گروه بورس کالا- زهرا مسافر: این روزها فقدان و گرانی شمش فولاد به یکی از چالش‌های مهم و اساسی فولادسازان بزرگ و کوچک ایرانی تبدیل شده است.

در سال‌های گذشته تولیدکنندگان فولاد نگران رشد روزافزون قیمت شمش بودند، اما در سال جاری نگرانی کمبود شمش بر گرانی آن چیره شده است.
از سوی دیگر کمبود نقدینگی نوردکاران ایرانی و افزایش بوروکراسی بانک‌ها سبب شده تا منابع ارزی و ریالی لازم در اختیار این دسته از تولیدکنندگان نباشد.
اما تازه‌ترین خبرها حاکی است که وزارت بازرگانی، بورس کالا و بانک ملت طی توافقی به دنبال تسهیل واردات شمش فولاد هستند.
به نظر می‌رسد با افزایش واردات شمش، تولید انواع آهن‌آلات افزایش و از تورم قیمت آهن‌آلات در ماه‌های پرمصرف سال کاسته ‌شود.
با واردات شمش فقط از کمبود ناگهانی آهن‌آلات کاسته می‌شود، اما نباید دیگر به دنبال شمش ارزان در بازار بود. خبرها حاکی است که قیمت جهانی شمش فولاد در کشورهای بزرگ تولیدکننده این محصول تنی 1340دلار پیشنهاد می‌شود، اما اقدام دولت در مورد واردات شمش می‌تواند به رشد افسارگسیخته قیمت فولاد در داخل کمک کند.
محمدصادق مفتح، معاون بازرگانی داخلی وزارت بازرگانی در این خصوص گفت: واردات شمش فولاد به کشور بر اساس همکاری فی‌مابین وزارت بازرگانی، سیستم بانکی، شرکت بورس کالای ایران و انجمن تولیدکنندگان فولاد صورت خواهد گرفت.
وی با اشاره به میزان وام‌ ارزی که به تولیدکنندگان بخش‌خصوصی فولاد برای واردات شمش داده می‌شود، تصریح کرد: میزان وام بر اساس ظرفیت تولید کارخانه اختصاص خواهد یافت.
معاون بازرگانی داخلی وزارت بازرگانی در خصوص محل اختصاص وام برای واردات شمش فولاد خاطرنشان کرد: این رقم از محل اعتباراتی که به معضل خشکسالی از سوی مجلس شورای اسلامی تخصیص یافته تامین خواهد شد.
وی با بیان اینکه اجرایی شدن طرح یاد شده تاثیر بسزایی بر تسهیل واردات بخش فولادی خواهد داشت، گفت: با اختصاص وام ارزی به تولیدکنندگان بخش خصوصی فولاد برای واردات شمش فولاد به کشور حجم زیادی شمش وارد کشور می‌شود که این امر موجب کاهش قیمت فولاد و ثبات قیمت‌ها در بازار داخلی خواهد شد.
محمد صادق مفتح تصریح کرد: با اجرایی شدن طرح یاد شده طی ماه‌های آتی، بازار آرامی برای آهن در داخل پیش‌بینی می‌شود.
مدیرعامل شرکت بورس کالای ایران در این زمینه گفت: به منظور ایجاد بستر مناسب برای فعالیت هر چه بیشتر بخش‌خصوصی فولاد، توافق یاد شده برای واردات شمش میان سازمان‌های ذکر شده صورت گرفته که محوریت آن با وزارت بازرگانی بوده است.
سید علی اکبر هاشمیان افزود: از محل اعتباراتی که مجلس برای معضل خشکسالی تصویب کرده برای واردات بیلت و فولاد خام مبلغی در نظر گرفته شده تا با مکانیزم آسان‌تری بخش خصوصی بتواند نسبت به تامین مواد اولیه و کالای ساخته شده در کشور اقدام کنند.
وی با اشاره به اینکه بانک ملی به عنوان بانک عامل برای پرداخت وام به تولیدکنندگان بخش خصوصی فولاد در نظر گرفته شده است، تصریح کرد: این امر به دنبال توافق میان بانک مرکزی و وزارت بازرگانی صورت گرفته است.
مدیرعامل شرکت بورس کالای ایران خاطرنشان کرد: به منظور تسهیل در پرداخت تسهیلات لازم برای واردات شمش به تولیدکنندگان فولاد بخش خصوصی، مقرر شد تا انجمن تولیدکنندگان فولاد بر اساس میزان ظرفیت کارخانه‌ها و نیاز آنها به مواد اولیه، نسبت به توزیع اعتبارات مورد نظر اقدام کند و به منظور تضمین بازگشت وام به سیستم بانکی نیز عرضه محصولات فولادی باید از طریق بورس کالا انجام شود.
وی با اشاره به نقش اساسی شرکت بورس کالا در این خصوص افزود: با عرضه محصول در تالار فلزی وزارت بازرگانی نسبت به تولید کالای ساخته شده مطمئن خواهد شد و دیگر اینکه سیستم بانکی نیز در زمینه عدم وصول یا به تعویق افتادن وام ارائه شده به واردکنندگان شمش نگرانی نخواهد داشت.هاشمیان تصریح کرد: طرح یاد شده به منزله سوپاپ اطمینانی برای فعالیت هرچه بیشتر تولید‌کنندگان فولاد بخش‌خصوصی و سیستم بانکی می‌باشد.وی با بیان اینکه با تحقق طرح یاد شده بازار آهن از ثبات برخوردار خواهد شد، گفت: بازار آرامی برای ماه‌های آینده پیش‌بینی می‌شود.
مدیرعامل فولاد البرز نیز که از فعالان باتجربه بخش‌خصوصی فولاد محسوب می‌شود، در این زمینه افزود: بخش‌خصوصی از این طرح استقبال می‌کند، زیرا که این امر علاوه تامین شمش مورد نیاز بخش‌خصوصی، رشد اشتغالزایی را به دنبال دارد.
حسن مصیب‌زاده تصریح کرد: در صورت اختصاص وام ارزی از سوی سیستم بانکی کشور به تولید‌کنندگان بخش‌خصوصی فولاد به منظور تامین شمش مورد نیاز خود، می‌توان شمش را حداقل 100 دلار ارزان‌تر خریداری کرد و این امر به طور حتم بر روی قیمت‌ تمام شده تاثیر بسزایی خواهد داشت.
وی اظهار داشت: در صورت تحقق طرح یاد شده، پیش‌بینی می‌شود که قیمت هر کیلو میلگرد روی پایه ۱۳۵۰ تا ۱۴۰۰ تومان ثابت بماند.
مدیرعامل فولاد البرز تصریح کرد: در صورت اختصاص وام ارزی از سوی سیستم بانکی به تولید‌کنندگان بخش‌خصوصی برای واردات شمش مورد نیاز آنها، بازار باثباتی برای آهن‌آلات طی ماه‌های آینده پیش‌بینی می‌شود.افزایش اشتغالزایی و رشد تولید نیز از مزیت‌های دیگر طرح مورد نظر است و در این صورت دیگر نیازی به واردات فولاد نخواهیم داشت.
مدیرعامل فولاد الیگودرز همچنین در این زمینه گفت:‌در صورت جایگزین شدن واردات مواد اولیه به جای محصول نهایی، قیمت آهن در بازار کنترل بیشتری خواهد شد.
مسعود استاد عظیم با بیان اینکه طرح یاد شده چند ماهی مطرح بوده است، اظهار داشت: در صورت تحقق این امر علاوه بر بهبود وضعیت تولید کشور، قیمت تمام شده محصول و تولید کاهش خواهد یافت.
وی تاکید کرد: با اجرایی شدن طرح فوق قیمت‌های داخلی فولاد با قیمت‌های جهانی هماهنگ خواهد شد.
مدیرعامل فولاد الیگودرز گفت: با اختصاص وام ارزی به تولید‌کنندگان بخش‌خصوصی برای واردات شمش، بازار آرامی برای آهن‌آلات طی ماه‌های آتی پیش‌بینی می‌شود.
وی تاکید کرد: با تحقق طرح یادشده بازار آهن‌آلات طی ۴ تا ۵ ماه آینده به تعادل نسبی خواهد رسید.
مدیرعامل آریان فولاد نیز گفت: چنانچه وام ارزی برای واردات شمش فولاد به صورت مستقیم در اختیار تولیدکنندگان بخش خصوصی فولاد قرار گیرد، تاثیر بسزایی بر روی قیمت آهن طی ماه‌های آینده خواهد داشت.
بهمن قاسمی با استقبال از طرح یادشده گفت: چنانچه تولیدکننده نسبت به تامین شمش موردنیاز خود اطمینان خاطر داشته باشد به اندازه نیاز خود خرید خواهد کرد که این امر علاوه‌بر دولت به نفع مصرف‌کننده و تولیدکننده نیز می‌باشد.
وی پیشنهاد داد که دولت باید مواد اولیه را به صورت انبوه از بازارهای جهانی خریداری کند و سپس با سود مناسب و به دور از هر گونه رانت در اختیار تولیدکنندگان قرار دهد.
قاسمی افزود: در صورت تحقق چنین طرحی بازار با ثباتی برای آهن‌آلات پیش‌بینی خواهد شد.
معاون امور تولید وزارت صنایع‌و‌معادن هم هفته گذشته در این خصوص گفت: به منظور تامین شمش موردنیاز کارخانه‌های بخش خصوصی فولاد و افزایش تولید محصولات نهایی فولادی، کارگروهی متشکل از وزارت بازرگانی، سیستم بانکی کشور،‌ انجمن تولیدکنندگان فولاد و شرکت بورس کالای ایران تشکیل شد که پس از بررسی‌های صورت‌گرفته توسط این گروه و تشکیل جلسات متعدد مقرر شد تا اعتبار ویژه‌ای به این امر اختصاص یابد.
جعفر دانش مارنانی افزود: تولیدکنندگان بخش خصوصی فولاد می‌توانند با استفاده از وام ارزی از سوی بانک ملی (به عنوان بانک عامل) نسبت به واردات و تامین شمش موردنیاز خود اقدام کنند.
وی خاطرنشان کرد: تولیدکنندگان پس از واردات شمش موردنیاز خود و تولید محصول نهایی، مکلفند کالای ساخته‌شده خود را تنها از طریق شرکت بورس کالای ایران عرضه کنند، زیرا در این صورت نیازی به وثایق سنگین بانکی نخواهند داشت.
معاون امور تولید وزارت صنایع‌و‌معادن اظهار داشت: تولیدکنندگان فولاد بخش خصوصی پس از عرضه و فروش محصولات فولادی ساخته‌شده خود از طریق شرکت بورس کالای ایران می‌توانند نسبت به پرداخت وام خود به سیستم بانکی اقدام کنند.