افزایش عطش بازار برای خرید تیرآهن

گروه بورس کالا - منیژه حیاتی: دیروز درپی هجوم خریداران برای خرید تیرآهن، نرخ این کالا در معاملات بورس کالای ایران رشد کرد.

به گزارش خبرنگار دنیای اقتصاد، از ابتدای سال‌جاری و درپی افزایش نرخ محصولات فولادی در بازار، نرخ تیرآهن در مقایسه با میلگرد از ثبات بیشتری برخوردار بود که اغلب این مساله به تفاوت نوع کاربرد این دو محصول نسبت داده می‌شد، اما از اواخر هفته قبل تیرآهن‌های عرضه شده در بورس با تقاضای بالایی مواجه شد تا جایی‌که اشتیاق شدید خریداران و رقابت آنها بر سر خرید تیرآهن‌های مذکور، فعالان بورس را غافلگیر کرد. برخی کارگزاران بورس کالای ایران معتقدند باتوجه به اینکه طی هفته‌های اخیر بخش قابل توجهی از آهن‌آلات انبار شده، در بازار عرضه و توزیع شده است، تجار طی این مدت توانسته‌اند قدرت نقدینگی خود را افزایش دهند.

از این‌رو اغلب آنها افزایش تقاضای تیرآهن را به این مساله نسبت می‌دهند. گروهی دیگر معتقدند طی یک ماه اخیر فاصله نرخ میلگرد در بورس و بازار غیررسمی تا حدودی کمتر شده و بدین‌ترتیب حاشیه سود کمتری برای خریداران عمده در این بخش وجود دارد؛ اما تیرآهن‌های عرضه شده در بورس در مقایسه با بازار غیررسمی و بازار خرده‌فروشی ارزان‌قیمت‌تر هستند، بنابراین برای تجار سرمایه‌گذاری در این بخش و استفاده از این فاصله قیمت جذابیت بیشتری دارد بنابراین به گفته این گروه رشد تقاضای تیرآهن را می‌توان به این مساله نیز نسبت داد.

البته دیروز عرضه‌های ذوب‌آهن هم در مقایسه با تقاضای بازار محدود بود. هر چند این شرکت در اغلب موارد عرضه خود را تا ۳ برابر افزایش داد اما تقاضای بازار درمقایسه با عرضه بیشتر بود. بدین‌ترتیب عدم تعادل در عرضه و تقاضا، یکی از علل اصلی ایجاد رقابت و رشد نرخ تیرآهن بود.

دیروز بیشترین تقاضا برای تیرآهن‌هایی بود که کاربرد ساختمانی دارند برای مثال تیرآهن‌های ۲۷ که در پی فشار تقاضا نرخ آن به ۱۱هزار و ۵۰۹ریال رسید.

یکی از کارگزاران بورس رشد تقاضا برای این‌گونه تیرآهن‌ها را به افزایش نرخ سیمان در بازار مربوط دانسته و معتقد است با توجه به آزادسازی نرخ سیمان و افزایش قیمت آن، هزینه نهایی استفاده از این کالا در ساختمان‌سازی بالا رفته؛ بنابراین مصرف‌کنندگان و ساختمان‌سازان ترجیح می‌دهند در مواردی که امکان استفاده از تیرآهن به جای سیمان وجود دارد از تیرآهن‌های مذکور استفاده کنند و حتی‌الامکان مصرف سیمان را پایین بیاورند.

البته به غیر از تیرآهن ۲۷، تیرآهن ۱۴- ۱۶- ۱۸ هم با تقاضای بالایی مواجه شد که بازار نهایتا مجبور به اجرای ضریب یک‌دوم شد و از کارگزارانی که بیش از حد تقاضا داشتند خواسته شد تا نیمی از تقاضای خرید خود را حذف کنند.

در این روز سبد تیرآهن کوتاه ۱۴-۱۶-۱۸ ذوب‌آهن کاهش نرخ داشت و تیرآهن‌های ۲۰ تا ۳۰ هم فروش نرفت اما بقیه کالاهای این شرکت رونق زیادی داشتند.

البته دیروز علاوه بر تیرآهن، بازار میلگرد هم رونق قابل توجهی داشت تا جایی که حتی بیش از ۵۰درصد میلگردهای چینی بازرگانی دولتی که تحویل آن در جاده ساوه بود، فروش رفته و خریداران با رغبت بیشتری در این بازار حضور یافتند.

البته گفته می‌شود بهبود فرآیند تحویل این محموله‌ها یکی دیگر از دلایل داغ‌تر شدن بازار محصولات چینی است.

بر اساس این گزارش تاکنون ۳هزار و ۲۰۰تن از ۴هزار و ۱۸۰تن کالای عرضه شده توسط این شرکت به مشتریان ارائه شده که این مساله تا حدودی نگرانی‌های ناشی از عدم تحویل به موقع کالاهای وارداتی مذکور را کاهش داده است.

دیروز میلگردهای فولاد آذربایجان هم در فضای رقابتی فروش رفت و افزایش پیدا کرد اما محصولات گروه ملی به دلیل اینکه سلف ماه هفتم عرضه شده بودند با تردید بیشتری از سوی خریداران مواجه شد.

دیروز میانگین نرخ تیرآهن در بازار، ۱۰هزار و ۶۵۹ریال بود و بالاترین نرخ مربوط به تیرآهن ۲۷ بود که با نرخ ۱۱هزار و ۵۰۹ریال ثبت شد. این کالا ۷هزارتن با نرخ ۱۰هزار و ۹۰۰ریال عرضه شد که به دلیل بالا بودن تقاضا برای آنکه به ۳۸هزار تن رسیده بود، بازار به رقابت رفت، این کالا نهایتا با افزایش نرخ معامله شد.

تیرآهن ۱۴ و ۱۸ نیز ۲۲۰تن عرضه شد که به دلیل بالا بودن تقاضا، عرضه به ۶۶۰تن افزایش پیدا کرد. نهایتا در پی رقابت کارگزاران نرخ آن افزایش یافته و به ۱۰۸۶۱ریال رسید.

سبد تیرآهن ۱۴ تا ۲۴ کالای بعدی بود که ۵هزار و ۲۸۰تن با نرخ ۱۰هزار و ۶۰۰ریال عرضه شد.

به دلیل تقاضای ۶۳هزار و ۳۶۰تنی برای آن بازار رقابتی شده و با نرخ ۱۰هزار و ۹۲۲ریال معامله شد. بالاترین نرخ ثبت شده برای این کالا ۱۰هزار و ۹۸۸ریال بود.

تیرآهن کوتاه ۱۴-۱۶-۱۸ ذوب‌آهن، سلف ۳۱/۴/۸۷ نیز ۱۳۲۰تن با نرخ ۹هزار و ۱۰ریال عرضه شد که به دلیل اصرار خریداران بر کاهش نرخ، قیمت آن به ۸۶۰۰ریال کاهش پیدا کرد.

نهایتا با افزایش عرضه به ۵هزار و ۷۲۰تن همین مقدار کالا معامله شد. بقیه خریداران نرخ را قبول نکرده و از بازار خارج شدند.

سبد تیرآهن کوتاه ۲۰ تا ۳۰ سلف ۳۱/۴/۸۷ ، ۱۳۲۰تن با نرخ ۹۷۰۰ریال عرضه شد که به دلیل عدم توافق خریدار و فروشنده کالایی معامله نشد.

سبد تیرآهن ۱۴-۱۶-۱۸ ذوب‌آهن، ۷هزار و ۹۶۰تن با نرخ ۱۰هزار و ۲۵۰ ریال عرضه شد. تقاضای این کالا ۱۰۱هزار و ۶۴۰ تن بود که به دلیل اعمال ضریب یک دوم تقاضا به ۶۶هزار و ۴۴۰تن کاهش پیدا کرد. این کالا پس از رقابت کارگزاران، با نرخ ۱۰هزار و ۸۱۲ریال معامله شد.

میانگین نرخ این کالا ۱۰هزار و ۷۶۵ریال بود. سبد تیرآهن ۱۴ تا ۲۷، ۲۲۰ تن با نرخ ۱۰۹۰۰ریال عرضه شد که در پی رقابت کارگزاران نرخ آن به ۱۱هزار و ۳۰۱ریال رسید. سبد میلگرد ۲۲ تا ۱۰-A۳ سلف ۳۱/۵/۸۷، ۵۶۰ تن با نرخ ۱۲هزار و ۹۵۰ریال عرضه شد که این کالا هم با رقابت کارگزاران به نرخ ۱۳هزار و ۳۶۶ریال رسید. سبد میلگرد ۳۲ تا ۱۰-A۳ این شرکت ۳هزار تن با نرخ ۱۲هزار و ۹۵۰ریال عرضه شد که ۲۴هزار تن تقاضا برای آن وجود داشت، کارگزاران رقابت کرده و نرخ را به ۱۳هزار و ۲۶۸ریال رساندند.

سبد میلگردهای چینی هم که تحویل آنها در بندرعباس و جاده ساوه بود به ترتیب با نرخ ۱۲۴۰۰ریال و ۱۲۴۵۰ریال فروش رفتند. محموله‌های فروش رفته جاده ساوه ۲۵ تا ۱۰-A۳ بود که مجموعا ۲هزار و ۹۰ تن فروش رفت. محموله‌های بندرعباس هم ۲۲۰تن معامله شد.

به عقیده فعالان بازار، رونق معاملات میلگرد چینی نشان می‌دهد تقاضا برای میلگرد همچنان بالا است و این پیش‌بینی که نرخ میلگرد در بورس به ۱۴۰۰۰ریال برسد قوت بیشتری می‌گیرد اما با توجه به تمهیداتی که برای ورود شمش فولاد و تامین نیاز فولادسازان به مواد اولیه در نظر گرفته شده، فعالان بازار معتقدند، اگر هم نرخ این کالا افزایش پیدا کند بر روی ۱۴۰۰۰ریال ثابت خواهد ماند، چون یکی از دلایل اصلی هجوم خریداران در شرایط فعلی، اخباری است که از کاهش تولید فولادسازان بخش خصوصی منتشر می‌شود.

به عقیده این گروه در حال حاضر بازار تا حدودی تحت تاثیر کاهش حجم تولید فولادسازان بخش خصوصی قرار گرفته است، اما اگر این امکان برای آنها فراهم شود که بتوانند بدون دغدغه مالی، شمش مورد نیاز خود را وارد کنند، از التهاب بازار هم تا حدودی کاسته خواهد شد و ضمن منطقی شدن نرخ‌ها در بازار رسمی، در بازار غیررسمی نیز نرخ‌ها همپای تغییرات جهانی پیش خواهد رفت.