دورنمای مبهم بازار آهن

منیژه حیاتی

دیروز باز هم میلگرد و تیرآهن‌های عرضه شده در بورس کالا فروش نرفت و بازار این محصولات دومین هفته رکود خود را آغاز کرد.

براساس این گزارش، دیروز ذوب‌آهن اصفهان ۲ سبد میلگرد و یک سبد تیرآهن و فولاد آذربایجان و خراسان هر یک، یک سبد میلگرد در بورس عرضه کردند. سبد میلگرد وارداتی از چین نیز در این روز عرضه شد که از میان تمامی این کالاها فقط یک سبد از میلگردهای ذوب‌آهن فروش رفت. در نتیجه نرخ‌ها ثابت ماند و تغییری در میانگین قیمت بازار ایجاد نشد. علت اصلی فروش نرفتن محصولات این شرکت‌ها عدم توافق طرفین بر روی نرخ‌های پیشنهادی بود. دیروز در حالی که ذوب‌آهن حاضر به کاهش نرخ خود نشد، خریداران نیز در برابر این نرخ‌ها مقاومت کرده و حاضر به خرید با نرخ‌های بالا نشدند. عرضه‌کنندگان با اشاره به نرخ شمش فولاد، کاهش بیش از حد نرخ تیرآهن و میلگرد را مقرون به صرفه ندانسته و به همین دلیل بود که نماینده فروش ذوب‌آهن اصفهان در پاسخ به درخواست کاهش قیمت بازار اعلام کرد در حال حاضر قیمت شمش به طور میانگین ۱۱۲۵دلار است در این شرایط امکان عرضه تیرآهن‌های این شرکت با قیمت ۹۸۰۰ریال وجود ندارد.

برخی خریداران معتقدند در حال حاضر نرخ بازار غیررسمی از نرخ در کارخانه و قیمت‌های بورس پایین‌تر است و عرضه‌کنندگان باید نرخ‌های خود را کاهش دهند.

اما از سوی دیگر دیروز به نظر می‌رسید تعدادی از خریداران و تجار از عدم کاهش نرخ محصولات ذوب‌آهن راضی بودند. به گفته یکی از کارگزاران، محصولات ذوب‌آهن که پیش از این برای سلف مرداد ماه در بازار عرضه شده در بازار توزیع شده و اگر محصولات فعلی ذوب‌آهن با نرخ‌های پایین‌تری در بورس عرضه شود، تجاری که محصولات سلف مرداد را خریداری کرده‌اند به شدت ضرر می‌کنند درنتیجه منطق حکم می‌کند که عرضه کننده با توجه به کاهش قیمت‌ها در بازار، با کاهش نرخ خود طی هفته جاری ریسک بازار را بیش از پیش برای تجار و خریداران بورس بالا نبرد، اما از سوی دیگر پایین بودن نرخ محصولات بازار غیررسمی در حالی مطرح می‌شود که معاملات آن نیز با کاهش همراه شده است. فعالان بازار این شرایط را سردرگمی بیش از حد بازار عنوان می‌کنند. در این رابطه فعالان بازار می‌گویند: کاهش جهانی نرخ انرژی، فولاد و دلار همگی دست‌به‌دست هم دادند تا خریداران در این چند روز تصمیم مشخصی نسبت به خرید نداشته باشند.

به گفته یکی از فعالان بورس، خریداران در حال حاضر منتظر هستند تا بازار چه در نرخ‌های پایین و چه در نرخ‌های بالا به یک ثبات و نقطه مشخص برسد و بعد نسبت به خرید اقدام کنند.

از این رو اغلب فعالان پیش‌بینی می‌کنند اگر شرایط رکود تا هفته آینده ادامه پیدا کند این احتمال وجود دارد که ذوب‌آهن و دیگر فولادسازان در نرخ‌های خود تجدیدنظر کرده و کاهش نرخ دهند.

براین اساس دیروز کارگزاران، تالار معاملات رینگ فلزی را با این امید که گره معاملات در هفته آینده باز شود ترک کردند.

انتظار کاهش نرخ در هفته آینده در حالی از سوی خریداران مطرح می‌شود که از هفته گذشته ۲سبد میلگرد سلف ۳۰/۶/۸۷ با نرخ‌های بالاتر از ۱۳۰۰۰ریال فروش رفته و این به نظر برخی فعالان بازار نشان‌دهنده رشد مجدد قیمت‌ها در ماه آینده است، اما برخی دیگر با توجه به پایین بودن و محدود بودن حجم این دو سبد فروش رفته، نرخ‌های این ۲ سبد را چندان تعیین‌کننده نمی‌دانند و معتقدند طی هفته آینده عرضه و تقاضاهای واقعی، وضعیت کلی بازار را نشان خواهد داد. به گفته فعالان بازار در حال حاضر تجار نقدینگی کافی برای خرید دارند، اما منتظرند تا وضعیت بازار نفت، انرژی و نرخ دلار به همراه مذاکرات ژنو به طور دقیق مشخص شود و بعد اقدام به خرید کنند.

دیروز سبد میلگرد ۳۲ تا ۱۰-A۳ ذوب‌آهن با نرخ ۱۳۲۰۰ریال، ۱۲۷۰تن عرضه و معامله شد اما سبد میلگرد ۲۵ تا ۱۲-A۳ آن که ۵هزار و ۲۸۰تن با نرخ ۱۳۲۰۰ریال عرضه شده بود معامله نشد. قیمت خریداران برای این کالا ۱۰۰۰۰ریال بود.

سبد تیرآهن ۱۴-۱۶-۱۸ این شرکت هم ۲۸۰تن با نرخ ۱۰۸۱۲ریال عرضه شد که خریداران نرخ ۹۸۰۰ریال را پیشنهاد دادند که به دلیل عدم توافق خریدار و فروشنده معامله‌ای روی آن صورت نگرفت.

دیروز ورق گرم ۲۰ تا ۴۰ فولاد کاویان نیز دومین کالایی بود که در بورس ۲۲۰تن با نرخ ۱۱۴۰۰ریال معامله شد.