پیشبینی متال بولتن از آینده بازار آلومینیوم
آقای Berry، تحلیلگر بازار فلزات از موسسه Barclays Capital اعتقاد دارد، به رغم اقدامات انجام شده برای افزایش ظرفیت تولید آلومینیوم در جهان، ولی گلوگاه اصلی تولید آلومینیوم همانند سایر صنایع انرژیبر، محدودیت بازار انرژی و افزایش شدید قیمت آن است. در میان فلزات پایه، کمبود برق بیشترین تاثیر را در کاهش تولید آلومینیوم در سال جاری داشته است. برآورد میشود که از ابتدای سال ۲۰۰۸، کمبود برق باعث افت تولید آلومینیوم در حدود ۷۲۱هزار تن شده است.
رشد تولید جهانی آلومینیوم در سه ماه اول ۲۰۰۸ بسیار کند شده و در مقایسه با مدت مشابه سال ۲۰۰۷ به ۷درصد رسیده است. در حالی که میزان رشد تولید آلومینیوم در سه ماه اول سال ۲۰۰۷ نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۰۶، ۱۳درصد بوده است. از طرف دیگر به اعتقاد تحلیلگر مذکور، چشمانداز مصرف آلومینیوم در جهان مطلوب است و انتظار میرود میزان تقاضای آلومینیوم طی ۱۰سال آینده سالانه بیش از سه میلیون تن افزایش یابد. این بدین معنا است که هر سال باید ۶کارخانه ذوب با ظرفیت ۵۰۰هزار تن راهاندازی شود تا به افزایش تقاضا پاسخ داده شود. لکن افزایش ظرفیت با یک چالش قوی به نام انرژی مواجه میباشد. لذا با توجه به شرایط حاکم بر بازار آلومینیوم انتظار میرود که با محدودیت عرضه و افزایش تقاضا، قیمت آلومینیوم رو به افزایش بگذارد.
انتظار میرود که بازار جهانی آلومینیوم در سال ۲۰۰۸ با کسری عرضه در مقایسه با تقاضا مواجه شود و این کسری در سال ۲۰۰۹، تشدید خواهد شد. به همین دلایل پیشبینی میشود که متوسط قیمت آلومینیوم در سال ۲۰۰۸ به ۳۴۷۰دلار/تن و در سال ۲۰۰۹ به ۴۵۰۰دلار/تن برسد.
آقای Glaye، تحلیلگر بازار فلزات از موسسه MF Global میگوید: این درست است که افزایش قیمت انرژی حاشیه سود کارخانجات ذوب آلومینیوم را تحت فشار قرار داده است، اما سوابق و تجربیات گذشته نشان میدهد که افزایش قیمت انرژی لزوما همراه با افزایش قیمت آلومینیوم و کاهش تولید و عرضه آن نیست.
طبق اطلاعات موجود، قیمت آلومینیوم از سال ۲۰۰۵ حدود ۳۲درصد افزایش یافته است. در حالی که قیمت انرژی طی مدت مشابه مذکور بیش از ۳۰۰درصد و قیمت گاز طبیعی در حدود ۲۰۰درصد رشد داشته است و بهرغم افزایش هزینه تولید، تولید جهانی آلومینیوم همگام با افزایش تقاضا روند افزایشی داشته است. رشد تولید آلومینیوم طی سالهای ۲۰۰۸-۲۰۰۵ در حدود ۶/۳۰درصد میباشد در حالی که افزایش تقاضا در مدت مزبور، ۵/۳۲درصد برآورد میشود.
ضمنا باید توجه کرد که بدون شک بخش عمدهای از افزایش عرضه و تقاضا از کشور چین بوده است و حال این سوال مطرح است که آیا چین میتواند همچنان نرخ رشد قابلتوجه فعلی را حفظ کند.
همچنین انتظار میرود با افزایش هزینه انرژی، احداث کارخانههای تولید آلومینیوم در مناطقی که به انرژی ارزانقیمت دسترسی دارند، تمرکز یابد. بنابر این پیشبینی میشود که در آینده منطقه خاورمیانه و تا حدودی روسیه به مناطق عمده تولید آلومینیوم تبدیل شوند. با توجه به طرحهای توسعهای در دست اجرا برای تولید آلومینیوم در منطقه خاورمیانه و راهاندازی تعدادی از این طرحها در سال جاری و سال آینده، بازار آلومینیوم شاهد عرضه مطلوب بهرغم احتمال کاهش تولید در برخی از سایر مناطق دنیا خواهد بود. ضمنا لازم به ذکر است که بحث محدودیت عرضه و انرژی اخیرا در حالی در صدر تحلیلها و اخبار قرار گرفته است که چشمانداز تقاضا همچندان قوی نمیباشد. رکود و کسادی حاکمبر اقتصاد آمریکا هم در حال عمیق شدن در خود آمریکا و نیز در حال گسترش به سایر مناطق خارج از آمریکا میباشد و انتظار میرود شرایط مذکور حداقل طی ۱۸ماه آینده تداوم یابد.
در نتیجه، پیشبینی میشود که میانگین قیمت آلومینیوم در سال ۲۰۰۸ به ۲۸۹۰دلار/تن و در سال ۲۰۰۹ به ۲۷۵۰دلار/تن برسد.
منبع: متال بولتن
ارسال نظر