار نمیدهد
تقی بهرامی نوشهر، رییس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران درخصوص طرح فوق گفت: این طرح بسیار خوبی بود که با حمایت وزارت بازرگانی پیش رفته، اما متاسفانه به دلیل عدم همکاری بانکمرکزی تاکنون اجرایی نشده، وی ادامه داد: قرار بود این تسهیلات هفتههای قبل در اختیار انجمن قرار بگیرد که متاسفانه عدم پرداخت تسهیلات مالی از سوی بانک مرکزی به بانک ملی تاکنون هیچ وجهی برای واردات شمش در اختیار انجمن قرار نگرفته است.
واردات از طریق شرکت تعاونی فولادسازان
بهرامی اظهار داشت: قرار بود تولیدکنندگان برای کنترل بازار و جلوگیری از آشفتگی در قالب شرکت تعاونی فولادسازان اقدام به واردات شمش کنند تا به این ترتیب از طریق یک کانال با فروشنده مذاکره کرده و با چانهزنی قیمت را پایین آورده و اقدام به خرید کنند.
وی ادامه داد: این تعاونی حدود یک سالی هست که شروع به کارکرده و اکثر تولیدکنندگان نیز عضو این تعاونی هستند.
وی تصریح کرد: البته امیدواریم به زودی این اعتبار از سوی بانک مرکزی در اختیار بانک ملی قرار گرفته و تولیدکنندگان بتوانند این اعتبار را آن هم در این شرایط دریافت کنند.
وی از دلایل عمده رکود بازار را اعلام خبر پرداخت تسهیلات برشمرد و گفت: باوجود آنکه تاکنون خبری از پرداخت تسهیلات به تولیدکنندگان داده نشده، اما اعلام این خبر باعث شده تا قیمتها در بازار با کاهش مواجه شود.
کاهش حجم نقدینگی دلیل رکود بازار
رسول خلیفه سلطان دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد نیز در این خصوص به خبرنگار ما گفت: تسهیلات موردنظر برای واردات شمش از طریق انجمن تاکنون اجرایی نشده است.
وی ادامه داد: اما مطمئنا این تصمیم با مساعدت وزارت بازرگانی و بانک مرکزی تا دو هفته آینده اجرایی خواهد شد.
خلیفه سلطان از جمله دلایل رکود بازار را عدم پرداخت تسهیلات مالی از سوی بانکها برشمرد و گفت: عدم اعطای تسهیلات از سوی بانکها باعث شده تا حجم نقدینگی کاهش یافته و قدرت خرید مردم پایین بیاید، لذا رکود بر بازار حاکم شده است.
وی تصریح کرد: با وجود آنکه در این اواخر روند قیمت فولاد در بازار ایران با تاثیرپذیری از بازارهای جهانی نزولی بوده، اما پیشبینی میشود قیمتها در بازار افزایش یابد.
قیمت محصول نهایی از نرخ مواد اولیه پایینتر آمده
جهانبخش شکری، رییس هیات مدیره شرکت مجتمع جهان فولاد غرب که تولیدکننده تیرآهن است در خصوص وضعیت بازار به خبرنگار ما گفت: در حال حاضر شرایط بازار به قدری آشفته شده که نرخ مواد اولیه از محصول نهایی بالاتر شده و تولید دیگر مقرون به صرفه نیست.
وی ادامه داد: در حال حاضر برای واردات شمش باید کیلویی ۱۱۵۰تومان بپردازیم که به علاوه هزینههای حمل و گمرکی حدود کیلویی ۱۳۰۰تومان میشود این در حالی است که نرخ تیرآهن هم اکنون به دلیل رکود بازار به حدود ۱۰۰۰تومان رسیده است.
وی تصریح کرد: هم اکنون قیمت شمش در بازارهای جهانی پایین آمده و در صورت ارائه این تسهیلات بهترین زمان برای خرید شمش است.
شکری اظهار داشت: اگر رقم ۲/۲میلیارد دلاری برای واردات شمش در اختیار فولادسازان قرار بگیرد، میتواند راهکار مناسبی برای جلوگیری از بروز بحران باشد، چرا که در خوشبینانهترین حالت از زمان ثبت سفارش تا تحویل کالا حدود ۳ماه زمان میبرد.
وی یادآور میشود، سید علی اکبر هاشمیان مدیرعامل شرکت بورس کالای ایران در مصاحبه اخیر خود، ارائه تسهیلات ویژه به تولیدکنندگان فولاد را منوط به عرضه در بورس کالا دانست و اعلام کرد: برای دریافت این تسهیلات بورس کالا کلیه ضمانتهای لازم را پرداخت میکند و نیازی به ارائه ضمانتنامه برای دریافت تسهیلات از سوی تولیدکنندگان نیست.
تولیدکنندگان فولاد با یک سوم ظرفیت کار میکنند
برنا- رییس اتحادیه آهن و فولاد تهران با بیان اینکه تولیدکنندگان فولاد به جای سه شیفت یک شیفت کار میکنند، گفت: تولیدکنندگان بخش خصوصی به منظور جلوگیری از اخراج کارگران و تعطیلی کارخانههای خود هماکنون با حداقل سود به حیات خود ادامه میدهند.
«محمد آزاد»، با اشاره به کاهش نسبی قیمت آهن در کشور گفت: تاثیر کاهش قیمت نفت بر بازار آهن مقطعی بوده و با افزایش احتمالی قیمت نفت، نرخ آهنآلات نیز افزایش مییابد.
رییس اتحادیه آهن و فولاد تهران با بیان اینکه گرانی آهن از طریق واردات به کشور تحمیل میشود، گفت: بیش از ۵۰درصد نیاز آهن کشور از طریق منابع داخلی تامین و مابقی از طریق واردات تامین میشود.
وی با بیان اینکه بخش دولتی هماکنون با استفاده از زغالسنگ، سنگآهن و انرژی ارزان تولید میکند، گفت: این درحالی است که هماکنون بخش خصوصی مجبور به واردات شمش آهن با قیمت بالا است.
آزاد افزود: بخش خصوصی به دلیل کمبود مواد اولیه و افزایش هزینهها، به جای سه شیفت در یک شیفت فعالیت میکند که این امر رقابت این بخش با تولیدکنندگان دولتی را به حداقل رسانده است.
وی با بیان اینکه ۴۰درصد تولید آهن کشور از طریق بخش خصوصی تامین میشود، گفت: نبود کوره ذوبآهن در خط تولید شرکتهای خصوصی از عمده مشکلات این بخش است.
رییس اتحادیه آهن و فولاد تهران با اشاره به اجرای ۸ طرح توسعه صنایع فولادی در کشور اظهار داشت: با راهاندازی این طرحها تولیدکنندگان بخش خصوصی مجبور به خرید شمش فولاد از خارج نبوده و با استفاده از سنگآهن داخلی و ذوب آن در کورههای خود قادر به تولید شمش خواهند بود.
وی از آغاز عملیات اجرایی ۳ تا ۴ طرح در بخش خصوصی خبر داد و گفت: براساس پیشبینیهای صورت گرفته طی دو سال آینده کشور از واردات شمش بینیاز میشود.
به اعتقاد آزاد با راهاندازی کورههای ذوبآهن در خط نورد داخلی نه تنها گرانی آهن در سطح جهان وارد کشور نمیشود بلکه ایران به صادرکننده آهن نیز تبدیل میشود.
ارسال نظر